Na de promotie van Quick Boys en FC Rijnvogels doet de Hoofdklasse A qua streekderby’s nogal schraal aan. Er is er nog welgeteld eentje en die staat komend weekeinde op het programma. Ter Leede en Noordwijk ontmoeten elkaar op de Roodemolen. De Sassenheimers zijn goed begonnen, terwijl voor de titelfavoriet en het seizoen tot nog toe desastreus verloopt. VIDB beschouwt voor met Ter Leede-middenvelder Maurits Splinter en Martijn Le Congé, centrumverdediger in Noordwijk.

 ,,Ik ben afgelopen zaterdag uitgevallen met een verrekking aan mijn hamstring en kan dus niet spelen”, sipt Splinter, die deze zomer de overstap maakte van de Duinwetering naar De Roodemolen. ,,Het is gewoon een heel speciaal potje. Ik had er voor het seizoen begon ook onwijs veel zin in. Maar hier kan ik onmogelijk mee spelen. Heel zuur.”

Le Congé start waarschijnlijk wel.  Al is hij verre van in topvorm. Dat geldt ook voor zijn medespelers. Noordwijk pakte pas negen punten uit acht duels. Een hele karige vangst. Het is verschil is groot met voor de zomer”, zegt de verdediger. ,,We hebben niet het vertrouwen. Dat zie je in de gehele selectie terug. Spelers waren nog niet fit of geblesseerd. Niemand zat echt lekker in zijn vel. Dan moet je beginnen tegen Spijkenisse, één van de topploegen in een opstelling die niet helemaal onomstreden was. De laatste weken zie je wel herstel. Weliswaar met pieken en dalen, maar het komt weer terug.”

,,We moeten echter punten gaan sprokkelen. Anders is het voor het kampioenschap wel klaar. En als het niet mooi kan, dan maar effectief.”

Hans SchalkMaurits Splinter in actie voor Ter Leede tegen FC Breukelen

Er is al veel gezegd en geschreven over de dip van Noordwijk.  De ploeg is overtraind en nog moe van het lange vorige seizoen. Juist Splinter en Le Congé hebben daar geen last van. ,,Ik gaf vorig seizoen die laatste weken voorrang aan school. Dat moest ik afmaken. Dat heb ik ook met de trainer afgesproken. Ik heb dus niet het probleem wat veel Noordwijkers hebben.” Le Congé mistte vanwege een gescheurde meniscus ook de laatste maanden van vorig seizoen.

Toch deelt ook hij in de malaise. De verdediger kwam zelfs op de bank te zitten. ,,We krijgen te veel tegentreffers. Ook tijdens de voorbereiding, Dat doet toch wat met je. Ook al ben ik 29. Wat vorig jaar een-tweetjes waren in de verdediging, is nu niet. Raymond Manuputty kwakkelt met zijn lies. Ik ben niet top en Danny de Jel heeft het ook moeilijk. In de voorbereiding tegen SJC speelde ik zomaar een bal door het midden uit. Dat was vorig seizoen nooit gebeurd. Zaterdag rolt er een bal bij Diederick Hoogerwaard over zijn voet bij het aannemen. Binnen twee passes ligt de bal er bij ons in. Dat is dodelijk.”

Positiespel
De start van Ter Leede, een vierde plek met 12 punten uit zeven duels, is zeker niet slecht. ,,Het staat redelijk. Er valt nog genoeg te verbeteren, hoor. Ons positiespel en hoe we georganiseerd staan bijvoorbeeld. We geven niet voor niets tegen de nummer laatst zoveel kansen weg. Dat heeft met automatismen te maken. Dan zijn we kwetsbaar. Bij Noordwijk heeft dat ook drie jaar geduurd. Wij zijn aan het bouwen en ik ben blij dat ik daar deel vanuit mag maken. Niet dat ik in m’n eentje de boel verander, maar ik ben happy. Speel net zoals bij Noordwijk achter de spits, een beetje vanaf links. Zover als zij zijn wij echter nog niet.”

lecongeLe Congé verkeert, net zoals heel Noordwijk, niet in zijn beste vorm

Splinter ziet het verval van Noordwijk ook gebeuren. ,,Je gaat zoeken naar oorzaken. Maar kun je die ook hard maken? Het verlies aan het einde tegen ASWH heeft er zeker in gehakt. Ook bij mij. Om dan weer die motivatie op te pakken, is niet makkelijk. Maar ik weet zeker dat Noordwijk er weer bovenop komt dit seizoen. Daar ben ik honderd procent van overtuigd. Ik ben nog steeds een onwijze fan. Het heeft, denk ik, met volwassenheid te maken. Kun je weer die feeling krijgen? Spelers moeten opstaan. Vorig jaar speelden we bij vlagen fantastisch. Dat kan niet weg zijn.”

Vormdip
Ook met vormdip schat Splinter zijn oude ploeg hoger in, maar er is ook een keerzijde. ,,Op basis van kwaliteit kan Noordwijk van iedereen winnen. Nog steeds. Maar het is ook kwaliteit om dat eruit te laten komen. Op basis van strijdlust sleepten wij er zaterdag ook een punt uit. Dat zit wel goed bij ons. En Noordwijk ligt Ter Leede, dat heb ik wel ondervonden de afgelopen jaren.” Le Congé zegt juist het omgekeerde. ,,Ik heb niet veel verloren van Ter Leede. Vorig seizoen wonnen we daar makkelijk met 2-0, waaronder een schitterende vrije trap van Maurits.”

,,Noordwijk heeft problemen als ploegen hoog druk zetten”, stelt Splinter. ,,Het is voor beide ploegen aftasten. Het wordt een spannende pot. Als wij winnen, haken we echt bij de top aan.” Le Congé; ,,Wij mogen nu van niemand zeggen; ‘dat doen we effe’. Ter Leede heeft geen geheimen. Wij moeten echt winnen. We zullen nooit de handdoek gooien, maar een verschil van tien punten met de koploper? Dan moet je misschien gaan kijken naar een periode.”

Afgelopen dinsdag boekte Noordwijk, met een veredelt tweede elftal, een succesje door Alphense Boys uit te schakelen in de districtsbeker. Zonder Le Congé zegevierde men na penalty’s. ,,Het was niet om over naar huis te schrijven. Het is te plichtmatig en te voorspelbaar op het moment. We moeten een keuze maken hoe we gaan voetballen. We gingen zaterdag opportunistischer spelen en toen kwamen de kansen. Eigenlijk is het niet ons spel, maar je verlicht op die manier ook de druk op de verdediging. We hebben wel een grote selectie, maar ik denk niet dat het goed is om veel te wisselen. Je moet op een gegeven moment in een vaste formatie gaan spelen. Ik hoop dat het snel omdraait. Dat kan zaterdag, maar kan ook nog een paar weken duren.”

Foto’s: Tino Stulen, Ron van der Linden en Hans Schalk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)