Foreholte zorgde dinsdagavond voor een bekerstunt door vierdedivisionist Capelle uit de Districtsbeker te wippen. De Voorhouters waren na een 3-3-eindstand het koelbloedigst vanaf de penaltystip. “Dit zegt veel over waar het team toe in staat is. Zolang het geloof er maar is en de spelers er ook alles voor doen”, blikt trainer Mario Koswal terug.

Een ‘prima voorbereiding’ deed volgens Koswal in spreekwoordelijke zin het halve werk. “Maandag hebben we gewoon nog licht getraind. De spelers vroegen steeds of ze vrij zouden krijgen. Dus ik zei: waarom? We zijn wel een halfuur later begonnen met trainen, zodat iedereen gewoon de tijd had om het Nederlands elftal te kijken.”

Foreholte in 5-3-2
Tegen het twee klassen hoger acterende Capelle hanteerde Foreholte een 5-3-2-systeem, een tactische keuze die zijn vruchten afwierp. De bezoekers namen op sportpark ’t Slot tweemaal de leiding via goals van Joost Jansze en Boet Ligtvoet, maar beide keren kwam de thuisploeg terug. “Bij de 1-1 dachten wij aan buitenspel, de 2-2 gaven we zelf weg”, vertelt Koswal, die zijn ploeg vervolgens in de tweede helft op een 3-2-achterstand zag komen.

“Daarna hebben we alles op alles gespeeld en zijn we overgeschakeld naar 4-3-3. Dat resulteerde in meer druk en een strafschop.” Stan Spies faalde niet vanaf elf meter en dat bleek een succesvolle voorbode voor de penaltyserie die uitkomst moest bieden om een winnaar te bepalen.

Tien rake strafschoppen
Foreholte bleef daarin ijzig koel en benutte al zijn negen penalty’s. Inclusief de rake trap van Spies in de reguliere speeltijd waren dat er dus tien. Capelle maakte aanvankelijk ook geen fout, maar schoot zijn negende strafschop tegen de lat. En dus was er feest in het bezoekende kamp

De Voorhouters konden zich goed meten met de opponent, die dus in de Vierde Divisie acteert. Slechts op momenten was er van een krachtsverschil sprake. “Met name op het gebied van slimheid, je ziet dan dat zij spelers hebben die op een hoger actief zijn”, zei Koswal. “Maar de bal is rond en met wilskracht kun je ver komen.”

Al met al was de tegenstand die Foreholte bood prijzenswaardig. “We hebben er drie gemaakt tegen een vierdedivisionist, dat vind ik erg knap. Zij hebben wel een aantal mogelijkheden gehad waarbij ik dacht: hier komen we goed weg.” En zelf was Foreholte juist bijzonder efficiënt. “Ons rendement lag vergeleken met de reguliere competitie een stuk hoger”, besloot een trotse Koswal.

Lees ook: Overtuigende zege Valken ’68, Foreholte stunt bij Capelle

POPULAIRE BERICHTEN