De laatste keer dat IJsselmeervogels naar Nieuw Zuid kwam, stond het bovenaan in de Derde Divisie. Het had een overwinning nodig om de kampioensschaal binnen te halen en om te promoveren naar de Tweede Divisie. ‘De Vogels’ wonnen met 0-1 bij Quick Boys en sindsdien maakte de club uit Bunschoten-Spakenburg grote stappen richting de top van het amateurvoetbal. Ook deze keer zal de opponent als koploper naar Katwijk-Zuid afreizen. Aan de ploeg van Edwin Grünholz de taak om het IJsselmeervogels zo moeilijk mogelijk te maken. ,,Het is misschien fijn dat we geen favoriet zijn”, zegt Ricardo Kuyvenhoven over het komende duel. 

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat de roodhemden naar Quick Boys moesten. De laatste confrontatie tussen de twee ploegen op sportpark Nieuw Zuid werd gewonnen door de bezoekers. Kuyvenhoven kan het zich nog herinneren. ,,Wij verloren net aan en ik geloof dat het mijn tweede wedstrijd in het eerste elftal was.”

Sindsdien gingen beide ploegen hun eigen weg. De ploeg uit Spakenburg bouwde stap voor stap aan een elftal dat de top van het amateurvoetbal moest bestormen en dat op dit moment ook doet. De blauw-witten bewandelden een moeilijker pad. Na drie seizoenen lukte het de Katwijkse club eindelijk om te promoveren  naar het hoogste niveau. Op het hoogste podium kennen de mannen van Grünholz een moeilijke start. Er werd pas twee keer gewonnen en de club is terug te vinden in de onderste regionen.

Slimmer zijn
,,Het verschil tussen de Derde en de Tweede Divisie is niet zo heel groot, maar als je even niet oplet, worden de fouten afgestraft. Het is eerder een hardere leerschool. Wij moeten af en toe ook wat slimmer zijn. De wedstrijd tegen Scheveningen (2-3 verlies, red.) is daar een mooi voorbeeld van. We komen op voorsprong, maar geven daarna te veel ruimte weg. Soms moeten we clubs uit deze competitie wat meer de bal geven en het wat compacter houden. We hoeven niet rekening te houden met de tegenstander, maar het zelf af en toe anders invullen.”

,,Het is misschien ook fijn dat we geen favoriet zijn en dat iedereen denkt dat zij wel even van ons winnen.”

Dat deed de promovendus tijdens de vorige wedstrijd tegen TEC. In Tiel kregen de bezoekers een aantal kansen, maar die werden gemist. Toch werd het hoofd koel gehouden en leverde het een voorsprong op. Daarna zakte het elftal van Grünholz iets meer terug en kreeg het ruimte in de tegenstoot om op jacht te gaan naar de tweede en beslissende treffer. Dat gebeurde dus ook. De winstpartij zorgde er ook voor dat het vertrouwen weer terug kwam bij Quick Boys.

,,Het zal zaterdag moeilijk worden tegen IJsselmeervogels, maar we gaan er vol voor. Het is misschien ook fijn dat we geen favoriet zijn en dat iedereen denkt dat zij wel even van ons winnen. Wij weten dat we niet minder zijn dan de meeste ploegen in deze competitie en dat hebben we bijvoorbeeld kunnen zien tegen Katwijk. Ik denk dat je deze tegenstander in hetzelfde rijtje mag scharen.”

Klassieker
Kuyvenhoven stond aan het begin van de competitie nog niet in het elftal vanwege een slepende enkelblessure, maar tijdens de derby tegen de oranjehemden kreeg hij zijn eerste basisplek van het seizoen. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit het team, maar hij wilt zich nog geen vaste waarde noemen. ,,Dat kan je pas doen als je er een aantal maanden in staat of een heel seizoen een vaste plek hebt”, is hij daar nuchter over.

De verwachting is daarom dan ook dat de oud-jeugdspeler van Sparta Rotterdam zaterdag tegen de koploper ook in de basis staat. Het is in ieder geval een wedstrijd waar de middenvelder naar uitkijkt. ,,Dit is één van de mooiste wedstrijden. Je kan dit een klassieker in het amateurvoetbal noemen. Voor ons is dit een grote wedstrijd en wij gaan er alles aan doen om te winnen.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook:Van Staveren legt aanbieding van Quick Boys naast zich neer en verlengt bij Noordwijk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)