De deal tussen Martijn Lagendijk en Rijnsburgse Boys was vrij snel beklonken. Vorige week maandag werd het eerste contact gelegd en negen dagen later volgde zijn presentatie. “Ik ben geen keiharde onderhandelaar. Het is een geweldige uitdaging en een kans die misschien wel nooit meer voorbij komt. Dan hoef ik geen vier, vijf of zes gesprekken te voeren.”

In totaal gingen Rijnsburgse Boys en Lagendijk (42) twee keer met elkaar om tafel. Dat meer gesprekken niet nodig waren, komt misschien ook wel doordat Rijnsburgse Boys wist wat voor vlees het in de kuip had. Lagendijk liep namelijk voor zijn trainersdiploma UEFA A het gehele vorige seizoen stage op Sportpark Middelmors. Dat beviel wederzijds.

‘Jongens van de nieuwe generatie zoals Anthony Correia, Raymond Bronkhorst, Chris de Graaf en ik zijn opgeleid in Zeist met de nieuwste technieken. Tien of twintig jaar geleden was dat er gewoon nog niet op de cursus.’

“Ik werd heel goed opgevangen en voelde zoveel vertrouwen dat ik eigenlijk een beetje met pijn in het hart wegging. Natuurlijk wist ik dat de stage puur vanuit de opleiding was en ik elders meer ervaring moest gaan opdoen, maar het is wel prettig om te horen dat je een goede indruk hebt achtergelaten bij de beleidsbepalers. Daarnaast wist ik dat een gedeelte van de spelersgroep mijn kwaliteiten ook wel erkende. Ik heb natuurlijk vanuit de opleiding een aantal zelfstandige trainingen gegeven en na mijn stage met een aantal jongens altijd wel contact gehouden.”

‘Wisman mijn mentor’
Lagendijk is trots dat hij de kans krijgt om Henk Wisman op te volgen, vertelt hij. “Henk is eigenlijk mijn mentor geweest. Ik heb hem als speler van Ter Leede twee periodes als coach meegemaakt, daarnaast ben ik vier jaar collega-trainer van hem geweest, toen ik het tweede van Ter Leede trainde. En vorig seizoen natuurlijk bij Rijnsburgse Boys een jaar samengewerkt vanuit de opleiding.”

“Uiteindelijk moet je het zelf doen, ervaring opdoen en je diploma halen, maar mede dankzij Henk krijg ik nu de kans”, vervolgt Lagendijk. “Henk heeft ook zijn vertrouwen in mij uitgesproken toen de club navraag deed over mijn kwaliteiten. Ik ben hem dankbaar, dat heb ik ‘m ook verteld, en vind het een eer om hem op te volgen.”

In het persbericht waarin de komst van Lagendijk werd aangekondigd, legde technische man Gerrit Paauw uit dat Rijnsburgse Boys iemand zocht die het gedachtegoed van Wisman qua speelwijze en spelersbenadering kan voortzetten. “Wat tenslotte ook belangrijk is, is dat we een trainer krijgen die qua leeftijd dicht bij de groep staat en werkt met de modernste technieken en volgens de nieuwste inzichten”, voegde Paauw toe.

‘Opgeleid met de nieuwste technieken’
Lagendijk legt desgevraagd uit wat er op dat vlak van hem verwacht wordt. “Gerrit Paauw en de spelers hebben aangegeven graag een verdiepingsslag op het gebied van camerabeelden en analyses te willen krijgen. Jongens van de nieuwe generatie zoals Anthony Correia, Raymond Bronkhorst, Chris de Graaf en ik zijn opgeleid in Zeist met de nieuwste technieken. Tien of twintig jaar geleden was dat er gewoon nog niet op de cursus.”

Lagendijk bedrukt dat hij ook niet door wil slaan in het gebruik van beelden en data. “Je moet je er niet blind op staren. Ik zie het als een hulpmiddel, maar het geeft geen enkele garantie. Uiteindelijk draait het nog altijd gewoon om wat er op het veld gebeurt: dat spelers presteren en lekker in hun vel zitten.”

Kans uit duizenden
Lagendijk is pas een paar maanden trainer van SV Hillegom. Hij vindt het enerzijds jammer dat zijn tijd op de Zanderij snel eindigt, maar beschouwt Rijnsburgse Boys als een kans uit duizenden. “Ik ben helemaal niet iemand die ieder jaar van club wisselt. Ik had het prima naar mijn zin en de club gaf aan dat ze in december graag mijn contract hadden willen verlengen. Gelukkig gunnen ze me dit ook. Ik denk dat ieder fatsoenlijk weldenkend mens wel begrijpt dat dit een enorme kans is.”

En dan ook: “Het is misschien overbodig om te zeggen, maar de rest van het seizoen zal ik met mijn volle honderd procent bij SV Hillegom zijn.”

Vervolgens kan de knop om richting Rijnsburgse Boys, waar de verwachtingen als vanouds hooggespannen zullen zijn. Lagendijk ziet zelf ook veel mogelijkheden. “Er staat een goed fundament, de kern is al lang bij elkaar en in de groep zit ontzettend veel kwaliteit. Wat dat betreft zal ik geen grote veranderingen gaan doorvoeren. Gelukkig zijn er al acht of negen spelers verlengd voor volgend seizoen. In de nabije toekomst gaan we kijken naar de contracten die aflopen en met welke groep we richting volgend seizoen gaan.”

Foto’s: Rijnsburgse Boys

Lees ook: Martijn Lagendijk volgend seizoen nieuwe trainer Rijnsburgse Boys


POPULAIRE BERICHTEN