Van Nispen-voorzitter Tino de Groot heeft donderdag 30 mei op het Kees Bartels toernooi in De Zilk een Koninlijke Onderscheiding ontvangen vanwege al z’n vrijwilligerswerk voor de voetbalclub, de Heerenclub De Zilk en als raadslid in de gemeente Noordwijkerhout. De 64-jarige preces neemt dit jaar na meer dan 20 jaar afstand van het voorzitterschap bij de derdeklasser. De Groot is al sinds 1985 actief als vrijwilliger bij de club uit De Zilk.

Dat hij uitgerekend op het jaarlijkse Kees Bartels toernooi op Hemelvaartsdag de onderscheiding kreeg opgespeld, ontroerde hem. ,,Kees Bartels overleed vlak voor mijn ogen op het voetbalveld, nu 45 jaar geleden. Hij had nu even oud als ik geweest (64). Voor mij is de cirkel nu rond.”

Waardering
Gezien z’n staat van dienst, leek de onderscheiding slechts een kwestie van tijd. Toch verraste het versiersel De Groot volledig, die overigens ‘pas’ op 19 september echt afscheid neemt als voorzitter van Van Nispen. ,,Ik blijf me tot het laatste inzetten voor mijn club. De onderscheiding op Hemelvaartsdag was een totale verrassing. Het is een fantastische waardering, waar ik enorm trots op ben. Het is heel mooi dat het tijdens het Kees Bartels-toernooi is gebeurd.”

,,Ook mijn vrouw verdient een groot compliment. Zij heeft mij 24 jaar de ruimte gegeven om Van Nispen te maken wat het nu is.”

Als De Groot op 19 september de deur echt achter zich dicht trekt, laat hij een florerende club achter. Met een zaterdagtak dat hoger speelt dan ooit voor een elftal van Van Nispen en met de nieuwbouw die er in het dorp aan zit te komen, heeft De Groot vruchtbare grond af kunnen leveren voor z’n opvolgers. ,,Ik kan met een goed gevoel de club over geven aan de nieuwe voorzitter. Natuurlijk heb ik het al die jaren niet alleen gedaan. Ik wil alle vrijwilligers van Van Nispen bedanken voor de jarenlange samenwerking.”

Verrijkt
Overigens krijgen niet alleen de vrijwilligers van zijn club schouderklopjes van de voorzitter die in het dagelijks leven werkzaam is als docent op het Teylingen College in Noordwijkerhout. ,,Ook mijn vrouw verdient een groot compliment. Zij heeft mij 24 jaar de ruimte gegeven om Van Nispen te maken wat het nu is.” En dat is volgens De Groot een amateurvereniging die organisatorisch, financieel en sportief op orde is. ,,Een vereniging zoals een amateurvereniging moet zijn.”

De wisselwerking tussen het werken voor de club en de energie die de vertrekkende preses altijd kreeg van de vereniging, maakte het in al die jaren mogelijk voor De Groot om zich te blijven inzetten voor Van Nispen, liet hij in een eerder interview optekenen. ,,Op de club draait het altijd om het algemeen belang. Nooit om het individu. Aan de andere kant heeft de club mij persoonlijk ook zoveel gegeven. Ik heb geleerd van de vergaderingen, de beslissingen die gemaakt moesten worden. De club heeft mij verrijkt als mens.”

Foto: Trudy van den Berg

Lees ook: ‘Vertrekkende De Groot: ,,Van Nispen is het sociale middelpunt van het dorp”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC20.00SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk20.00FC Lisse
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude