Sinds eind augustus vinden de eerste herdenkingen plaats van de bevrijding door de geallieerden die in zuidelijk Nederland in de nazomer van 1944 begon. Nu precies 75 jaar geleden. Hoewel sport en dus ook voetbal alleen in de marge een voetnoot is in de periode 1940-1945 geeft een kleine terugblik op het voetbal in die periode in onze regio een inzicht hoe het een aantal van de clubs in die tijd verging.

De eerste jaren van de oorlog werd er nog regelmatig gespeeld. Met veel vallen en weinig opstaan ging het echter van kwaad op erger. Na het het seizoen 1943-1944 was het echter gedaan met het spelen van wedstrijden. Het Amsterdamse De Volewijckers kroonde zich mei 1944 tot de – voorlopig – laatste landskampioen. Tot dat moment was sport en met name voetbal één van de weinige verzetjes die nog restten, terwijl de wereld in brand stond. In het najaar van 1944, toen zuidelijk Nederland al was bevrijd, werd de toestand, in de nog altijd door de Duitsers bezette provincies, echter nijpend.

Er was een schrijnend tekort aan de meest elementaire levensbehoeften, sportartikelen waren uiteraard helemaal niet verkrijgbaar. Mede door de hongerwinter kwam het openbare leven zo goed als tot stilstand en daarmee uiteraard ook het voetbal. Gedurende het seizoen 1944-1945 werd er dan ook nergens meer gespeeld.

Als eerste waren door de oorlogssituatie in de zomer van 1940 de diverse voetbalbonden, gestoeld op religie of levensovertuiging, ondergebracht in de KNVB. Om praktische redenen werd er hierna niet alleen maar onderling in katholiek, protestants-christelijk of socialistisch verband tegen elkaar gespeeld, hoewel de scheiding tussen het zaterdag- en zondagvoetbal, zoals deze nog altijd bestaat, wel intact bleef.

REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC2-2Foreholte
Van Nispen (zon.)2-2Spaarnwoude