Kubilay Koylu is nog maar twintig jaar, maar toch heeft hij al een heel voetballeven achter zich. Hij werd op zestienjarige leeftijd weggestuurd bij FC Utrecht, ging daarna naar Almere City, om vervolgens na één jaar voor een buitenlands avontuur te kiezen bij de Turkse club Erzurumspor, dat uitkomt op het tweede niveau in Turkije. Daarna belandde hij bij De Dijk in Amsterdam en afgelopen week tekende hij een contract bij FC Lisse.

„Ik heb al het een en ander meegemaakt ja’’, bevestigt de kersverse aanwinst van de Lissenaren. „Maar daar heb ik geen spijt van, want ik heb er heel veel van geleerd. Ik heb bijvoorbeeld twee keer per dag getraind in Turkije. Daardoor ben ik fysiek een stuk sterker geworden en daarnaast weet ik nu dat ik het spelletje simpel moet houden.’’

Koylu  kwam echter ook de nare kanten van het profvoetbal tegen. Zo werd hij in de jeugd bij FC Utrecht naar eigen zeggen weggestuurd zonder dat hij daarbij uitleg kreeg en kreeg hij bij Erzurumspor geen kans om te spelen. „Ik heb daar alleen in oefenwedstrijden gespeeld. Ze hebben daar niet zoals hier het geduld om jonge jongens de tijd te geven. Daarnaast zijn er veel spelers die hun carrière afbouwen in Turkije, dus spelen ze automatisch met veel oudere gasten.’’

„Zij hielden mij aan het lijntje. Dat was gewoon zielig.’’

Kort geleden maakte de jongeling nogmaals de sombere zijde van het professionele voetbal mee. Twee profclubs hadden de aanvaller in het vizier en ook nauw contact met Koylu, maar vervolgens gebeurde er iets waar de twintigjarige voetballer niet blij mee was. „Zij hielden mij aan het lijntje. Dat was gewoon zielig. Ze wachtten net zo lang tot er een andere voetballer uit het betaalde voetbal langskwam, zodat ze die konden contracteren. Het was puur een gevalletje: wat komt ons het beste uit.’’

Gelukkig kreeg de geboren Deventenaar al snel een belletje vanuit Lisse. Er was ook interesse van andere derdedivisionisten, maar tijdens de wedstrijden met De Dijk tegen de Lissenaren, viel de speelstijl van het elftal van Robbert de Ruiter hem meteen op. „Het was één van de weinige ploegen die zo aanvallend voetbalde. Tegen ons vond ik ze erg goed spelen. Met De Dijk speelden we altijd vanuit de counter, maar ik denk dat ik in balbezit nog gevaarlijker kan zijn. Daarom heb ik het gevoel dat ik pas bij FC Lisse.’’

„Ik speel graag tussen de linies en ik hoor vaak dat ik daarmee wel een beetje op Eden Hazard lijk.’’

Na hier en daar wat advies te vragen, onder andere van Milton Klooster die volgend seizoen naar Excelsior Maassluis verkast, was de keuze voor de aanvaller heel snel gemaakt. Na een roerig seizoen in Amsterdam, leerde hij nu ook om in het veld om te gaan met tegenslagen. 

„We verloren iedere week weer onze duels, dus ik heb geleerd dat ik mezelf niet gek moet laten maken bij een ruime achterstand. Mentaal had je daar wel veel aan. Als iets slecht ging bij ons, werd dat ook zeker benoemd. Iedereen was eerlijk naar elkaar en ik zag dat dat heel belangrijk was. Ik vond het echt een leuk team en ik heb er ook vriendschappen aan overgehouden.’’

Nieuwe stap
Maar nu is het tijd voor een nieuwe stap voor Koylu. Vanaf komende zomer is hij te bewonderen op Sportpark Ter Specke. Met zijn dribbels en technische vaardigheden wil hij belangrijk zijn voor FC Lisse. „Ik speel graag tussen de linies en ik hoor vaak dat ik daarmee wel een beetje op Eden Hazard lijk. De club wil meedoen om de bovenste plekken, maar ik ben ervan overtuigd dat wij onszelf in de top drie kunnen spelen.’’

Lees ook:Column: dat spelers kunnen afzien van een transfer is (niet) zorgwekkend
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels