Steven Spielberg heeft zijn eigen Jurassic Park, Quintin Tarantino heeft zijn eigen Pulp Fiction, Peter Jackson gaf The Lord of The Rings een plek op het doek. Katwijk heeft Robbert Susan. Hij dirigeert, bewaart de rust als zijn ploeg onder druk staat en is ondertussen nog een belangrijke levensader in de aanvalslust van de tweededivisionist. Susan is niet de koning van Katwijk, niet de keizer. Hij is Susan: één van de beste amateurvoetballers van Nederland.

De Leidenaar stond op toen het moest. De middenvelder van vv Katwijk had een cruciale rol in de 2-1 winst op Jong Sparta Rotterdam. Via een penalty zette hij z’n ploeg op 1-0, twintig minuten voor tijd gaf hij een perfecte steekbal op Killian Berkhout, die uiteindelijk de winnende treffer binnenschoot.

Niet alleen daarin toonde Susan zich een leider, maar vooral vanwege zijn gedrag op het veld. Samen met de ervaren Paul de Lange naast zich zette hij andermaal de lijnen uit. Precies op het moment dat het moest, dat Katwijk het gat met Kozakken Boys op zes wilde houden, dat De Krom spanning en euforie ademde, precies op dat moment toonde Susan weer zijn ware gezicht.

,,Even geen bacootjes deze weken. Alles moet wijken voor het kampioenschap.”

En de hoofdrolspeler zelf? Die zat na afloop nog even een stukje zalm weg te werken, rustig op een trapje van de tribune. Maar van binnen zal ook de Leidenaar die avond zijn geëxplodeerd. Een paar minuten daarvoor stond hij nog op de boarding met de harde kern van de Katwijkers de overwinning uitbundig te vieren. Zittend op de tribune keerde de rust weer terug in z’n lichaam.

Power
,,Iedereen sprak maar over ‘zes punten los’ op Kozakken Boys, maar dat stonden we niet, want deze pot moesten we gewoon nog inhalen”, sprak de voetballer z’n waarde nog maar eens uit over het gewonnen duel. ,,Dit was een fantastische pot. Vol met power. Misschien was het niet eens altijd even goed, maar er zat zoveel energie in deze wedstrijd. Dat was geweldig.”

Die spelopvatting was linea recta na het eerste fluitsignaal te zien. Katwijk klapte er bovenop en kreeg na een kwartier voetbal een terechte penalty. De andermaal sterk spelende Steven Sanchez Angulo draaide weg op randje zestien en werd onreglementair gestuit door Bradly Martis. Susan verzilverde daarna de strafschop: 1-0.

Vlak voor de openingsgoal had Berkhout de 1-0 al op z’n schoen. Eén-op-één met doelman Michael Fabrie stuitte de bal net te ver van zijn voet om af te kunnen drukken. In de tegenstoot mocht Ragnar Ache alleen op Katwijk-doelman Ricardo Kieboom af. Hij faalde oog-in-oog met de oud-Spartaan. Die plaagstoot van de beloften van Sparta liet wel zien dat die ploeg niet was gekomen om speelbal te worden van de Katwijkers.

Testosteron
Vrij rap na de 1-0 van Susan was het de regisseur aan de andere kant die de 1-1 maakte. Voormalig Noordwijk-speler Ayoub Boukhari deed wat Ache vlak daarvoor niet was gelukt. Tegenover doelman Kieboom faalde hij niet. De wedstrijd kreeg daarmee een meer gelijkwaardig karakter, al waren de kansen voor vooral Marciano Mengerink het grootst. Ook had Katwijk een tweede penalty willen krijgen rond het rustsignaal na een ogenschijnlijke overtreding op Berkhout. Scheidsrechter Luca Cantineau wuifde het echter weg.

,,Kijk nou naar Kay Blokland! Die loopt met een hoofdwond drie ballen achter elkaar weg te koppen. Dat is karakter.”

Na rust werd De Krom een bolwerk van testosteron. Supporters probeerden uit alle macht Katwijk de overwinning toe te schreeuwen. Na twee aardige Spartaanse kansen, waarvan één via Youssef El Kachati van heel dichtbij, trok de thuisploeg de pot naar zich toe, gesteund door het massaal aanmoedigende thuispubliek. Met de 2-1 van Berkhout als eindresultaat.

Hoewel er mensen onder andere op Twitter superlatieven te kort kwamen over het belang van Susan in het elftal, bleef hij zelf nuchter. Lachend nam hij de complimenten tot zich. ,,Ach ja, natuurlijk is dat leuk om te horen, maar ik vond dit echt een teamprestatie. Kijk nou naar Kay Blokland! Die loopt met een hoofdwond drie ballen achter elkaar weg te koppen. Dat is karakter. Dat hebben we vanavond getoond.”

Bacootje
,,Dit waren cruciale dagen in de competitie. Deze overwinning is ook gewoon ‘een tikkie’ voor Kozakken Boys hoor. Die hadden hier ook stiekem gehoopt dat we punten zouden laten liggen. We zijn er nog lang niet hè. Eén verliespartijtje en Kozakken Boys heeft het in de laatste speelronde weer in eigen hand. Even geen bacootjes deze weken. Alles moet wijken voor het kampioenschap.”

Katwijk – Jong Sparta 2-1 (1-1) 16. Susan (pen.) 1-0, 21. Boukhari 1-1, 70. Berkhout 2-1

Katwijk: Kieboom, Hamdi (84. Van Dam), Van Noord, Blokland, Van Weerdenburg, De Lange (88. Tervoert), Susan, Plat, Sanchez Angulo, Blokland, Mengerink

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Katwijkse debutant pakt eindelijk minuten: ,,Veel eerder kon helaas niet”‘

Paul de Lange na afloop van Katwijk – Jong Sparta


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)