Het idee van René Ras was van te voren niet eens zo gek. Op kunstgras, tegen een ploeg voetballen waar de automatismen er goed in zitten. Een wedstrijd waarin Van Nispen (zon.) vooral onder druk zou moeten staan. Ras besloot zekerheid in te bouwen. Het 5-3-2-systeem van de trainer viel te billijken.

Zeker toen de wedstrijd zich tot kort voor de rust vormde naar het idee van de oefenmeester. Van Nispen hield knap stand in die 5-3-2-formatie. RKDES bleek niet bij machten om het fort van de Zilkse club volledig te overmeesteren. Tot tien minuten voor het rustsignaal een eigen goal van Luuk Zonneveld (Van Nispen) het startsein bleek voor een offensief van de ploeg uit Kudelstaart. Nog voor rust stond het 0-2. Terecht op dat moment. RKDES, dat Van Nispen niet volledig op de knieën kreeg, was kwalitatief gezien wel de meerdere gebleken in de eerste 45 minuten.

Systeemwissel
Gek genoeg bleek juist die 0-2 vlak voor rust later in de wedstrijd uit te werken tot misschien wel de ‘verlossende’ voorsprong. Ras besloot het na ‘de thee’ over een andere boeg te gooien door in een 4-3-3-systeem te gaan spelen. Jeffrey van der Geest, die eerder nog was geslachtofferd in het spelsysteem van Ras, maar het veld in mocht voor de geblesseerd geraakte Dick Verhoeven, groeide in de tweede helft uit tot de gevaarlijkste man aan de kant van de Zilkers.

,,Het zit gewoon niet mee dit seizoen. Anders hadden we misschien veel hoger gestaan in de Derde Klasse.”

,,In de tweede helft kregen we het gevoel: we gaan het gewoon doen vanavond”, lachte Van der Geest nog vol adrenaline na afloop. De spits was in de eerste tien minuten van de tweede helft direct betrokken bij de twee gevaarlijkste kansen tot op dat moment van de Zilkers. Beide keren ging zijn inzet van dichtbij tegen de lat. De kansen gaven wel het extra geloof bij de ploeg en de supporters langs de lijn dat de nummer drie van de Derde Klasse te kraken viel.

En dus ontstond er een vrij surrealistisch beeld in De Zilk. De thuisploeg, onderin meedraaiend, trok de wedstrijd naar zich toe tegen een ploeg die gewoon nog kampioen kan worden in die klasse. Van der Geest, al dan niet met een tikkeltje bluf, stond daar overigens niet gek van te kijken.

Koen van der Linden ziet zich omsingeld door tegenstanders van RKDES

,,Het is namelijk het hele jaar al zo. We krijgen de kansen wel tegen goede ploegen, we voetballen vaak genoeg helemaal niet zo slecht, maar het geluk ligt niet aan onze kant. Het zit gewoon niet mee dit seizoen. Anders hadden we misschien veel hoger gestaan in de Derde Klasse.”

Na de 1-2 van Van der Geest, na een slechte terugspeelbal in de Kudelstaartse defensie, steeg het geloof in De Zilk naar grote hoogte. De ingevallen Ted Duivenvoorde was tien minuten voor tijd dichtbij een heldenrol. Zijn kopbal van dichtbij vond echter de voeten van doelman Wilbert Klijmij.

Bewijzen
Patrick Frumau had zich in de blessuretijd daarna onsterfelijk kunnen maken als zijn omhaal niet twintig centimeter aan de verkeerde kant van de paal was beland, maar in het doel was verdwenen. In de allerlaatste aanval van de avond ‘frommelde’ Philip Mossel alsnog de 2-2 binnen na een afgemeten voorzet van de op rechts excellerende Frumau.

,,Ik had zoiets van: ‘ik ga me bewijzen ook, ik ga volle bak’.”

De 2-2 werd bijkans gevierd als een kampioenschap. Bij het naar de catacombe gaande Zilkse team werden kreten als ‘deze is zo lekker’, of ‘hè, hè eindelijk valt het onze kant op’, meerdere malen herhaald. Niet alleen voor de derdeklasser viel het kwartje de goede kant op, ook voor spits Van der Geest die met zijn aansluitingstreffer een belangrijk aandeel had in het gelijke spel. En daarmee misschien wel een beetje het ongelijk van zijn trainer bewees, omdat hij niet aan de aftrap mocht verschijnen.

,,De afgelopen drie wedstrijden heb ik al langs de kant gezeten. Ik dacht eigenlijk dat ik wel mocht beginnen omdat Mike van Haaster geblesseerd was. Dus ik had zoiets van: ‘ik ga me bewijzen ook, ik ga volle bak’. Daarnaast is 4-3-3 het systeem dat ik al jaren heb gespeeld. Daar voel ik me fijn in. Uiteindelijk zie je dat het allemaal bij elkaar komt. Echt heel lekker dit!”

Van Nispen (zon.) – RKDES 2-2 (0-2) 38. Zonneveld (e.d.) 0-1, 43. Van Koert 0-2, 70. Van der Geest 1-2, 90+4. Mossel 2-2

Van Nispen (zon.): Van Maris, Zonneveld, De Groot, Korfage (62. Mossel), Van Westerop, Van der Linden, Smit, Van Saase (75. Duivenvoorde), Frumau, Verhoeven (29. Van der Geest)

Foto’s: Trudy van den Berg

Philip Mossel na de 2-2 van Van Nispen tegen RKDES