De KNVB-bekerwedstrijden waren dinsdagavond behoorlijk gaaf! Rijnsburgse Boys, Quick Boys en Noordwijk waren tegen respectievelijk Heracles Almelo, FC Volendam en Fortuna Sittard dicht bij een stunt. Geen van de regioploegen wist echter de tweede ronde te bereiken van het nationale toernooi. Aan de woensdagavond weten we één ding zeker. Er gaat minimaal één ploeg uit de Duin- en Bollenstreek deze ronde overleven.

Dat komt omdat vv Katwijk en Ter Leede aan elkaar zijn gekoppeld in de openingsronde van de beker. Twee regioclubs, in twee verschillende fases van hun leven. Katwijk floreert in de Tweede Divisie, terwijl Ter Leede met beperkte middelen zich knap en met de borst vooruit door de Hoofdklasse heen voetbalt.

Hemelsbreed liggen de verenigingen zo’n vijf kilometer bij elkaar vandaan. Qua niveau liggen de twee clubs wat verder uit elkaar. Katwijk is nog foutloos in de Tweede Divisie. De ploeg van Dick Schreuder won van TEC, Koninklijke HFC en GVVV. Ter Leede begon de Hoofdklasse met een nederlaag tegen vv Rijsoord. Daarna won het wel van FC ‘s-Gravenzande en afgelopen zaterdag van Hoek.

‘Die uitslag, tegen die tegenstander, kennen ze in Noordwijkerhout ook nog wel…’

Katwijk kreeg dankzij een vervangende periode in de Tweede Divisie een ticket voor de KNVB-beker. Voor Ter Leede was de route een stuk lastiger. Dankzij de halve finale van de districtsbeker plaatste de ploeg zich voor de voorronde van de nationale cup. Daarin won het van DHC en Quick. De twee ploegen oefenden al tegen elkaar in de voorbereiding. Katwijk won die wedstrijd met 4-2.

Op De Boekhorst neemt VVSB het thuis op tegen Telstar. De Noordwijkerhouters worden sinds het seizoen 2015/2016 in één adem genoemd met de KNVB-beker. De paars-gelen behaalden in die jaargang de halve finale van het bekertoernooi. Dat was daarvoor alleen IJsselmeervogels nog maar gelukt als amateurvereniging.

Rodrigues
De tegenstander uit IJmuiden staat op dit moment tiende in de Jupiler League. Afgelopen vrijdag pakte het daarin pas de eerste overwinning van het seizoen. In Noord-Holland won de ploeg van Mike Snoei met 3-2 van FC Den Bosch. Die uitslag, tegen die tegenstander, kennen ze in Noordwijkerhout ook nog wel…

Vladimir Jozic bedankt het publiek na de KNVB-bekeroverwinning bij FC Den Bosch

De bekendste speler van Telstar is Gerson Rodrigues. De international van Luxemburg werd een paar weken geleden overladen met positieve reacties toen Luxemburg het grote Frankrijk op 0-0 wist te houden in de WK-kwalificatiereeks. Rodrigues werd nog bijna matchwinner, maar zijn schot tegen Frankrijk belandde op de paal. Telstar verloor vorig jaar in de KNVB-beker in de tweede ronde van ADO Den Haag.

Op Ter Specke speelt FC Lisse thuis tegen Hoek uit Zeeland. De twee clubs kwamen elkaar in het verleden regelmatig tegen, maar spelen nu in twee verschillende competities. Hoek komt uit in de Hoofdklasse, FC Lisse promoveerde het afgelopen seizoen naar de Tweede Divisie.

‘Zouden Robbert de Ruiter en Henk Wisman met elkaar gebeld hebben de afgelopen dagen?’

De laatste ontmoeting in Lisse was op 29 november 2014. De Lissenaren wonnen toen met 2-0 door goals van Guido Pauw en Tom Broekhuizen. Beide voetballen nu op andere velden. Om het hoofdtoernooi van de KNVB-beker te bereiken schakelde FC Lisse, Excelsior Maassluis uit. Hoek won in de tweede ronde van de kwalificaties met 1-3 van ASWH.

Belletje
In de competitie zijn beide elftallen, hoewel ze op een heel verschillend niveau acteren, moeizaam aan het seizoen begonnen. FC Lisse won nog niet in de Tweede Divisie en zag afgelopen zaterdag de wedstrijd tegen Katwijk worden afgelast vanwege de regen. Hoek speelde zaterdag voor het thuispubliek tegen Ter Leede. De Sassenheimers wonnen met 1-2. Zouden Robbert de Ruiter en Henk Wisman met elkaar gebeld hebben de afgelopen dagen?

Foto Lisse: Hubert Habers
Foto VVSB: Tino Stulen