,,Toen wij in 2016 uit de kleedkamer kwamen, zagen we de drukte al rondom het veld. Mensen wilden er vanaf minuut één bij zijn”, herinnert Noordwijk-middenvelder Martijn le Congé zich nog van bijna drie jaar geleden. 20 februari 2016 stonden Noordwijk en Quick Boys voor het laatst tegenover elkaar in een officiële competitiewedstrijd. Het werd 1-1. Quick Boys bleef koploper en werd aan het einde van dat seizoen kampioen.

De koppositie in de toenmalige Hoofdklasse stond in die wintermaanden op het spel. Zo’n twee-en-een-half jaar later is één niveau hoger de situatie redelijk identiek. Ook nu mag de winnaar van de onderlinge confrontatie zich koploper noemen. Bij een gelijkspel blijft Noordwijk aan kop.

,,Het was geen smerig duel, maar het ging er wel fel aan toe.”

De race om de titel in 2016 zorgde destijds voor een aantrekkelijke wedstrijd. ,,De intensiteit was hoog”, zit dat duel nog vers in het achterhoofd Quick Boys-linksback Joey Ravensbergen. ,,Het was een open duel. Het ging echt op en neer. We waren aan elkaar gewaagd. Het was geen smerig duel, maar het ging er wel fel aan toe.”

Zowel de Katwijkse vleugelverdediger als de Noordwijkse middenvelder stonden destijds in de basis bij hun eigen ploeg. De twee spelers zijn daarmee de laatste der Mohikanen. Driekwart van de spelers van destijds voetballen nu ergens anders.

Ravensbergen over het duel in 2016: ,,De intensiteit was hoog”

Maar ook nu verwacht Le Congé, die zichzelf in de afgelopen maanden weer in de basis wist te spelen, een soortgelijke wedstrijd als in die februarimaand. ,,Al verwacht ik dat we inmiddels een iets sterker elftal hebben dan toen. Daarnaast stonden we, als ik het me goed kan herinneren, destijds op een kleine achterstand van Quick Boys. Nu staan we al tijden lang aan kop van de Derde Divisie.”

Veerkracht
Zo kan Noordwijk worden beschouwd als het elftal dat mentaal net een stapje voor heeft op Quick Boys, als de twee ploegen elkaar zaterdag om half drie treffen. Ook Ravensbergen zag dat bij de rivaal het dubbeltje de laatste weken vaak de goede kant opviel. ,,We zijn vooral met onszelf bezig geweest, maar hebben met een schuin oog ook wel naar Noordwijk gekeken.”

,,Ik vind dat als wij zaterdag ons niveau halen, we sterker zijn dan Noordwijk.”

,,Wij hebben ook wel gezien dat ze bij ASWH achter hebben gestaan, dat ze ook bij Jong Groningen op een 1-0 achterstand kwamen. Jammer genoeg hebben ze die potten nog wel in hun voordeel weten om te keren. Zo zie je wel dat het een ploeg is die makkelijk scoort.”

,,Dat zegt iets over onze veerkracht”, vindt Le Congé. ,,Vooral tegen Jong Groningen vind ik dat we hebben laten zien dat we een goede selectie hebben. In de basiself stonden toch ook aardig wat jongens die er aan het begin nog niet in stonden.” De Rotterdamse middenvelder daarbij inbegrepen. ,,Ik ben altijd positief gebleven en zo sta ik er nog steeds in. Ik voetbal nu alweer een wedstrijd of zes, zeven mee, en buiten FC Twente om, hebben we daarvan nog geen enkel duel verloren.”

Terug naar 2016: Henry Opoku (Quick Boys) en Jaap van Duijn (vv Noordwijk) duelleren om de bal

Ook Quick Boys bleef tot nu toe foutloos in de competitie. Zo won het afgelopen zaterdag nog makkelijk van Achilles ’29 (6-0). ,,Of je nu thuis wint tegen Achilles’29 of een lastige uitwedstrijd winnend afsluit, maakt niet uit. Zolang je je eigen niveau maar haalt”, stelt de Katwijkse back.

,,De spanning zal hoog zijn, maar wij kunnen iets meer vanuit de ‘driver’s seat’ de wedstrijd ingaan.”

,,Maar je gaat zo’n wedstrijd tegen Achilles wel anders in dan uitduel tegen Noordwijk. Hier staat toch iets meer druk op. Maar ik houd er wel van. Het geeft bij mij altijd wel iets extra’s. Ik vind dat als wij zaterdag ons niveau halen, we sterker zijn dan Noordwijk. Wij kunnen daar winnen.”

Ongeslagen
Le Congé voorspelt, logischerwijs misschien, een ander scenario. ,,De spanning zal hoog zijn, maar wij kunnen iets meer vanuit de ‘driver’s seat’ de wedstrijd ingaan. Als je de Hoofdklasse erbij rekent, zijn we al lange tijd ongeslagen. Dat willen we zo lang mogelijk blijven. Er keren ook weer wat jongens terug die de afgelopen tijd geblesseerd zijn geweest. Dat werkt alleen maar in ons voordeel.”

Foto’s: Orange Pictures

Lees ook: ‘Clubjongen verlengt verblijf bij FC Lisse’


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 16 mrt.
Noordwijk0-1FC Lisse
Xerxes DZB1-2Ter Leede
Nootdorpafg.FC Rijnvogels
Valken '681-1SC Monster
Van Nispen (zat.)4-0DSVP
NSV '461-2VVSB (zat.)
Quick Boys5-0DOVO
ONS Sneek4-3SJC
VVA/Spartaan1-1Kagia
IJsselmeervogels1-1Katwijk
Rijnsburgse Boys3-2Barendrecht
VVSB3-2Koninklijke HFC
Zo. 17 mrt.
JOS/Watergraafsmeer2-1Hillegom
ROAC2-1Foreholte
Teylingen0-2DOSR
Van Nispen (zon.)8-3Toofan