Wanneer Stefan Kraaijvanger tegenwoordig een voetbalveld afloopt is hij gehuld in een wit overhemd met een nette spijkerbroek of pantalon daaronder. Het is even wennen dat de oud-speler van VVSB en Ter Leede niet meer gehuld is in het paars-geel of rood-geel van z’n club. Maar de nieuwe status in de staf bij de Noordwijkerhouters bevalt hem wel, al schuilt er stiekem in hem nog die voetballer, die het liefste nog zelf achter de bal aan zou rennen. 

,,Heel af en toe bekruipt je dat nog even”, erkent de oud-verdediger, die vorig jaar stopte met voetballen bij Ter Leede. ,,Voetballen is nu een gesloten boek. Ik ben nu als stagiair aan VVSB verbonden en om eerlijk te zijn beleef je een wedstrijd dan veel meer ontspannen dan wanneer je zelf in het veld staat of eindverantwoordelijke bent.”

Takenpakket
In het komende seizoen gaat de 29-jarige Noordwijkerhouter voor zichzelf uitvogelen of het trainerschap iets is dat volledig bij zijn persoonlijkheid past. De ambitie om uiteindelijk een toptrainer te worden in het amateurvoetbal, die heeft hij wel. ,,Op dit moment help ik trainer Eric Meijers waar het nodig is. Mijn takenpakket is nog niet heel uitgebreid, dat komt misschien in de loop van het seizoen nog wel. Ik kijk veel mee en ga soms gesprekken aan met spelers.”

,,Er was een leider in de groep en daar luisterde je naar. Die hiërarchie moet nu in dit team nog bepaald worden.”

Beetje bij beetje wil Kraaijvanger proeven aan het trainerschap. ,,Kijk, ik weet dat ik de ambitie heb om uiteindelijk mijn UEFA A diploma te gaan halen. Maar ik moet daar wel de kwaliteit voor hebben. Ook heb ik een gezinnetje en de studiebelasting van een UEFA A diploma is enorm. Het moet allemaal wel gaan passen.”

Voor het zover is zal Kraaijvanger eerst nog z’n C- en B-papiertje moeten scoren. Om op het gewenste niveau te komen is de oud-verdediger in dit seizoen bij elke training tot nu toe geweest en volgens hem zal dat ook zo blijven. De officiële wedstrijden van VVSB laat hij zo nu en dan schieten. ,,Dat heb ik aan mijn gezin beloofd. We hebben een zoontje die nu zelf voetbalt, waar ik er ook voor wil zijn. Komende zaterdag bijvoorbeeld ben ik wel aanwezig in Sassenheim, maar dan als supporter.”

Afstemming
Afgelopen zaterdag in de KNVB-beker tegen Harkemase Boys was dat niet anders voor Kraaijvanger. Daarin zag hij vooral de eerste twintig minuten een goed VVSB, maar was het verval in de tweede helft te groot. Uiteindelijk verloor de ploeg van Meijers met 2-4 en zag Kraaijvanger wel waar het aan schortte in Noordwijkerhout.

,,We hebben een goede groep met enorm veel kwaliteit. Alleen de voorbereiding was al lastig met geblesseerde jongens en spelers die nog terugkwamen van hun vakantie. Je zag gewoon dat de afstemming nog niet helemaal klopte. VVSB was nog niet helemaal een team.”

,,In mijn periode bij VVSB had je een bepaalde kern die al jaren met elkaar samenspeelde, zoals Vladimir Jozic, Bas Ruigrok, Peet van der Slot, Frans van Niel en ik ook. Er was toen sprake van een bepaalde hiërarchie. Er was een leider in de groep en daar luisterde je naar. Die hiërarchie moet nu in dit team nog bepaald worden.”

,,Op dat moment stond niemand op. Dat moet allemaal gaan groeien. Hoe? Door veel vlieguren te maken met elkaar.”

Volgens Kraaijvanger is dat niet zomaar gedaan, al werd verdediger Peter Verhoeve door VVSB bewust aangetrokken vanwege onder andere z’n leiderschapskwaliteiten. ,,Nieuwe jongens moeten ook de ruimte krijgen om zichzelf te presenteren”, zegt Kraaijvanger daarover. ,,Zo’n proces gaat vanzelf, maar heeft tijd nodig. Vanwege de toch vrij lastige voorbereiding, heb ik het idee dat we beginnen met een achterstandje.”

Toto
,,Dat zag je zaterdag. We begonnen goed, maar het niveau verwaterde naarmate de wedstrijd vorderde. En op dat moment stond niemand op. Dat moet allemaal gaan groeien. Hoe? Door veel vlieguren te maken met elkaar.”

Daar kan VVSB zaterdag mee beginnen tegen Ter Leede, de oude club van Kraaijvanger. ,,Gelijk een leuk potje. Ik volg Ter Leede ook nog wel. Met jongens als Toon Zwetsloot en Joey van den Berg heb ik heel af en toe nog weleens contact. Maar voor zaterdag hoop ik toch op een ‘tweetje’ op het Toto-formulier. Ter Leede is nu misschien meer een op elkaar ingespeeld team, maar ik denk dat wij met VVSB individueel beter zijn en dat die kwaliteit uiteindelijk de doorslag geeft.”

Foto: Hans Schalk

Lees ook:Aanvangstijdstip Katwijk – Quick Boys vervroegd


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)