De CV Tweede en Derde Divisie (CVTD) en de KNVB hebben een nieuwe datum bepaald waarop beide partijen opnieuw in overleg treden over de licentie-eisen. Belangrijkste punt op de agenda is het aantal verplichte contractspelers. Veertien clubs zijn hier fel op tegen, waar andere ploegen juist al ver gevorderd zijn met het contractueel vastleggen van spelers.

De datum van het overleg is maandag 6 maart, bevestigt voorzitter Willy Sticker. Drie dagen later op donderdag 9 maart staat de ledenvergadering van de CVTD op de rol, waarbij Sticker hoopt dat de clubs tot een akkoord komen. ,,Maar het ligt er ook aan wat er uit het overleg komt met de KNVB.”

Sticker stelt dat hij en zijn medebestuursleden voor een ‘uitdaging staan die er niet om liegt’. ,,De meningen lopen sterk uiteen en zijn een goede afspiegeling binnen de CVTD, en dat zie je ook terug in ons bestuur. Dat maakt het niet makkelijk om tot een oplossing te komen, maar die moet er hoe dan ook komen. Wij zijn een adviesorgaan en dus willen wij ook met een goed advies komen richting de KNVB.”

Bollenstreekclubs
Vooral de Bollenstreekclubs verzetten zich hevig tegenover de huidige gang van zaken waarbij veertien clubs bezwaar hebben gemaakt tegen de licentie-eisen en dan vooral inzake het aantal verplichte contractspelers. Sommige clubs zoals AFC zijn principieel tegen. De KNVB dreigde deze clubs een aantal weken geleden te bestraffen met puntenaftrek, maar dat heeft tot op heden niet geleid tot een oplossing. De bezwaarmakende clubs stuurden aan op een aanpassing van de pas vastgelegde regels. Iets wat tot grote beroering heeft geleid.

,,Het is te hopen dat clubs als Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels en uiteindelijk ook Quick Boys erbij gaan komen.”

Technisch manager Cees Bruinink van Katwijk is er wel redelijk klaar mee. ,,We zijn heel nieuwsgierig hoe het af gaat lopen met die veertien clubs. En ik bekijk het met grote verbazing. Dit was bij de clubs toch bekend? Er is gestemd. We begrijpen niet dat ze nu met het paard achter de wagen aan gaan lopen. Er wordt al twee jaar over gesproken.”

,,Ik snap de verschillende reacties”, houdt Sticker, tevens preses van derdedivisionist HSC’21, zich logischerwijs op de vlakte.

Nieuwe CAO
Waar Sticker zich wel over uitspreekt is een CAO binnen het amateurvoetbal. Volgens hem onontbeerlijk en onlosmakelijk verbonden met diezelfde licentie-eisen. ,,Dat is eigenlijk een beetje op de achtergrond geraakt, maar die moet er echt komen. De Wet werk en zekerheid (Wwz) is heel belangrijk voor wat betreft vergoedingen en contracten en de regels omtrent ontslag en dergelijke zaken. Dan komt er ook een eerlijker speelveld en weten clubs en spelers precies waar ze aan toe zijn en waar ze op kunnen terugvallen.”

Qua standpunt staan AFC en Katwijk lijnrecht tegenover elkaar

Een ander punt is een te plannen evaluatie over de nieuwe voetbalpiramide. Vooral de nieuwe Tweede Divisie is toe aan een grondige analyse. De spanning is er al weken af en veel ploegen spelen alleen nog maar voor de wedstrijdpremie. Het ontbreken van periodetitels, de ongelijke speeltijden, de vele afgelastingen, en de  lagere toeschouwersaantallen, zijn veel clubs een doorn in het oog, stelt opnieuw Bruinink.

,,Het is erg onrustig allemaal. Je ziet het vorige week zaterdag. Die wedstrijd van ons gaat gewoon door, Excelsior mag de sneeuw van het veld halen, maar verder wordt er niet gespeeld. Het is één chaos, wat Danny Buijs van Kozakken Boys vrij hard verwoordde, maar zo is het wel. Je gaat nu wedstrijden op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, maandag krijgen. Niemand ziet de door de bomen het bos meer.”

,,Andere speeltijden is echt een must. En er moeten periodetitels gaan komen. Er kunnen nu vier clubs degraderen. En uit de Jupiler League maar één.”

Bruinink: ,,Wij kunnen straks in de wachtkamer, en sommige clubs moeten drie keer in de week. Met name de onderste ploegen. Die weten niet waar ze aan toe zijn. Je werkt ook competitievervalsing in de hand. Veel clubs moeten heel veel gaan spelen, ook doordeweeks, en er zijn ploegen die straks al klaar zijn. Misschien gaat de helft van het elftal wel weg. De laatste paar wedstrijden kan dan bepalend voor degradatie worden. En als clubs een paar weken dubbele programma’s gaan draaien, kunnen BVO’s het met hun selecties makkelijker opvangen dan ploegen die een beperkt budget hebben en blij zijn met achttien spelers. Vier wedstrijden inhalen, dat is nogal wat.”

Tweede Divisie
Bruinink hoopt dat meer zaterdagploegen de stap gaan maken. Dit om de uitstraling van de competitie te verbeteren. ,,Het is te hopen dat clubs als Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels en uiteindelijk ook Quick Boys erbij gaan komen. Dat gaat een beetje smoel geven aan de Tweede Divisie. Er zitten nu te weinig aansprekende namen bij.”

Dat heeft ook zijn weerslag op de toeschouwersaantallen, die zijn lager dan voorgaande jaren bij Katwijk. Misschien ook in de hand gewerkt door de wisselende speeltijden en het gebrek aan spanning. ,,Andere speeltijden is echt een must. En er moeten periodetitels gaan komen. Er kunnen nu vier clubs degraderen. En uit de Jupiler League maar één. Ook dat staat niet in verhouding tot elkaar. De Derde Divisie krijgt hoogstwaarschijnlijk een spannend slot. Dan trekken we nog minder mensen.”

De uitstraling van de Tweede Divisie lijdt dus onder de juist wel spannende Derde Divisie. ,,Dat klopt. We weten dat die wensen leven onder de leden. En daar moet ook iets mee gaan gebeuren. Dat zullen we ook met de KNVB gaan bespreken”, lijkt Sticker zich bewust van de kritiek van zijn leden.

Foto Katwijk: Aad de Winter

POPULAIRE BERICHTEN