Een werker, krijger, oorlogmaker, kapstok, maar bovenal spits. Sterk, doelgericht en meedogenloos. Giovialli Serbony, 28 jaar oud en al vijf jaar een vaste waarde bij VVSB. Soms bekritiseerd, bij het uitblijven van goals, maar vaker geliefd. Een Serbony in vorm laat de Noordwijkerhouters swingen.

Op een koude zaterdagavond begin december vecht VVSB 45 minuten lang met een compact HHC Hardenberg. Tot daar in de rust één iemand op het veld achter blijft. Het is de aanvalsleider van de tweede divisionist. Twee weken lang zat hij aan de kant, noodgedwongen, een pees tussen de knie en het scheenbeen dat niet deed wat het hoofd wil.

Langzaam maken de zorgen van de Noordwijkerhoutse fans plaats voor verwachting. Kan Serbony het verschil maken? De man die zeven goals op zijn naam heeft staan dit seizoen, is hij het die VVSB langs HHC weet te schieten?

,,Hij sleurt, hij is bezig, hij scoort. Hij houdt zo één, twee man bezig.”

Het antwoord wordt eigenlijk al snel gegeven. In één ogenblik is het verschil te zien van een VVSB met Serbony en een VVSB zonder. De automatismen keren terug in het veld. Buitenspelers Tommie Bekooij en Maikey Parami hoeven zich niet meer bezig te houden in het centrum maar kunnen dichter tegen het krijt aan lopen.

Lastig
En ‘Gio’, zoals hij liefkozend wordt genoemd? Die vecht weer een robbertje uit met het centrale duo uit het oosten van het land. Met de rug naar de goal, breed makend, zodat het elftal aansluiten. VVSB krijgt weer schwung met een Serbony in vorm en pakt HHC Hardenberg in de slotfase, met uitgerekend een goal van de teruggekeerde held van Noordwijkerhout.

,,Serbony is een verschrikkelijk lastige spits”, praat verdediger Jordy Zwart bijna liefkozend over zijn teamgenoot. ,,Hij sleurt, hij is bezig, hij scoort. Hij houdt zo één, twee man bezig, waardoor anderen van ons team weer kunnen profiteren.”

giovially-serbony
,,Een belangrijke speler, hij staat niet voor niets al vier jaar in de spits”, geeft ook trainer Wilfred van Leeuwen zijn aanvalsleider de complimenten. ,,Het is niet dat hij al vier jaar honderd goals maakt, maar we hebben hem altijd laten staan. Hem altijd het vertrouwen gegeven en dat betaalt hij uit. Het is een aanspeelpunt.”

,,Met Serbony erbij zijn er vastigheden en kan er vanaf de opbouw naar een spits worden gezocht. Hij laat je nooit in de steek en zal altijd de ballen uit z’n broek lopen voor het elftal. Het is vaak ook zo dat als hij goed speelt en niet scoort, dat een ander dat wel doet. Een spits moet je niet altijd ophangen aan z’n doelpunten. Hij heeft gewoon waarde voor ons elftal, met onze manier van spelen.”

Complimenten
Zijn arbeidsethos wordt gewaardeerd in Noordwijkerhout. En dat hij nu met acht goals ook de clubtopscorer is maakt het plaatje in ieder geval voor dit jaargang compleet. ,,Een prima seizoen”, vindt Serbony het tot op heden. Hij is tevreden over de prestaties van het elftal en de draai die hij daar ook in zijn vijfde seizoen bij VVSB in heeft gevonden.

,,Ik sta altijd tegenover goede, sterke, verdedigers in deze competitie”, vertelt de 28-jarige aanvaller. ,,Dan probeer ik mijn lichaam zo veel mogelijk te gebruiken en de bal vast te houden.”

,,Aan complimenten heb je als spits weinig. Je wilt scoren. Daarvoor sta je er ook.”

Serbony kent zijn sterke punten. In de afgelopen jaren kreeg hij daar vaak de complimenten in Noordwijkerhout, maar bleven goals af en toe achter. Vorig jaar bleef hij steken op zes goals, nu heeft hij er al twee meer gemaakt dan de hele vorige jaargang.

,,Ja, vorig jaar ging het minder”, is de spits eerlijk. ,,Maar het jaar daarvoor ging het met 16 goals weer super goed. Nu ben ik goed begonnen. Ik ben op de goede weg. Het is niet zo zeer een bevestiging, ik heb altijd vertrouwen gehad in mijn kunnen. Maar dat ik nu die goals maak is voor mezelf en het team extra lekker. Aan complimenten heb je als spits weinig. Je wilt scoren. Daarvoor sta je er ook.”

Foto’s: Tino Stulen


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 10 sept.
Oefenduels
Rijnsburgse Boys4-2VVSB
Noordwijk3-1SJC
Katwijk8-2DEM
Hillegom5-1Kagia
Za. 14 sept.
Noordwijk5-1ASWH
Excelsior Maassluis1-4Katwijk
Barendrecht0-2FC Lisse
Ter Leede3-2Hoek
FC 's-Gravenzande0-1FC Rijnvogels
Quick Boys 0-2Kozakken Boys
IJsselmeervogels1-1Rijnsburgse Boys
Districtsbeker
Valken' 683-3Forum Sport
VVSB (zat.)1-3Zevenhoven
Legmeervogels3-5Kagia
Van Nispen (zat.)2-3Zandvoort
Warmunda3-5KSD-Marine
Zo. 15 sept.
HBS14.00SJC
Districtsbeker
Hillegom14.00HBC
ROAC14.00Foreholte
Teylingen14.00VUC
Van Nispen (zon.)14.00REMO