Bescheidenheid siert de mens. Na de komst van Des Kunst halverwege het vorige seizoen begon het te lopen bij Katwijk, dat uiteindelijk een achterstand van tien punten op AFC wegpoetste en kampioen van de Jack’s League werd. Toch is Kunst de persoon er niet naar om credits op te eisen. De fijnbesnaarde middenvelder laat liever zijn voeten spreken.

Het kan snel gaan in de voetballerij. In december kwam de 23-jarige Kunst de selectie van Katwijk versterken en inmiddels is hij de enige overgebleven voorhoedespeler. Toch verwacht de Noord-Hollander dat automatismen snel gevormd zullen worden.

“Natuurlijk is het met nieuwe spelers altijd even wennen, maar goede voetballers vinden elkaar blindelings en hebben niet veel tijd nodig om zich aan te passen. We hebben met Van Mil, Freriks, El Azzouti en Suleiman veel goals ingeleverd, maar hebben er met Brandsma ook een goede spits bijgekregen. En met Hardijk, Wolters en Doesburg is er ook kwaliteit voor de flanken gehaald.”

‘Dat was een heel goede wedstrijd, niet alleen qua uitslag, maar vooral ook vanwege de manier van spelen en de energie die we uitstraalden.’

Keuze is aan Correia
Kunst is zelf als middenvelder inzetbaar, maar ook als centrumspits. Wat geniet zijn voorkeur? “9 of 10 maakt voor mij niet echt verschil. Ik vul beide positie grotendeels hetzelfde in, al moet je als nummer ‘10’ iets meer verdedigende arbeid leveren. Ik heb in de voorbereiding ook overal gespeeld en het is aan de trainer om een keuze te maken.”

Over het voortraject richting de competitiestart is Kunst te spreken. “Ik denk dat we een goede voorbereiding hebben gedraaid. Dat de resultaten ook goed waren is lekker, maar een voorbereiding is vooral bedoeld om fit te worden. Ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn. We zijn klaar voor FC Lisse zaterdag.”

Van de diverse oefenwedstrijden sprong vooral een overtuigende zege op Telstar in het oog. Op het eigen Visserijtoernooi was de ploeg van Anthony Correia in twee helften van dertig minuten met 3-0 te sterk voor de eerstedivisionist. “Dat was een heel goede wedstrijd, niet alleen qua uitslag, maar vooral ook vanwege de manier van spelen en de energie die we uitstraalden.”


Onze mediapartner RTV Katwijk sprak nog met captain Robbert Susan vooruitblikkend op de seizoensstart. Beluister dat interview hieronder:


Kunst speelde voor zijn komst naar de Krom in Zweden op het hoogste niveau en lange tijd bij AZ. Afgelopen zomer gingen zijn ploeggenoten Tim Freriks en Kilian van Mil een Deens avontuur aan. Is een terugkeer in het betaalde voetbal ook een streven voor Kunst?

“Iedereen weet dat de ambitie daar nog steeds ligt, en misschien altijd wel zal blijven. Tegelijkertijd heb ik zoiets van: niks moet. Ik ben hartstikke blij dat ik de kans krijg om hier veel te spelen en heb niet voor niets mijn contract verlengd. Ik zal mijn stinkende best blijven doen, hoop net als vorig seizoen bij te kunnen dragen met veel goals en assists en dan zien we wel verder.”

‘Er was wel wat aandacht, maar daar bleef het bij.’

Geen concrete belangstelling
Na zijn sterke tweede seizoenshelft en een kampioenschap zou je de nodige belangstelling verwachten, maar dat viel volgens Kunst ‘reuze mee’. “Er was wel wat aandacht, maar daar bleef het bij. Maar nogmaals: het was een bewuste keuze om bij Katwijk bij te tekenen en ik heb zin in komend seizoen.”

Na twee kampioenschappen op rij is Katwijk in het bezit van zeven sterren. Op de Krom wordt door de supporters voorzichtig gedroomd over nummer acht, waarmee Katwijk de succesvolste amateurclub aller tijden zou worden. Leeft dat ook in de spelersgroep?

“Mensen dromen er wel van, maar wij als spelers zijn daar niet mee bezig. Een seizoen duurt ontzettend lang en er kan van alles gebeuren. Wij stonden vorig seizoen ook tien punten achter. We gaan het eerst gewoon van wedstrijd tot wedstrijd bekijken.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: Bruinink geeft inkijkje in samenstellen van Katwijk-selectie: ‘Het is net schaken’
Check ook: Des Kunst pakt hoofdrol in overwinning tegen De Treffers: ‘Moet het elke week laten zien’

POPULAIRE BERICHTEN