width=

Pieter Koopman maakte afgelopen zondag de winnende voor VVSB tegen De Dijk. Belangrijk voor de club, maar net zo belangrijk voor hem. De geboren West-Fries nam een beetje revanche op zichzelf. Z’n jaar in Noordwijkerhout werd niet het jaar waarop hij gehoopt had. En dus werd de 0-1 overwinning tegen de degradant uit de Tweede Divisie niet alleen een overwinning voor de paars-gelen, maar ook een beetje een overwinning voor Koopman zelf.

De 31-jarige spits is eerlijk. Het huwelijk met VVSB was misschien qua sfeer en beleving prima, maar qua resultaten niet. Na dit seizoen vertrekt de voetballer naar hoofdklasser Zuidvogels. ,,Misschien heb ik het een beetje onderschat”, begint de in Amsterdam werkende aanvaller. ,,De lange dagen zijn tegengevallen. Na het werk in Amsterdam in de auto naar de club en dan om een uur of elf thuis zijn en daarna om zeven uur, half acht weer op om te gaan werken.”

,,Dat brak me allemaal gewoon een beetje op. Het is gewoon niet het seizoen geworden waar ik van te voren op gehoopt had.” Het mooie aan de voetballer is dat hij daarvan niemand de schuld wil geven, behalve zichzelf. Geen onvertogen woord valt er uit z’n mond op te maken over de turbulente eerste seizoenshelft van de Noordwijkerhouters, waarin coach Mark Schenning werd ontslagen en trainer Jack Honsbeek het uiteindelijk overnam.

,,Jack (Honsbeek red.) heeft ons toch weer redelijk op scherp gezet.”

,,Ook qua sfeer en wedstrijden heb ik een supertijd gehad. Het bekeravontuur was mooi, met de winst op Katwijk en het thuisduel tegen Roda JC. Ook het voetballen in de Bollenstreek had ik niet willen missen met de derby’s. En de groep was ook super. Toch werd het niet het seizoen waarop ik van te voren had gehoopt. Spijt heb ik nooit gehad van mijn transfer.”

Open karakter
En dus was het voor de spits even lekker om het middelpunt van de feestvreugde te zijn afgelopen zondag tegen De Dijk. Het werd de wedstrijd waarin de Amsterdammers voor hun laatste kans speelden in de competitie. Door de nederlaag tegen VVSB is De Dijk nu officieel gedegradeerd.

,,Daardoor had de wedstrijd wel een vrij open karakter”, analyseerde Koopman. ,,Er vielen veel kansen over en weer te noteren. Ruben Valk hield ons een paar keer goed in de wedstrijd en aan de andere kant deden wij onszelf tekort door niet meer te scoren. Ik denk dat het voor de neutrale toeschouwer best leuk was om naar te kijken.”

Nadat uiteindelijk het doek viel voor de Amsterdammers ontstond er geen massale rouwstemming vanwege de degradatie. Iets wat ook Koopman opviel. ,,Er zakte geen speler naar de grond. Ik werk zelf in Amsterdam en ken wat mensen van De Dijk. Die zeiden van te voren al dat ze snakten naar het einde van het seizoen. De klad was er al eerder ingekomen. Zeker na de hele onrust met hun sponsor en trainer.”

Die klad leek in de laatste weken ook bij VVSB zich aan de oppervlakte te vertonen. ,,Maar Jack (Honsbeek red.) heeft ons toch weer redelijk op scherp gezet. ‘Wat willen jullie nou eigenlijk’, vroeg hij zich openlijk af. De beleving van de laatste weken was toch wat matig. We hebben met elkaar gepraat als selectie en willen logischerwijs nog zo hoog mogelijk eindigen.”

,,Mijn hele leven heeft in het teken gestaan van voetbal.”

Daarna zit in ieder geval voor Koopman het Noordwijkerhoutse avontuur erop. Komend seizoen speelt hij bij Zuidvogels. De ploeg uit Huizen staat nu op een voorlaatste plaats in de zaterdag Hoofdklasse B. En dus is het nog hoogst onzeker of Koopman volgend jaar wel op een landelijk niveau uitkomt of dat hij z’n wedstrijden speelt in de Eerste Klasse.

Afbouwen
,,Ik heb al wat appcontact met wat spelers en de trainer. Ik ken de coach, Juan Coto, nog van onze gezamenlijke tijd bij De Zouaven. Er spelen nu ook nog wat jongens van De Zouaven bij Zuidvogels. Het zal voor mij misschien een klein stapje terug zijn qua niveau, maar ik kan nu wel weer met iemand samen naar Zuidvogels rijden bijvoorbeeld en ze trainen twee keer in de week in plaats van drie keer.”

,,Mijn hele leven heeft in het teken gestaan van voetbal. Ik ben nu wat ouder en daarom is het nu ook tijd voor wat andere dingen in het leven. Ik ga langzaam een beetje afbouwen. Maar eerst geniet ik zo even van mijn vakantie. Het seizoen is lang genoeg geweest.”

Archieffoto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Van Zuilen: ,,Een schitterend weekend voor voetbalminnend Noordwijk”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom2-3sv Hoofddorp
ESTO1-1Teylingen
Warmunda3-1Madestein