Als voetballer was Kevin Winter binnen de lijnen geniaal. De ene na de andere goede aanname, mooie steekpass of schitterende goal. De tijden als speler zijn voor ‘Koning Winter’ voorbij. Sinds 1 augustus houdt de oud-speler van FC Lisse zich bezig met andere zaken voor de club. Als technisch manager van de derdedivisionist heeft Winter een doel voor ogen. Lisse moet met een herkenbaar en jong elftal uit de regio terugkeren naar het allerhoogste niveau. Een terugblik op zijn eerste maanden in dienst van de club. 

Is de inmiddels 40-jarige oud-voetballer niet op zoek naar nieuwe versie van zichzelf? Ook de oud-middenvelder was ooit een jonge speler die overkwam van AZ en de kans kreeg op Ter Specke. Hij brak door, maakte furore, ging een stap hogerop naar IJsselmeervogels om vervolgens weer terug te keren op het oude nest. Dat soort spelers zoekt Lisse nog steeds. Die taak is onder andere voor Winter weggelegd.

Gebruik je de app? Klik dan hier! 

Denken als voetballer
Op een natte en koude avond doet de voormalig top-amateurvoetballer de deur van de bestuurskamer open. Direct steekt de oud-voetballer van wal. De manier waarop hij praat over zijn functie is aanstekelijk. Van beleidszaken tot scouting en van het huidige voetballandschap naar zijn toekomst. Alles komt voorbij.

,,Het zou makkelijk zijn om bijvoorbeeld een Robbert Susan binnen te halen. Natuurlijk zou je zo’n speler er bij willen hebben, maar ik vind het leuker om jongere spelers te scouten.”

De afgelopen maanden waren chaotisch, vond hij. Winter moest zich schikken in een totaal nieuwe rol voor hem. Toch genoot hij direct met volle teugen. ,,In het begin dacht ik nog te veel als een voetballer. Dat had z’n voordelen, want ik begreep het precies wanneer een speler aan de bel trok. Vroeger wilde ik als speler juist met het bestuur praten als het goed ging. Als ik wat minder speelde, bleef ik wat stiller. Zo gaat het tegenwoordig ook nog.”

Het denken als voetballer werkte tegelijkertijd als een nadeel voor de oud-speler van Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels. Een paar jaar geleden zat hij zelfs met een aantal huidige selectiespelers in de kleedkamer: Justin Valk, Rik Vermeulen, Niels Buijs, Thierry Monteny, Koen Fokkema en Lars Rauws. Zijn trainer? Robbert de Ruiter.

,,Dat was in het begin wel even raar. Ik was het altijd gewend om tussen die gasten te zitten en nu moet ik er ineens boven staan. Na een paar weken heb ik die knop omgezet. Als ik die jongens kan helpen of ze hebben mij nodig, dan mogen zij altijd aankloppen.”

,,Hetzelfde geldt voor de trainer. Daar moet ik nog steeds aan wennen, want ik noem hem letterlijk ’trainer’. Eigenlijk wel raar als je erover nadenkt, dat ik met hem aan het sparren ben over voetbalzaken. Aan de andere kant zijn dat de leuke dingen van deze functie.”

Reilen en zeilen
Als technisch manager is Winter verantwoordelijk voor het samenstellen van de selectie van FC Lisse 1. Of zoals hij het zelf noemt: ,,Het reilen en zeilen van alle zaken omtrent het eerste elftal.” Dat betekent niet dat hij alleen maar bezig is met de spelers tevreden houden en contracten uitdelen.

Kevin Winter als speler van FC Lisse. 

,,Eigenlijk ben ik het klankbord namens de selectie en de technische staf van het eerste elftal richting het bestuur”, gaat de technisch manager verder. ,,Dat doe ik niet in m’n eentje. Ik zit in een soort commissie met Paul van der Veen, Robin Stolp, Rob van Amsterdam en Guillaume Pocorni. Het is wel zo dat ik eindverantwoordelijk ben en de knopen moet doorhakken.”

Sinds augustus is de oud-jeugdspeler van AZ daarom vooral te zien op twee plekken: de bestuurskamer en langs de velden. Op eerstgenoemde plek houdt hij zich met allerlei zaken bezig rondom de selectie en op laatstgenoemde plek probeert hij de ruwe diamantjes te ontdekken. Eigenlijk hetgeen wat het allerleukste is aan zijn functie bij de club.

,,Je moet het als volgt zien: als wij een speler op dezelfde positie uit het dorp, regio of in de jeugd hebben lopen, dan kiezen we daarvoor.”

,,Tot nu toe heb ik alle nieuwe spelers, die wij voor het volgende seizoen hebben gecontracteerd, gezien. Als FC Lisse-zijnde kunnen wij niet gokken. Wij moeten zorgvuldige keuzes maken. Ik heb een bepaald budget en daar kan ik niet overheen gaan. Dat is aan de ene kant moeilijk, maar ook wel weer enorm leuk. Het zou makkelijk zijn om bijvoorbeeld een Robbert Susan binnen te halen. Natuurlijk zou je zo’n speler er bij willen hebben, maar ik vind het leuker om jongere spelers te scouten. Spelers die zich kunnen ontwikkelen en eventueel naar dat niveau toe kunnen groeien.”

Moeilijke beslissingen
Het werk als technisch manager heeft ook zware momenten. ,,Soms moet je ook wel eens moeilijke beslissingen nemen die in het belang zijn van de club. Daar had ik in het begin echt wel wat moeite mee. Dat je tegen een oud-teamgenoot van je moet zeggen dat het beter is om te vertrekken. Dat is wel één van de lessen die ik heb geleerd in deze rol. Je moet er op dat soort momenten een beetje lak aan hebben.”

Een voorbeeld van zo’n moeilijke beslissing was het niet verlengen van de contracten van Valk en Bas Buimer. Twee jongens die op handen gedragen worden binnen de club, maar aan het einde van het seizoen alsnog moeten vertrekken. ,,Dat waren minder leuke gesprekken, maar ik vond het wel mooi om te lezen dat ze allebei positief over de club spraken. Dat betekent dat we structureel iets goed doen. Natuurlijk zagen wij Bas en Justin als jongens van de club, maar in ons beleid passen ze op dit moment niet. Dat was een lastige beslissing, maar het beste voor de club.”

‘Jongens van de club’ Bas Buimer en Justin Valk moesten vertrekken

,,Je moet het als volgt zien: als wij een speler op dezelfde positie uit het dorp, regio of in de jeugd hebben lopen, dan kiezen we daarvoor. Dat is ons beleid. Daarnaast proberen wij jongens die naar BVO’s vertrekken te blijven volgen. Bert Koomen is daar een mooi voorbeeld van. Die pikten wij op bij Feyenoord en bij ons heeft hij zich twee jaar kunnen ontwikkelen om de stap naar het hoogste amateurniveau te maken. Het liefst behoud je dat soort jongens, maar aan de andere kant snappen wij die ambities, zolang wij niet zelf op het hoogste niveau spelen.”

Buitenkansjes
Het is niet zo dat de blik van Winter op het gebied van scouting alleen is gericht op de regio of binnen de club. Buimer en Valk liet hij vertrekken, omdat op die posities jongens wél in de regio of in de club liepen. Maar hoe verklaart hij dan het aantrekken van het ODIN’59-duo Jordy Tiktak en Jeffrey Kleijbroek?

,,In het samenstellen van een selectie hou je altijd ruimte voor buitenkansjes. Op dit moment hadden wij niet iemand in de club, op die posities. Doordat Leroy Oehlers vertrekt, moesten wij op zoek naar een back. Die konden wij in de buurt niet vinden, dus besloten wij om de blik te richten op buiten de regio. Vandaar dat we bij Tiktak zijn uitgekomen. Die positie moest ingevuld worden. Hetzelfde geldt voor de positie van aanvallende middenvelder. Zodoende zijn wij uitgekomen bij Kleijbroek.”

,,Wij hebben niet dezelfde portemonnee als een Quick Boys, Katwijk of Rijnsburgse Boys.”

,,Bij Justin en Bas hadden wij bijvoorbeeld wel jongens uit de eigen jeugd of in de regio lopen. Voor de spitspositie hebben we Rowdy van der Putten en Tom Duindam. Voor achterin hebben we Kevin van der Zwet en David Verweij. Jongens van de club dus en daar valt dan onze keuze op.”

Huidige voetballandschap 
Met plezier gaat Winter op dit moment aan de slag met het samenstellen van de selectie. Als voetballer speelde hij altijd op het hoogste amateur-niveau en dat wil hij als TC van de club ook bereiken. Het doel is daarom duidelijk. Lisse moet binnen paar jaar terugkeren naar de Tweede Divisie.

,,Met een herkenbaar elftal”, verduidelijkt Winter de ambities van de club. ,,Wij hebben niet dezelfde portemonnee als een Quick Boys, Katwijk of Rijnsburgse Boys. Ik moet je ook heel eerlijk zeggen dat ik dit leuker vind. Hier moet je creatief voor zijn en ook ik ontwikkel mezelf op deze manier. Toch willen wij op de langere termijn een stabiele club worden in de Tweede Divisie.”

Erik Cummins kreeg een tweejarig-contract. 

,,Je ziet op dit moment ook dat heel veel clubs er steeds vroeger bij zijn. Ik weet niet of ik daar achter sta. Vroeger ging je als speler op trainingskamp en toen ging je pas praten. Sterker nog: dat was vroeg genoeg. Dit seizoen zag je dat de eerste contracten al in september werden uitgedeeld. Ook zie je de meerjarige contracten veel meer. Als speler heb ik dat zelf ook wel eens gedaan.”

,,Het is voor mij geslaagd als we onze doelen en ambities halen. Dat is dus terugkeren op het hoogste niveau.”

,,Hoe ik daar in sta? Neem een jongen als Erik Cummins. Dat is echt één van de beste keepers uit de Bollenstreek. Wij willen hem niet kwijtraken en dus geven wij hem een tweejarig-contract. Hetzelfde waren wij met een jongen als Kevin van der Zwet van plan. Alleen raakte hij ernstig geblesseerd. We hebben vertrouwen in die jongen, maar hij wil zichzelf eerst weer bewijzen.”

Toekomst bij de club
Een mooie ambitie voor in de toekomst, maar het is nog maar de vraag of de oud-speler van de club op dat moment ook nog onderdeel is van de technische commissie. ,,Op dit moment zijn we aan het praten over mijn toekomst. Ik vind het erg leuk om te doen en ik denk dat het wel goed komt. Ik weet niet of ik dit over drie jaar nog steeds doe. Ik vind het ook erg leuk om trainingen te geven aan mijn kinderen. Daarnaast heb ik mijn TC-2 en zou ik in de toekomst ook wel eens mijn TC-1 willen halen. Dat is alleen wel een hele studie.”

,,Het is voor mij geslaagd als we onze doelen en ambities halen. Dat is dus terugkeren op het hoogste niveau. Voor die tijd moeten we nog wat lastige beslissingen nemen. Gaan we het contract van de trainer, wat volgend seizoen afloopt, verlengen? Welke spelers kunnen wij behouden voor de club? Ik heb in ieder geval nog genoeg te doen de komende periode.”

Archieffoto’s: Hubert Habers

Lees ook: ‘Nieuwe regionale Hoofdklasse voorlopig nog ‘fake news”

POPULAIRE BERICHTEN