"banner

,,Ik las in het uitslagenbericht op VIDB dat we de wedstrijd uit onze handen lieten glippen. Nou daar ben ik het niet mee eens”, stelde Arend-Jan Kranenburg, trainer van SV Hillegom. ,,Nee, we hebben het zelf volledig weggegeven.” De teksten van de coach lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. Het verlies tegen directe concurrent EDO (2-3) zorgde voor veel frustratie. ,,Zo’n tweede helft mag nooit meer gebeuren.”

Halverwege zag het er nog zo goed uit voor Hillegom. De fusieclub leidde met 2-0 en had op slag van rust EDO tot een tiental gereduceerd zien worden. ,,We waren de eerste helft 110 procent de bovenliggende partij. We speelden echt heel goed. Alleen de score had veel hoger dan 2-0 moeten uitvallen. We misten nog drie opgelegde kansen. Dat was jammer, maar we keken verder terug op een heel goede eerste helft. Ik heb de jongens daarvoor in de rust ook een groot compliment gemaakt.”  Bas Tebbens en Frank de Groot (strafschop) waren doeltreffend.

,,Na rust deden we het veel slechter dan EDO, en ook veel slechter dan dat we kunnen.”

De Hillegommers spraken, logischerwijs, de intentie uit om scherp te blijven en het goede spel voort te zetten. Maar dat lukte niet. Of zoals Kranenburg zei: ‘de wedstrijd draaide 180 graden’. ,,Zij gingen ontzettend opportunistisch spelen en wij lieten ons daarin aftroeven. Beetje bij beetje werden ze gevaarlijk. Ze kregen ook een penalty, straften een fout van ons in de opbouw af en maakten in de laatste minuut zelfs de 2-3. Nee, de tweede helft was echt heel matig.”

Een kopbal van Danny van den Berg

Kranenburg weigerde na afloop – hoe teleurgesteld ook – iemand de zwartepiet toe te spelen. ,,We doen het samen. Ik zeg bewust we, want het zijn niet alleen de spelers, ik ben er ook onderdeel van. We hebben gewoon niet dezelfde intentie en intensiteit kunnen tonen die er de eerste helft wel was. Toen was elk persoonlijk duel in ons voordeel. Na rust deden we het veel slechter dan EDO, en ook veel slechter dan dat we kunnen.”

Was er dan sprake van gemakzucht? Had SV Hillegom soms het gevoel dat de buit al binnen was? ,,Daar lijkt het wel op”, aldus Kranenburg. ,,Ik weet niet of het daadwerkelijk zo is. Dat ga ik de jongens dinsdag vragen. Dan gaan we naar elkaar uitspreken wat de reden is.”

,,In punten is het niet zo’n groot verschil. Daarom raak ik ook niet in paniek.”

Bewust koos Kranenburg om de discussie nog niet op gang te brengen, toen de emoties op het kookpunt waren. ,,Na zo’n wedstrijd is het beter om even niets te zeggen. Er wordt van alles geroepen door de kleedkamer. Dat vind ik ook terecht. Maar het is niet het moment om rustig te analyseren waar de wedstrijd verloren is gegaan.”

Het wrange is dat Hillegom bij winst uitstekende zaken had gedaan. ,,In plaats van EDO te passeren, is het gat nu vijf punten. Bij winst hadden we naar de elfde plaats gestegen. Nu staan we laatste.” Wat dat betreft heeft SV Hillegom vooral in mentaal opzicht een dreun gekregen. ,,In punten is het niet zo’n groot verschil met onze concurrenten. Daarom raak ik ook niet in paniek. De eerste helft geeft gewoon veel vertrouwen. Alleen zo’n tweede helft mag echt nooit meer gebeuren.”

Foto’s: Dirk van de Reep