De kracht is uit de Tweede Divisie. Jong AZ staat op eenzame hoogte. Katwijk, AFC en De Treffers zitten op het elastiek. Aanhaken kan niemand. En dat zorgt voor een vrij saaie, voorspelbare competitie. Slechts onderin wordt er nog ergens om gespeeld, lijfsbehoud. De rest? Prestige, eer, de premies. Leuk, maar daar voetbal je als speler van Katwijk toch niet voor? De ploeg van Dick Schreuder speelde mat en kreeg de deksel op de neus van een Barendrecht dat er meer zin in had: 0-2

Het werd eigenlijk een surrealistische middag. De temperatuur – om en nabij het vriespunt – loog niet, maar wie de wedstrijd van achter glas had staan kijken, had bijkans het idee gekregen dat er zomeravondvoetbal werd gespeeld.

Het duel van vorige week, tegen Jong AZ, had de spanning in de Tweede Divisie terug moeten brengen. Katwijk oogde gemotiveerd uit de winterstop te zijn gekomen. Slechts het maken van een goal viel tegen, waarop de Alkmaarders zich als een leeuw op de inmiddels verzwakte prooi wierp. Een week later leek het alsof die nederlaag de kracht uit Katwijk heeft gehaald. Het besef dat de competitie niet meer is dan een veredeld potje om de eer is als een doek over de ploeg gevallen. Of de spelers het nu willen of niet.

,,Hoe moet ik het netjes zeggen? Je kon vandaag niet zien dat het er vanaf spatte dat we wilde winnen.”

In de eerste tien minuten van de wedstrijd leek die gedachte nog vakkundig te worden weggevoetbald door de Katwijkse manschappen onder leiding van aanvoerder Robbert Susan. De ‘overrompeltactiek’ deed een paar minuten zijn werk, totdat ook de Barendrechters van zich lieten horen. In het vervolg van de wedstrijd voetbalden de oranjehemden achter de feiten aan.

Dramatisch
,,Wat een verschrikkelijke wedstrijd vandaag, een pot om snel te vergeten”, liet aanvoerder Susan op niet mis te verstane wijze zijn visie op de wedstrijd horen. De onmacht in zijn stem verraadde veel. De aanvoerder had zich geërgerd, maar kon zelf ook niet zijn stempel op de wedstrijd drukken. ,,We probeerden vroeg druk te zetten. Maar ook daar voetbalden ze onderuit. Barendrecht heeft verdiend gewonnen.”

Het felle begin verbleekte te snel, waarop de Barendrechters roken dat er op De Krom wat te halen viel.  Na vorige week GVVV klop te hebben gegeven, had de ploeg van Adrie Poldervaart nogmaals behoefte aan een stuntje. Het geloof dat Barendrecht tentoonspreidde werd juist gemist bij Katwijk. Een vlammende uithaal van Barendrechter Richard Stolte, dat met een beetje fantasie op een ‘Van Basten-volley’ leek, had na een kwartier als een waarschuwing kunnen voelen voor de oranjehemden.

Exemplarisch: Bennie van Noord komt een stapje te laat en krijgt de gele kaart voor deze actie

Geenszins gold het voor Katwijk. De ploeg was niet bij machte het collectieve Barendrecht te slopen. Alleen via een bevlieging van Mike van den Ban, die vanaf de middellijn aan een prachtige solo begon, werd het publiek op iets moois getrakteerd. Ook helft twee bracht geen soelaas. De Barendrechters werden zelfs nog in de kaart gespeeld, nadat Paul de Lange na een uur spelen de bal ongelukkig op z’n arm had gekregen in het eigen strafschopgebied. Resultaat: penalty tegen.

,,Vrijblijvendheid kan ik heel slecht tegen. Zo moet het niet elke week gaan.”

,,Dit zijn van die discussiemomenten”, vond de hoofdrolspeler na afloop. ,,De ene scheidsrechter interpreteert het weer anders dan de ander. De bal gaat naar de hand en niet de hand naar de bal in mijn optiek. Dit kon er ook nog wel bij”, verzuchtte De Lange. ,,Het was niet goed vandaag, maar Barendrecht creëerde ook amper wat.” In de absolute slotfase counterden de bezoekers nog naar 0-2. Daar waar Katwijk het probeerde, maar geen kansen wist te creëren was het aan de overkant via Danny Monster wel raak: 0-2

Ergernis
De woorden gemakzucht en vrijblijvendheid vochten om aandacht op de tribune. En wonderwel kon De Lange zich er wel in vinden. ,,Hoe moet ik het netjes zeggen? Je kon vandaag niet zien dat het er vanaf spatte dat we wilde winnen.” De mentor van de groep waakt voor een matig vervolg van de competitie. ,,Vrijblijvendheid, daar kan ik heel slecht tegen. Zo moet het niet elke week gaan. Als we na tien minuten daarna bij elke moment te laat komen lijkt het op vrijblijvendheid, maar we moeten als team gewoon een stapje harder gaan zetten. Dit kan niet.”

Katwijk – Barendrecht 0-2 (0-0). 64. Eekman 0-1 (pen.), 90+1. Monster 0-2

Katwijk: De Vries, Van Noord, Blokland, Stam (71. Sanchez Angulo), Van Weerdenburg, Susan, De Lange (90. Achefay), Van den Ban, Plat (58. Van Dam), Mengerink, Van Oijen

Foto’s: Aad de Winter/Bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer