Met verbazing las ik, en met mij vele anderen, het artikel over Valken ’68-speler Lennard van der Ham. (Nog niet gelezen? Doe dat dan nu nog even..). De 22-jarige Van der Ham is dolblij met zijn 10 wedstrijden schorsing die hem door de KNVB is opgelegd. Maar ook de knullige gang van zaken omtrent de schorsing van Van Nispen-speler Bart van Eeden is allesbehalve reclame voor het voetbal. Beide bizarre verhalen die vooral veel vragen oproepen.  De antwoorden heb ik niet paraat. Een verklaring en oplossing wellicht wel. Want een ding is zeker: de KNVB staat veel te ver van het lokale voetbal af.

Wat er met Lennard van der Ham is gebeurd, is geen incident maar een trend. Na de verschrikkelijke dood van Richard van Nieuwenhuizen is de KNVB harder gaan straffen. Het is een typische reactie van een grote, logge organisatie. Met harder straffen verliest de bond echter een belangrijk detail uit het oog: het gros van de 1.227.157 KNVB-leden zal zich nooit zo gedragen als die jongens deden in december 2012. Het aanpassen van de regels die voor iedereen gelden, schiet daarom zijn doel voorbij. Een kleine groep misdraagt zich en het is vooral de grote meerderheid die het meeste last heeft van de gevolgen.

De KNVB is in het weekend dicht..
Natuurlijk moest er wat gebeuren! En omdat de KNVB álle voetbalwedstrijden in Nederland wil organiseren én leiden (vorig seizoen in totaal 745.935!) was dit feitelijk ook de enige oplossing. Want maatwerk is onmogelijk met dit aantal te organiseren wedstrijden. Dan kun je niet anders dan iedereen over een kam te scheren en onderwerpen aan hetzelfde coderingssysteem. Dat is vragen om problemen. Overigens een bizar detail: wanneer al die duels worden gespeeld – op zaterdag en zondag – is de KNVB dicht. Op beide dagen!

Het gros van deze duels (94%) worden ook nog eens gespeeld op veld 2 t/m 6. Daar waar weinig sociale controle is en slechts een handjevol toeschouwers langs de lijn staat. Gebeurt er hier iets wat niet door de beugel kan, dan is het verdomde lastig het echte verhaal boven tafel te krijgen. Oplossing: we kijken naar de code van de leidsman en het systeem doet de rest. En dat systeem, dat is heilig zo blijkt uit het verhaal van Lennard van der Ham. Er wordt geoordeeld zonder te kijken naar de persoon, zijn gedrag tot dusver op een voetbalveld of zelfs getuigenissen van de tegenpartij. Want die speler, die kennen ze in Zeist niet. Hij is een van de 1.227.157 leden.

Zo langzamerhand wordt de KNVB slachtoffer van haar eigen systeem en vooral omvang. Het top-down aansturen – in Zeist wordt bepaald waar en wanneer iedereen voetbalt – is inefficiënt, onmogelijk en niet meer van deze tijd. Juist nu is het zaak dat de organisatie in handen komt te liggen van partijen die veel dichter bij de clubs en dus voetballers staan. Partijen die weten wat er speelt bij een club en korte lijntjes hebben met besturen, scheidsrechters en trainers. Het goede nieuws is: die partijen zijn er al incluis de bijbehorende(digitale) infrastructuur om de mensen te bereiken. Let op KNVB, want dit is een goed idee:

De kracht van de regio en internet
In de Bollenstreek organiseert het platform Voetbal in de Bollenstreek alle wedstrijden van de senioren, die van de selectieteams en jeugd blijven jullie doen. Met ons platform kunnen wij namelijk snel en efficiënt alle mensen bereiken en dus maatwerk leveren. Het organiseren van de wedstrijden vindt online plaats. Indien wenselijk kunnen teams zelfs hun eigen dag en tijdstip kiezen mits beide ploegen instemmen. Nog mooier: kan er eindelijk een keer in de zomer getikt worden als de zon schijnt! Maar misschien nog wel het belangrijkste: wij kénnen de mensen binnen de clubs en dus ook de spelers. Vindt er een incident plaats dan zijn onze lijntjes kort met de clubbesturen en kunnen we de boel veel gerichter aanpakken.

Zoals ons platform zijn er vele in het land. Een kleine greep: Het Amsterdamsche Voetbal, Voetbal Rotterdam, Haaglanden Voetbal, Amateurvoetbal Eindhoven, Het Gelderse Voetbal en In de Wandelgangen (Limburg). Ze hebben allemaal het schaalvoordeel wat jullie niet hebben. Ze kennen stuk voor stuk de clubs beter dan jullie ze kennen. En bovenal: ze hebben bereik en goodwill waardoor ze veel beter in staat zijn de mensen te bereiken door gebruik te maken van het platform dat ze zelf hebben opgebouwd.

Wil je als KNVB dus echt dichter bij je leden komen te staan, dan zijn dit je ideale samenwerkingspartners. Deze regionale online platforms geven de bond de lokale stem en het gezicht dat nu nog voornamelijk vanuit Zeist schreeuwt maar weinig zegt. En tot slot garanderen we een ding: wanneer de bal rolt in het weekend, zijn we gewoon open en bereikbaar..

Bram Meurs speelde in totaal acht jaar bij VV Noordwijk, is sociaal & organisatie psycholoog en is mede-oprichter van het platform Voetbal in de Bollenstreek. Hij schreef de boeken Kopsterk (2010) en VoetbalPsychologie (2014). Te volgen via @brammeurs.

POPULAIRE BERICHTEN