"banner

Het lijkt wel alsof de donkere lucht boven sv Hillegom plots is weggetrokken. De ploeg van Arend Jan Kranenburg degradeerde twee weken geleden naar de Tweede Klasse, maar doordat tegenstander HSV (0-5) de laatste reguliere competitiewedstrijd op onorthodoxe wijze verloor, is die ploeg uit de nacompetitie gehaald. Daardoor krijgt Hillegom komende donderdag een herkansing in de nacompetitie tegen Kolping Boys. 

Laatstgenoemde ploeg tekende een protest aan bij de KNVB nadat het de nacompetitie misliep op krankzinnige wijze. HSV verloor moedwillig van Zaanlandia om zo de nacompetitie veilig te stellen. Uiteindelijk besloot de bond om een onderzoek te starten naar die wedstrijd. De straf van vier punten mindering die HSV kreeg van de tuchtcommissie van de bond, zorgde ervoor dat de ploeg uit Oudorp een kans kreeg in de nacompetitie.

Tegelijkertijd houdt dat ook in dat de formatie van Kranenburg op kan staan uit de dood. De oefenmeester van de Hillegommers had zich al neergelegd bij een degradatie naar de Tweede Klasse. Kranenburg volgde de zaak van de zijkant en liet het op zich afkomen. ,,Ik heb het heel relaxed beleefd. We wisten wat er kon gebeuren als de uitspraak in ons voordeel zou komen. Eigenlijk hebben we lekker achterover kunnen leunen.”

Hetzelfde gedaan
Kranenburg erkent dat hij misschien hetzelfde had gedaan als de ploeg uit Heiloo. Voorafgaand aan het duel sprak hij met zijn collega over de situatie. ,,Hij heeft mij toen uitgelegd wat er gebeurde en ik moet eerlijk zeggen dat ik het begrijp. Ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan, maar de manier waarop is natuurlijk niet slim.”

,,Iedereen heeft zometeen een frisse kop en dat maakt het ook zo leuk.”

De trainer geeft toe dat de regels omtrent promotie niet ideaal zijn. Zolang plekken in de nacompetitie beslist worden op doelsaldo zal dit gedoe blijven. ,,Ik hoorde laatst dat een ploeg met 7-0 moest verliezen om een plek in de nacompetitie veilig te stellen. Dit krijg je dus als je alles op doelsaldo laat beslissen.”

Planning
Door de tuchtzaak had de technische staf van Hillegom een planning gemaakt voor het geval de uitspraak in Hillegoms voordeel zou vallen. Kranenburg mobiliseerde zijn mannen om zich klaar te maken voor een tweede kans in de nacompetitie.

,,Iedereen heeft er onwijs veel zin in. We zijn twee weken geleden gedegradeerd en daarom moet je het nu zien als een kans om te promoveren. Het is een unieke kans om alsnog in de Eerste Klasse te blijven. Cadeautjes moet je uitpakken.”

,,Argentinië – Kroatië is een aardig potje, maar Hillegom is leuker”

Echter kan de trainer niet beschikken over een complete selectie. Mitchell van der Paard, Joost Meiland en Rahim Gök zijn afwezig in verband met vakanties. Mocht de ploeg komende donderdag van Kolping Boys winnen dan zal het drietal wel van de partij zijn als er zondag gespeeld moet worden tegen Spartanen.

Fris
,,Ik heb nog meer motivatie om het klusje deze keer wel te klaren”, gaat Kranenburg verder. ,,De weg is nog lang en we moeten ons op dit moment alleen maar bezighouden met de wedstrijd van komende donderdag. Daarna kijken we pas verder. We hebben twee weken lang even niet aan voetbal hoeven denken. Iedereen heeft zometeen een frisse kop en dat maakt het ook zo leuk. Het is een nieuwe kans en daar kijken we erg naar uit.”


Tot slot wilde de oefenmeester nog een oproep doen aan alle Hillegommers en voetballiefhebbers. ,,Ik hoop dat er veel publiek aanwezig is. We gaan beter spelen als er meer mensen op De Zanderij zijn. Het publiek en de spelers is een goede combinatie. Het is te hopen dat de mensen het WK even laten schieten. Argentinië – Kroatië is een aardig potje, maar Hillegom is leuker”, sluit de trainer af met een knipoog.

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Opmerkelijk: Hillegom krijgt herkansing in de nacompetitie na uitsluiting HSV Heiloo’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC