De KNVB blijft met het de handen in het haar zitten als het gaat over het afbrokkelen van het zondagvoetbal in district West II. De bond laat via de eigen website weten de zomer te hebben gebruikt om een analyse te maken over welke clubs er de overstap hebben gemaakt van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal en wat de gevolgen zijn voor de onderlinge competities.

Volgens de voetbalbond ontstaan er steeds meer ongelijkwaardige competities en worden de reisafstanden groter. Ook wordt de druk op de sportparken op zaterdag steeds groter en stromen sterke zondagteams onderin de voetbalpiramide in, waardoor de kampioen bij de start van de competitie op zaterdag al bijna bekend is.

De komende twee maanden (september en oktober) wil de KNVB gaan gebruiken om alle inzichten en wensen van betrokkenen te gaan verzamelen. Zo zal de bond een vragenlijst onder voetballers in West II rond gaan sturen om meer inzicht te krijgen in de beweegredenen om de overstap van zondag naar zaterdag te maken.

Klankbordgroepen
Daarnaast volgen er nog drie bijeenkomsten met zaterdagverenigingen uit West II. De uitkomsten worden besproken met drie klankbordgroepen bestaande uit; spelers trainers en bestuurders.

In december 2018 wil district West II een advies uitbrengen naar aanleiding van alle opgedane kennis en inzichten. De bond heeft als uitgangspunten dat de ‘competities gelijkwaardig zijn’ en dat er zoveel mogelijk ‘leuke wedstrijden ontstaan voor spelers en publiek’. Het advies zal nog geen betrekking hebben op het lopende seizoen.

Zo’n twintig zondagclubs in West II hebben afgelopen seizoen te kennen gegeven te zullen overstappen naar de zaterdag als speeldag. Ook om die reden is de vierde klasse momenteel opgeheven in dit district en is de Derde Klasse ingedeeld in twee fases. Na de winterstop zal er een kampioenspoule en een degradatiepoule gaan ontstaan voor respectievelijk het linker- en rechterrijtje

Archieffoto: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Sinteur krijgt voorstel, Susan wacht nog steeds af’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)