width=

AFC-VVSB is zondag een ontmoeting in de Tweede Divisie tussen twee ploegen die nog niet echt lekker aan de competitie zijn begonnen. De Amsterdammers hebben van alle ploegen zelfs de minste treffers gemaakt. Slechts vier in zes duels. Misschien komt dat wel, omdat Pieter Koopman deze zomer de overstap maakte van AFC naar de ploeg uit Noordwijkerhout. Maar of Koopman zijn oude ploeg pijn kan gaan doen, is nog maar de vraag.

Want de man uit de kop van Noord-Holland begon nog wel in de basis dit seizoen, maar is sinds twee duels zijn plaats in de punt van de aanval kwijt aan Guido Pauw. En daar baalt Koopman logischerwijs van. ,,Zeker. Na de bekerwinst op Telstar speelden we tegen Kozakken Boys een slechte pot. Ik werd daar het kind van de rekening van. We hadden die woensdag heel veel gegeven en daar waren nog niet van hersteld.”

,,Hij had heel veel vertrouwen in mij en vond blijkbaar dat ik goed in zijn systeem paste. Dan is het jammer dat zo iemand waar je nog nooit mee hebt gewerkt gelijk al vertrekt.”

Afgelopen zaterdag tegen IJsselmeervogels houdt hij zelfs de hele wedstrijd de bank warm. Veel hoop dat hij zondag mag spelen, heeft hij dan ook niet. ,,Nee, we speelden een prima wedstrijd, vond ik. Maar ik draaide voor Rijnsburgse Boys een prima trainingsweek en toen dacht ik misschien m’n basisplaats weer terug te krijgen en dat was toen ook niet zo. Het zou jammer zijn, maar het enige wat je kan doen, is hard werken en het omdraaien.”

Aanvoer
Koopman heeft in zeven competitieduels een treffer gemaakt. Z’n kompanen in de voorhoede hebben al vaker het net gevonden. Het is misschien ook het spelsysteem waar de spits nu even niet van kan profiteren. Zowel Tommy Bekooij als Mo El Osrouti zijn buitenspelers die veel naar binnen komen en zelf kansen creëren, met een passeeractie. Koopman moet het meer hebben van voorzetten en aanvoer van achteruit. ,,Dat klopt wel. Maar dat is ook een kracht van VVSB. Het zou niet goed zijn, als we maar een aanvaller hebben die kan scoren.”

Bovendien is trainer Wilfred van Leeuwen, die hem naar VVSB haalde, in de voorbereiding naar FC Eindhoven vertrokken. ,,Hij had heel veel vertrouwen in mij en vond blijkbaar dat ik goed in zijn systeem paste. Dan is het jammer dat zo iemand waar je nog nooit mee hebt gewerkt, gelijk al vertrekt.”

Toch heeft Koopman het, buiten z’n reserverol, prima naar zijn zin op De Boekhorst. ,,Het is een cliché, maar het voetbal leeft hier in de Bollenstreek. Een totaal andere beleving dan ik gewend was. Dat is prachtig. Van de sponsoren tot aan de supporters aan toe.”

Meer punten
Alweer zeven duels is de competitie ver. Slechts zeven puntjes sprokkelde VVSB bij elkaar. Al vertekent dat volgens Koopman wel de werkelijkheid. ,,Ik vind dat we te laag staan. We voetballen best prima. We spelen afgelopen zaterdag IJsselmeervogels zeventig minuten lang helemaal van de mat en nog speel je gelijk. Tegen TEC en Barendrecht krijg je ook goede kansen om hem te winnen, maar dat lukt ook net niet. Aan de andere kant winnen we wel van Rijnsburg, terwijl daar een gelijkspel meer op z’n plek was geweest. Maar we staan nu onderaan de middenmoot, waar we eigenlijk drie of vier punten meer hadden moeten hebben.”

,,Er zijn meer jongens, zoals Peet van der Slot die vorig seizoen alles speelde, die nu op de bank zitten.

De aanvaller voorziet in Amsterdam een belangrijke middag voor zijn ploeg. ,,Ons spel geeft vertrouwen voor zondag. Als je goed speelt, komen de punten vanzelf ook wel. We kunnen AFC verder weg drukken en zelf de stap naar de top van de middenmoot zetten. Met AFC hadden we het altijd lastig tegen VVSB. Vorig jaar zelfs twee keer verloren. Wat dat betreft hoop ik nu aan de goede kant te zitten van de score.”

Appjes
Hij heeft al de nodige appjes gekregen van zijn oud-teamgenoten. ,,Ik heb nog steeds wel contact met die jongens. Het merendeel speelt er nog. De trainer (Ton du Chatinier red.) heeft bovendien bekendgemaakt dat dit zijn laatste jaar is. Het loopt daar ook nog niet zoals het moet. Dat ligt een beetje in het verlengde van vorig seizoen. We stonden met de winterstop tweede achter Jong AZ, maar moesten ons uiteindelijk nog veilig spelen voor degradatie.”

VVSB kan zondag beschikken over een vrijwel fitte selectie. Richelo Fecundo viel zaterdag alweer in en is weer helemaal fit. Ook Marvin Wijks is weer speelklaar. Mitchell Theuns is terug van een schorsing. ,,De trainer heeft keuze genoeg. Er zijn meer jongens, zoals Peet van der Slot die vorig seizoen alles speelde, die nu op de bank zitten. Ik weet waarvoor ik vier keer in de week dat uur heen en terug rijd. Je krijgt er ook heel veel voldoening uit. Maar als je niet speelt, is de rit toch net effe wat langer.
REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede19.00SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk14.30HHC Hardenberg
FC Lisse14.30SteDoCo
Sporting Leiden14.30VVSB (zat.)
ASWH15.00Quick Boys
Warmunda15.00Hazerswoude Boys
Katwijk15.30De Treffers
Koninklijke HFC15.30Rijnsburgse Boys
VVSB18.00GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels14.30Roda '76
Brielle14.30Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude