Na jaren voor de groep te hebben gestaan bij de jeugd van Ter Leede, EDO en Koninklijke HFC besloot Martijn Lagendijk vier seizoenen geleden om trainer te worden van het tweede elftal van de Sassenheimers. Toch kozen de rood-gelen er recent voor om de samenwerking met Lagendijk niet te verlengen en dus moest de oefenmeester aan het einde van het seizoen op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die vond hij een deur verder bij buurman RKVV Teylingen. Daar zal hij volgend seizoen voor het eerst op eigen benen staan bij een eerste elftal en wordt hij herenigd met een aantal pupillen van zijn vorige werkgever. 

Mede dat laatste zorgde ervoor dat de oud-speler van HFC Haarlem en Ter Leede één van de kandidaten was voor de vacature die bij de rood-zwarten openstond. De laatste seizoenen trokken er steeds meer spelers van de rood-gele naar de rood-zwarte kant van De Roodemolen en dus was een trainer met een Ter Leede-achtergrond geen gek idee.

Het is dan ook geen toeval dat Lagendijk, een goede bekende van huidig Teylingen-trainer Marc van Wonderen,  de job bij de Sassenheimers overneemt. De oefenmeester van de tweedeklasser speelde jaren samen met Van Wonderen bij Haarlem en heeft veel spelers van dit Teylingen onder zijn hoede gehad bij de reserves van Ter Leede. Lagendijk kreeg dan ook de hulp van zijn oude pupillen om ‘het balletje in beweging te brengen’.

,,Als die jongens bij Teylingen willen voetballen, dan moeten ze zich netjes bij de club melden en dan gaan we het gesprek wel aan.”

,,Ik werd benaderd door spelers van Teylingen die een verleden hadden bij Ter Leede”, begint de nieuwbakken trainer. ,,Doordat Ter Leede niet meer met mij verder wilde, hield ik alle opties open. Kort daarna kreeg ik een belletje van de voorzitter van Teylingen of ik op gesprek wilde komen. Daarin kon ik mijn visie en ambities duidelijk maken en toen waren we eruit. De krabbel kon worden gezet.”

Eigen benen
En dus krijgt de oud-middenvelder een kans bij de buurman van zijn vorige werkgever. Eindelijk krijgt hij de mogelijkheid om zich écht te laten zien op een mooi podium. Lagendijk is namelijk al jaren bezig als trainer, maar nooit kwam die ene kans voorbij om zelf een eerste elftal te leiden. Wat eigenlijk raar is, aangezien hij al twintig jaar over de juiste papieren beschikt.

,,Toen ik nog bij Haarlem speelde, was ik al bezig met het behalen van mijn trainerspapieren. In mijn periode als speler lukte het mij om TC-3 en TC-2 te halen. Met dat laatste mag je dus tot aan de Tweede Klasse ergens trainer worden. Toen ik nog bij Haarlem zat, had ik alles voor elkaar en mocht ik uiteindelijk de cursus voor TC-1 doen. Op dat moment werd ook mijn contract bij de club verlengd voor lange tijd, waardoor ik geen tijd meer had om de cursus te volgen.”

,,Erg jammer, maar ik kreeg nog wel de belofte van de KNVB dat ik hem in principe altijd mag en kan doen. Enige probleem is dat de persoon die mij dat beloofde alweer weg is bij de bond. Toch zou ik het in de toekomst misschien willen doen. Ik ben iemand die ambitieus is, dus waarom niet?”

Ambitieus en realistisch
Een ambitieuze trainer krijgt Teylingen. Maar in welke zin van het woord is Lagendijk ambitieus? Moet de club zijn opstapje worden naar een mooie en lange carrière als trainer in de top van het amateurvoetbal? Of is dat te voorbarig?

,,Misschien is dit wel het maximaal haalbare. Dit is de eerste keer dat ik echt trainer word van een club. Gelukkig kon ik de afgelopen jaren veel leren van Henk Wisman bij Ter Leede. Daardoor denk ik dat ik wel een groep kan ‘managen’. Iedereen heeft de ambitie om het hoogst haalbare te halen, maar laten wij eerst maar eens presteren.”

,,Het gaat lastig worden om bijvoorbeeld een vervanger te vinden voor Jaap, maar misschien loopt er wel iemand in de selectie die het gaat overnemen.”

Die woorden tekenen de oud-speler van Ter Leede. Het heeft geen zin om met hele hoge verwachtingen te starten bij zijn eerste klus als hoofdtrainer. Daarom blijft hij graag realistisch en kijkt hij eerst wat er allemaal mogelijk is bij de club. Hij moet namelijk gaan bouwen aan ‘zijn’ Teylingen.

Kharboutli en Noordwijk
Topscorer Jaap Zwetsloot vertrekt aan het einde van het seizoen naar FC Lisse en ook voor doelman Tarek Kharboutli is er de nodige interesse. Zo zat de trainer van vv Noordwijk, Kees Zethof, twee weken geleden voor de Syriër op de tribune.

,,Het is voor de club alleen maar een groot compliment dat de grote clubs uit de regio bij ons komen kijken en uiteindelijk spelers oppikken. Dat is ook mijn doel bij de club. Ik wil spelers ontwikkelen en beter maken. Het gaat lastig worden om bijvoorbeeld een vervanger te vinden voor Jaap, maar misschien loopt er wel iemand in de selectie die het gaat overnemen.”

Ter Leede 2
,,Ik ga geen spelers van Ter Leede 2 benaderen hoor. Dat vind ik niet netjes naar Ter Leede, want daar heb ik geen slecht woord voor over. Als die jongens bij Teylingen willen voetballen, dan moeten ze zich netjes bij de club melden en dan gaan we het gesprek wel aan.”

Ambitieus en realistisch kunnen we Lagendijk dus wel noemen. Maar wat is zijn visie op het spelletje? ,,Ik denk dat je dat wel kunt invullen”, zegt hij met een grote glimlach. ,,Ik hou natuurlijk ook van aanvallend voetbal en 4-3-3. Maar als je geen buitenspelers hebt, dan moet je dat niet doen. Als wij bijvoorbeeld een ploeg hebben die beter is in de omschakeling, waarom zou je dan heel aanvallend gaan voetballen? Het is ook lastig om te zeggen, want ik heb nog geen hele scherpe indruk van de ploeg. Ik kan in ieder geval niet wachten tot juli.”

Foto: Teylingen

Lees ook:Ter Leede-aanvaller verkast naar De Lageweg


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Wie maakt de meeste goals?

Programma & Uitslagen

Za. 23 feb.
Scheveningen14.30VVSB
Noordwijk14.30ASWH
Jong FC Groningen14.30FC Lisse
DSO14.30Valken '68
VVSB (zat.)14.30Van Nispen (zat.)
Kagia14.30Koninklijke HFC
Quick Boys15.00Harkemase Boys
De Dijk15.00SJC
Jong Vitesse15.30Katwijk
Rijnsburgse Boys15.30Spakenburg
Zo. 24 feb.
Hillegom14.00Zaanlandia
ROAC14.00Teylingen
Foreholte14.00ESTO