Het plezier tussen Dwight Krolis en zijn voetbalvrienden had iets vertederend. Een groepje Rotterdammers dat in de Bollenstreek zin had in een middagje lol met elkaar, een balletje trappen en het weerzien met oude bekenden. In de zaal bleek het team, dat meespeelde onder de naam ‘VIDB Allstars’ een maatje te groot voor het deelnemersveld. In de finale van de Horseca Horecavo Zaalcup bleek het team van ‘non-playing captain’ Krolis met 3-0 te sterk voor Ter Leede.

De goedlachse oud-verdediger van vv Katwijk had na z’n inschrijving bij de Zaalcup even een rondje gedaan onder z’n vriendengroep. Enkele oud-Noordwijkers zagen wel wat in een zaaltoernooitje bij hun oude club. Zo liepen Rico Kogeldans, Stafano Goncalves en Kenly Statia met een vleugje weemoed rond op Sportpark Duinwetering. Ondertussen handjes schuddend met oud-trainers, bestuursleden en fans van de club waarvan ze enkele seizoen het shirt droegen.

Van Eeuwijk
Andere sterke namen als Ryan Koolwijk (Excelsior Rotterdam), Martin van Eeuwijk (volgend jaar Quick Boys en ex-eredivisionist in de zaal) en Jerghinio Sahadewsing (ex-Katwijk en ex-Quick Boys) krikten het niveau van het sterke team nog verder op. ,,Een stel mafkezen bij elkaar”, lacht Krolis gelijk aan het begin van het gesprek.

,,Je ziet Ryan bijvoorbeeld ook voor de finale even warmlopen. Dat zegt wel iets over z’n professionaliteit.”

,,Het meeste van deze jongens speel ik al langer mee samen in de zomerperiode. Dan spelen we samen wat toernooien met elkaar. Dan zie je hoe leuk de energie is tussen deze jongens. Soms iets te leuk. Daarom verloren we ook de derde wedstrijd in onze poule.”

Toestemming
Het spelplezier kwam voort uit de klasse van elke afzonderlijke speler. Met Koolwijk had Krolis zelfs een voetballer die dit seizoen onder contract staat bij een eredivisionist in de zaal voetballen. Het leverde de lange middenvelder soms even een foto-momentje op, waarna hij zich weer in de lol van z’n vrienden kon storten. ,,Geen idee of het van Excelsior mocht, eigenlijk”, knipoogt Krolis.

Om er gelijk aan toe te voegen: ,,Ik heb sommige jongens gevraagd om er gewoon bij te zijn, om te coachen op de bank bijvoorbeeld, maar ze wilden eigenlijk allemaal zelf voetballen. Je ziet Ryan bijvoorbeeld ook voor de finale even warmlopen. Dat zegt wel iets over z’n professionaliteit. Echt duels gaat hij hier wel uit de weg.”

               De winnaars van de Horesca Horecavo ZaalCup 2018: VIDB Allstars – NNF Sports

De Rotterdamse vrienden vormen in de zomerperiode een tof gezelschap. Onder de naam NNF Sports. ,,Wij organiseren met elkaar in de zomer zelf een toernooi in het vierde weekend van juni. Een zeven tegen zeven toernooi. Vrienden onder elkaar.” Het toernooi groeide de laatste jaren zo uit dat het één van de grootste voetbaltoernooien van Nederland werd en dat Fox Sports afgelopen zomer ook een bezoek bracht aan het aan de ‘NNF Challenge Sports Cup’.

,,Het is een toernooi op niveau. We hebben in de afgelopen jaren gezien dat er veel betaald voetballers aan meedoen. Het is in de zomerstop en ze hebben dan eindelijk eens de tijd om met een vriendengroepje lekker te ballen. Ook jongens die op hoog amateurniveau hebben gespeeld. Er wordt gespeeld met 32 teams, je wint dus ook niet zomaar. Dat maakt het leuk.”

Zeven x Zeven
Het jaarlijkse evenement is inmiddels een uithangbord geworden voor NNF. Sport verbroederd vinden Rotterdamse maatjes. En dus kon het niet veel anders, met de inborst van Krolis in het achterhoofd, dat er nog meer uit NNF Sports zou voortvloeien behalve alleen het zeven tegen zeven toernooi.

,,Het is veel leuker om voor zestig euro kinderen drie dagen lang te kunnen voorzien van eten, drinken en kleding en lekker met ze voetballen.”

,,In 2017 zijn we zomerkampen begonnen voor kinderen die eigenlijk net wat minder te besteden hebben, ook kinderen die niet onder de armoedegrens leven zijn overigens welkom. Zo’n tachtig kinderen spelen in toernooivorm drie dagen lang tegen elkaar. Dus geen ‘kappen en draaien’ of andere techniektraining, maar gewoon wedstrijdjes. Leren winnen en leren verliezen met elkaar.”

Pretenderen
Omdat Krolis zelf ‘sociaal ondernemer’ is, is niet zo vreemd dat uitgerekend hij samen met z’n vrienden het initiatief heeft genomen om een toernooi te organiseren dat ook nog een maatschappelijk belang dient. ,,Daar kom ik helaas niet meer vanaf, om er zoiets aan te koppelen”, ontstaat er een besmuikt lachje op het gezicht van de voormalig verdediger.

,,Maar dat geeft ook de meeste voldoening. We kunnen ook een voetbalkamp organiseren voor tweehonderd euro per persoon en dan met dertig kinderen op een veld gaan staan en pretenderen dat wij ze dan beter gaan maken. Dat kunnen wij niet. Het is veel leuker om voor zestig euro kinderen drie dagen lang te kunnen voorzien van eten, drinken en kleding en lekker met ze voetballen. Daar krijgen wij als NNF heel veel voldoening van.”

Foto’s: Frank Venema

Lees ook: ‘Talentenfabriek uit Haarlem floreert in de zaal: ,,Onze jeugdopleiding is de tweede van Nederland”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht14.30Katwijk
FC Lisse14.30Achilles '29
SJC14.30Eemdijk
DFS Opheusden14.30Ter Leede
TAVV14.30Valken '68
CVC Reeuwijk14.30Van Nispen (zat.)
DWO14.30VVSB (zat.)
Quick Boys15.00Noordwijk
Rijnsburgse Boys15.30De Treffers
Jong Sparta15.30VVSB
Overbos15.30Kagia
TAC '9017.00Foreholte
Jong FC Den Bosch18.00FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein