De KNVB onderzoekt de penaltyserie in de KNVB-bekerwedstrijd tussen FC Lisse en Hoek. De scheidsrechter liet die reeks nemen in het ABBA-systeem. Die manier van strafschoppen nemen is nog niet officieel doorgevoerd in de nationale beker.

In het ABBA-systeem neemt de startende ploeg één penalty, waarna de andere club er daarna twee mag nemen.

In KNVB-bekerprogramma van FOX Sports las presentator Jan Joost van Gangelen later op de avond een verklaring voor van de KNVB. ,,Dit is absoluut niet conform de spelregels. We gaan rapporten opvragen bij de clubs én de scheidsrechter, die gaan we voorleggen aan de tuchtcommissie en dan gaan we bepalen of het gevolgen heeft gehad voor de wedstrijd.”

Middencirkel
Volgens de teammanager van Hoek is het zelfs mogelijk dat er een balletje FC Lisse/Hoek de koker in gaat bij de loting donderdagavond. Hij wist ook te melden aan het Zeeuwse PZC, dat de spelers van Lisse en Hoek pas in de middencirkel, voordat de reeks begon, te horen kregen dat ze de penalty’s in het ABBA-systeem moesten nemen.

Bij Lisse maken ze zich iets minder druk om de scheidsrechterlijke dwaling. Voorzitter Leon Annokkee denkt niet dat er nog iets aan de uitslag verandert, gezien zijn post op Twitter. Volgens de preses stonden de beide clubs gelijk na het nemen van de penalty’s in het ABBA-systeem en ging het daarna om en om.

Update: De zaak ligt inmiddels bij de aanklager betaald voetbal meldt de Provinciaalse Zeeuwse Courant. Volgens de krant heeft de KNVB donderdagochtend hoofdklasser Hoek per e-mail op de hoogte gesteld. De Zeeuwse club heeft ook de eigen advocaat ingeschakeld. ,,We willen graag weten hoe onze juridische positie is”, laat de voorzitter van Hoek, Art van der Staal, weten.

FC Lisse is ondertussen met een statement naar buiten gekomen. De club blijft er op hameren dat geen enkele club voordeel heeft ondervonden aan het ABBA-systeem en dat de uitslag daarom moet blijven zoals die is.

Update 2: Inmiddels heeft de KNVB aan in ieder geval FC Lisse laten weten dat ze advies gaan inwinnen bij de ‘commissie spelregels en advies’ bij de FIFA.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB neemt pas een beslissing over de penaltyreeks als de verschillende commissies zijn gehoord. Ook FC Lisse gaat juridisch advies inwinnen.

Volgens de NOS neemt de nationale bond donderdag al z’n besluit omdat er vanavond wordt geloot voor de tweede ronde.

Foto: Hubert Habers


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 14.30FC Lisse
Ter Leede 14.30VVOG
SC Feyenoord 14.30FC Rijnvogels
SVC'0814.30Kagia
Valken'68 14.30DoCoS
VVSB (zat.) 14.30Be Fair
Roodenburg 14.30Warmunda
IJsselmeervogels 15.00Noordwijk
Quick Boys 15.00Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 15.00TEC
Sparta Nijkerk 15.00VVSB
Van Nispen (zat.) 15.00Westlandia
Koninklijke HFC 15.30Katwijk
SV Hillegom 18.00Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC14.00RKAVV
Foreholte14.00Concordia
Zwanenburg 14.00Van Nispen (zon.)