Voorafgaand aan het duel tussen Kagia en SV Hoofddorp was het niet zozeer de vraag of de thuisploeg zou winnen, maar eerder met hoeveel. Na een aantal duels in de Derde Klasse B is al duidelijk geworden dat meerdere teams voor spek en bonen meedoet, waaronder Hoofddorp. De ploeg is een samenraapsel van vrienden, zonder trainer. Eigenlijk een derdeklasser onwaardig. In de dug-out zaten louter vrienden wat normaliter niet is toegestaan, maar zij beschikten wel over geldige spelerspassen. Scheidsrechter Broekhof, oud-voorzitter van SV Hillegom, zag er daarom geen kwaad in en liet ze zitten. Ze zagen hun ploeg uiteindelijk ‘maar’ met 6-1 verliezen van Kagia.

Met maar twaalf teams in deze competitie, is de concurrentie een stuk minder groot dan voorgaande seizoenen. In de bestuurskamer van Kagia rekent men zich vooraf al stiekem rijk. ,,Het gaat tussen ons en VVC, denk ik”, stelt een bestuurslid. Anton Wijsman is na afloop een stukje minder zeker stellig. ,,Schrijf VEW er ook maar bij. Maar het moet gek lopen, willen wij niet zeker voor promotie gaan spelen.” Door het verrassende verlies van VVC tegen IJmuiden staat Kagia na vier duels al bovenaan, samen met VEW. ,,Er telt maar een dag waarop dat belangrijk is. En dat is na de allerlaatste van de competitie”, is Wijsman duidelijk.

Kagia begon nochtans slecht aan het duel. Al na drie minuten kon goalie Sander Hogervorst de bal uit het net halen. Sam van der Veek beging een kapitale blunder vlak voor zijn eigen zestien. De Hoofddorp-aanvaller zei dankjewel en rondde knap af: 0-1. Vanaf dat moment was het één grote belegering op het doel van de bezoekers. Kagia probeerde met verzorgd voetbal via de zijkanten een gaatje te vinden, maar daarvoor was de eindpass steeds te onzorgvuldig. Toch was er de voorsprong voor rust. Spits Dirk-Jan Ligtenberg was in de slotfase twee keer attent. De 3-1 van Tijs van der Schinkel vlak na rust betekende dat de spanning definitief verdween. De tegenstander hing toen al lang en breed met de tong op de schoenen en zo kon in het laatste kwartier de score nog verder worden opgevoerd. Invaller Bas Zonneveld, Mark Zonneveld en Alain van Kesteren drukten het krachtsverschil in cijfers uit. En toch; als Kagia snel de score had geopend, hadden er dubbele cijfers ingezeten.

dsc00734-bewerkt-kopieRechtsback Mahli aan de bal met op de rug gezien spits Alain van Kesteren

Wijsman: ,,Je mag geen verstek laten gaan tegen deze ploegen. Maar beter word je hier niet van. We waren zoveel sterker. Het tempo lag nog niet zo hoog als in trainingen, maar dat hoefde ook niet. Deze competitie wordt beslist tegen de directe concurrenten. Daarvoor zijn de krachtsverschillen onderling te groot.” Met de kwaliteitsinjectie vanuit FC Lisse zondag staat er in Lisserbroek een meer dan degelijk team, dat een niveau hoger zeker niet zou misstaan. Wijsman laat zijn ploeg voetballen van achteruit om met goed positiespel tot kansen te komen. Lange ballen worden zelden gespeeld. Het is zeker geen straf om naar Kagia te kijken. ,,De jongens uit Lisse gaan zich steeds beter aanpassen. Dat vergt wat tijd. Ze zijn een andere speelwijze gewend. Het fijne is dat we vandaag best wat jongens misten, maar dat ik nog altijd een volle bank heb.”

,,Vorig seizoen wisselde ik soms maar niet, omdat we daardoor in de problemen konden komen. Nu heb ik keuze.”

Zo waren basisspelers als Rens Lamboo, Kevin Robelus en Jesper Imanse er wegens blessures niet bij. Aron Driessen was ziek geweest en viel pas na rust in.  ,,Dat zijn belangrijke spelers voor ons. Ik heb het tijdens de wedstrijd ook iets omgezet omdat ik vond dat we aan de bal niet de juiste mensen zochten. Normaal zoeken we automatisch Rens op in de as.”

Na drie seizoenen onder de strenge, doch rechtvaardige, oefenmeester Wijsman moet er nu geoogst worden. De gehele club is er klaar voor. Er ligt een splinternieuw kunstgrasveld. ,,Iedereen wil graag. De club verdient het ook. Er wordt heel veel gedaan voor ons. Ik vind ook dat wij de kwaliteiten hebben. Maar het gaat niet vanzelf. Al denk ik dat we op de goede weg zitten.”

Kagia –  SV Hoofddorp 6-1 (2-1). 2. Kroezen 0-1, 38. Ligtenberg 1-1, 44. Ligtenberg 2-1, 46. Van der Schinkel 3-1, 72. Van Kesteren 4-1 74. B. Zonneveld 5-1, 83. M. Zonneveld 6-1.

Kagia: Hogervorst, Mahli, Hogewoning (86. Boot), Timmermans, Hoejenbos (60. Driessen), Van der Veek, Sluymer, Van der Schinkel, M. Zonneveld, Van Kesteren, Ligtenberg (76. B. Zonneveld).

Foto’s: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS1-0SJC
Districtsbeker
Hillegom2-4HBC
ROAC0-0Foreholte
Teylingen0-2VUC
Van Nispen (zon.)3-1REMO