Loyd van der Wilden zou dit seizoen de linksbuiten van VVSB worden. Daar was hij van overtuigd. Na het vertrek van Tommy Bekooij, die de afgelopen jaren op die plek had gestaan in Noordwijkerhout, moest dit het jaar worden van de Voorhouter. Van der Wilden startte het seizoen ook op die plek, maar werd geslachtofferd nadat trainer Eric Meijers het 4-3-3-systeem weer overboord gooide voor het vertrouwde 5-3-2-systeem. De 21-jarige aanvaller moest wachten op z’n kans en pakte die zaterdag bij Ajax (ama.). Van der Wilden schonk z’n ploeg in de absolute slotfase de gelijkmaker in Amsterdam: 2-2.

,,Echt een bevrijding”, zuchtte de Voorhouter uit opluchting, enkele uren na het gelijkspel. ,,De goal was voor mij persoonlijk echt heerlijk. Al had ik graag gewild dat we als team gewonnen hadden. Daar hadden we in de slotfase ook nog een paar kansen toe. Maar voor Ajax (ama.) gold precies hetzelfde. Die hadden al eerder het duel kunnen beslissen.”

Omzettingen
De thuisploeg kwam in Amsterdam in de eerste helft op voorsprong via oud-Quick Boys-speler Kenneth Misa-Danso. ,,Ze hadden vlak daarvoor al drie levensgrote kansen in vijf minuten gekregen”, zag Van der Wilden op dat moment vanaf de bank. ,,Ajax was in de eerste helft de betere. In de tweede helft maakten ze ook de 2-0, waarna wij wat omzettingen hebben gedaan.”

Met nog een half uur te spelen kwam Van der Wilden er samen met aanvaller Yannick Bouw in. Verdedigers Tomas Arroyo en Jelmer Vijlbrief moesten het veld ruimen. De Voorhoutse aanvaller vulde in eerste instantie de linksbackpositie van Vijlbrief in, maar mocht na tien minuten de druk opvoeren van trainer Meijers door voorin te gaan spelen.

,,Helaas heeft dat voor mij niet goed uitgepakt.”

Met de switch naar het 4-3-3-systeem werd VVSB kwetsbaarder achterin, maar maakte het een kwartier voor tijd via verdediger Peter Verhoeve alsnog de aansluitingstreffer. ,,Daarna konden we het Ajax (ama.) echt moeilijk maken. Gelukkig voor voor het team en voor mij, kon ik scoren.”

Voor Van der Wilden was z’n goal in de 90ste minuut een persoonlijk succesje. De afgelopen weken zag de aanvaller vaker dan hij wilde de paars-gelen voetballen vanaf de bank. De Voorhouter is eigenlijk het grootste slachtoffer van de terugkeer van VVSB naar het 5-3-2-systeem.

Punten pakken
De Noordwijkerhouters startten eerder dit seizoen nog met drie aanvallers, met Van der Wilden op links. Maar de eerste wedstrijden van het seizoen, tegen onder andere Harkemse Boys en Ter Leede, gingen verloren. Daarom koos Meijers voor meer verdedigende zekerheid.

,,Helaas heeft dat voor mij niet goed uitgepakt”, treurde Van der Wilden over die ommezwaai. ,,Maar ja, we gingen punten pakken in het nieuwe systeem. Het stond goed. Dus is het niet zo gek dat de trainer daar dan even bij blijft. Ik vind alleen zelf dat ik ook in een 5-3-2-systeem kan spelen. Al dan niet op een iets andere positie.”

,,Dan moet het wel goed voelen bij de trainer.”

Met z’n late treffer maakt de aanvaller het z’n trainer in ieder geval lastiger om voorin keuzes te maken. En dat VVSB uiteindelijk in een 4-3-3-systeem van een 2-0-achterstand terugkwam, zal Meijers ook aan het denken hebben gezet. Misschien is de thuiswedstrijd van volgende week tegen laagvlieger VVOG de mogelijkheid om in eigen huis de aanvallende opstelling weer eens uit de kast te halen.

Voor Van der Wilden zou dat een basisplek kunnen opleveren. ,,Dan moet het wel goed voelen bij de trainer. We kunnen ook aanvallend voetballen in een 5-3-2-systeem. Ik moet in ieder geval zo doorgaan, als dat ik tegen Ajax (ama.) deed. Dan maak ik het de trainer moeilijker in het maken van keuzes over wie hij voorin moet opstellen.”

Ajax (ama.) – VVSB 2-2 (1-0) 38. Misa-Danso 1-0, 54. Fransberg 2-0, 76. Verhoeve 2-1, 90. Van der Wilden 2-2.

VVSB: Valk, Fecunda, Verhoeve, Arroyo (57. Bouw), Zandbergen, Vijlbrief (57. Van der Wilden); Evers, Van Geldorp (70. Kok), Van Niel, Martins, Zschusschen

Archieffoto: Tino Stulen