Warmunda zorgde afgelopen juni op de slotdag van de overschrijvingen voor een daverende verrassing. Selmo Kurbegovic, voormalig linksbuiten van onder meer Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels en Ter Leede, werd binnengehaald door de Warmonders. Dat zorgde voor veel verbaasde gezichten in het amateurvoetbal. ,,’Onmogelijk, wat ga je daar hemelsnaam doen?’, vroegen mensen lachend aan mij”, vertelt de 32-jarige Serviër, die afgelopen seizoen nog uitkwam voor de Rotterdamse eersteklasser XerxesDZB.

Voor Kurbegovic zelf was het geen vreemde keuze. Hij raakte naar eigen zeggen in de afgelopen jaren het plezier in voetbal kwijt. Onder andere het reizen werd hem te veel. ,,Ik had geen zin meer om in totaal 100 kilometer te rijden en dan te moeten haasten vanuit werk. Soms was ik twee uur kwijt aan reistijd vanwege file. Ik kwam ook vaak vermoeid aan op de training als ik direct uit werk kwam.”

Oorlog
De ervaren aanvaller, die in het dagelijks leven als maatschappelijk werker Leidse jongeren begeleidt, heeft in zijn leven al het nodige meegemaakt. Op achtjarige leeftijd kwam hij met zijn familie naar Nederland vanwege de oorlogen in voormalig Joegoslavië.

,,Later ben ik nog flink in de maling genomen in Montenegro, toen ik plotseling geen salaris meer ontving.”

Na zijn aankomst duurde het voor de jonge Kurbegovic een aantal jaar om te acclimatiseren. Voetballen deed hij in de eerste jaren gewoon op straat. Pas toen hij veertien was, kwam Rijnsburgse Boys waar hij in het seizoen 2005/2006 debuteerde in de hoofdklasse.

,,Ik baal er af en toe nog wel eens van, hoe mijn carrière is verlopen. Ik had het wel eens willen zien als ik van kleins af aan bij een voetbalvereniging had gezeten. Daarna heb ik ook niet veel geluk gehad. Zo scheurde ik rond m’n achttiende mijn kruisbanden, waardoor ik bijna twee jaar aan de kant heb gestaan. Later ben ik nog flink in de maling genomen in Montenegro, toen ik plotseling geen salaris meer ontving. Ik heb alles ongeveer wel meegemaakt.”

Champions League
In Montenegro, bij FK Budućnost Podgorica, speelde Kurbegovic nog twee duels in de voorronde van de Champions League, maar vijf jaar later acteert de Rijnsburger in de Derde Klasse A op zondag.

,,Ik wil nu ook wat meer tijd aan mijn vrouw en twee jonge kinderen besteden, want ik was in de afgelopen jaren soms hele zaterdagen weg. Dan was het voor een uitwedstrijd om acht of negen uur weg vanuit Rijnsburg om dan op tijd op de club te zijn voor de bus. Ik kwam dan ’s avonds weer laat thuis. Dat was zeker het geval in de periode bij IJsselmeervogels [2013-2015, red.]. Daarom is Warmunda een prima keuze, want het is dichtbij huis”, lacht hij.

,,Ik had mezelf aan kunnen bieden, maar dan had ik daar voor 800 euro in de maand gespeeld.”

Kurbegovic kreeg nog wel aanbiedingen van hoofdklasser AFC en derdedivisionist DOVO, maar dat was voor hem te ver van huis. ,,Een goede club uit de Bollenstreek was voor mij nog een optie geweest, maar er is geen interesse geweest. Ik had mezelf wel aan kunnen bieden, maar dan had ik daar voor 800 euro in de maand gespeeld. Ik heb altijd kunnen leven van het voetbal, maar nu kies ik voor iets anders: de gezelligheid.”

Deadline Day
Hoewel de jaren voor Kurbegovic al beginnen tellen, dacht hij nooit aan stoppen. Toch had het niet veel gescheeld of hij had dit seizoen geen club gehad. Totdat trainer Alan Campfens, die hem nog kende uit zijn Ter Leede-periode, hem op Deadline Day benaderde.

,,Ik vond het leuk dat Alan belde en ik dacht: ‘waarom niet?’. Warmunda voetbalt op gras; ik haat namelijk voetballen op kunstgras, ik ken Bilal El Kourami en Hamza Harmouch en ik vind het leuk om mijn ervaring over te brengen op andere spelers.”

De behendige aanvaller sluit overigens niet uit dat hij misschien nog hogerop gaat na dit seizoen. ,,Maar eerst wil ik weer het plezier in voetbal terugvinden.”

Foto: Jeannette Dijkstra


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 14 dec.
HHC Hardenberg14.30Quick Boys
Noordwijk 14.30Jong FC Volendam
FC Lisse 14.30DVS'33
FC Rijnvogels 14.30Sportlust'46
SVC'0814.30Valken'68
Kagia14.30DSO
Te Werve 14.30Van Nispen (zat.)
FC Oegstgeest14.30VVSB (zat.)
Warmunda 14.30MMO
Spakenburg 15.00Rijnsburgse Boys
VVSB 15.30Harkemase Boys
Katwijk 15.30IJsselmeervogels
GOES18.00Ter Leede
Zo. 15 dec.
MSC14.00SJC
Concordia 14.00Hillegom
Oliveo 14.00Foreholte
Teylingen 14.00DOSR
Van Nispen (zon.) 14.00FC Aalsmeer