KNVB-directeur Jan-Dirk van der Zee verwacht dat de grootste problemen rondom de voetbalpiramide voorbij zijn nu de bondsvergadering heeft ingestemd met de verbeterde opzet. De voorman van de voetbalbond, die nog altijd vindt dat de nieuwe opzet goed is voor het Nederlandse voetbal, laat in zijn column zijn ergernis blijken bij de discussie rondom de voetbalpiramide.

,,Sinds ik bij de KNVB werk, ben ik minder zwaar gaan tillen aan dingen waarop ik gedeeltelijk, nauwelijks of helemaal geen invloed heb. De voetbalpiramide is zo’n ding. Ooit bedacht met de intentie om het voetbal nog spannender en beter te maken, maar snel nadien gekaapt door opportunisme, eigen belang en wijsheid achteraf”, aldus Van der Zee.

‘Wonder’
,,Wat weer leidde tot oeverloze discussie en geruzie over promotie- en degradatieregelingen, licentievoorwaarden en deelname van beloftenelftallen uit het betaalde voetbal. Het amateurvoetbal zag geen toegevoegde waarde in deze punten. Toen de vertegenwoordigers van betaald voetbal begin 2017 het verzoek deden om de hoeveelheid beloftenelftallen te verdubbelen, was de maat vol. In datzelfde jaar besloten alle partijen terug te gaan naar de ‘tekentafel’.

Volgens Van der Zee is het daarom een ‘wonder’ dat de bondsvergadering afgelopen donderdag met 47 van de 60 stemmen de verbeterde opzet van de voetbalpiramide heeft goedgekeurd. ,,Natuurlijk had een groot gedeelte van mijn achterban het liefst alle beloftenelftallen zien verdwijnen, toch valt er met het beperkte aantal clubs uit de huidige afspraak (10, waarvan 6 in de amateurcompetities) goed te leven en doet het recht aan het uitgangspunt van de voetbalpiramide: optimale ontwikkeling van toptalent in Nederland en voor alle clubs spannende én eerlijke competities.”

Foto: KNVB

Lees ook: ‘Vergouwen over bondsvergadering: ,,Als het boven regent, druppelt het beneden”’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Wie maakt de meeste goals?

Programma & Uitslagen

Za. 16 feb.
Noordwijk2-3ODIN'59
FC Lisse2-0SJC
RKAV Volendam2-1Ter Leede
Achilles Veen2-4FC Rijnvogels
Valken '682-1DoCoS
Van Nispen (zat.)1-1Blauw-Zwart
VVSB (zat.)1-0Nieuwkoop
Pancratius15.15Kagia
Kozakken Boys2-1Rijnsburgse Boys
Quick Boys2-1SteDoCo
VVSB15.30Katwijk
Zo. 17 feb.
Zeeburgia14.00Hillegom
Foreholte14.00GDA
Teylingen14.00KDO
WVC14.00Van Nispen (zon.)
Voorschoten '9714.00Warmunda