,,Volgend jaar word ik 32 jaar, wie zegt mij dat ik bij een andere club met dezelfde status een selectie binnenkom?” Martijn le Congé woog in zijn hoofd langzaam alle voors en tegens om zijn contract bij Noordwijk wel of niet te verlengen tegen elkaar af. Beetje bij beetje landde het idee dat het in Noordwijk ‘allemaal zo gek nog niet was’. Deze week zette hij een krabbel onder een nieuwe verbintenis. De Rotterdammer gaat daarmee volgend seizoen zijn vijfde jaar in bij de koploper van de Derde Divisie.

En dat had de dertiger twee maanden geleden ook niet verwacht. Nadat hij eerst tot captain was gebombardeerd bij de Noordwijkers, moest hij die band deze zomer afstaan aan ras-Noordwijker Emiel Wendt. Zijn basisplek verdween langzaam uit het oog.

,,Die situatie is in het gesprek met de club ook naar voren gekomen. We hebben het samen geëvalueerd. Er is verder genoeg over gezegd of geschreven. Maar het komt erop neer dat we elkaar de afgelopen weken weer gevonden hebben. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik een toegevoegde waarde was voor deze groep. Dat heeft de club nu ook ingezien.”

,,In mijn hoofd speelde altijd al het idee om na mijn actieve carrière het trainersvak in te rollen.”

Le Congé greep zijn kans toen Raies Roshanali geblesseerd raakte op het Noordwijkse middenveld. Ook met de 31-jarige voetballer in het elftal bleef Noordwijk, buiten het KNVB-avontuur bij FC Twente, ongeslagen. Maar had hij die plek ook op eigen kracht verdiend?

,,De speler die ik op papier was, was ik even niet meer in het veld. De situatie van het begin van het seizoen zat mij ook niet lekker en Noordwijk vond het moeilijk om met mij het gesprek aan te gaan. In september, oktober had ik ook niet verwacht dat ik er nu zo in zou staan. Maar op de bank heb ik lang genoeg de tijd gehad om over alle zaken na te denken.”

Achterhoofd
Le Congé begon steeds beter in te zien wat zijn rol was binnen dit Noordwijk en wat Noordwijk ook hem bracht als voetballer en mens. ,,Ook toen ik niet speelde, toonden jongens binnen de groep respect voor mij als persoon en voetballer. Elke selectie heeft een ervaren kracht nodig. In mijn hoofd speelde altijd al het idee om na mijn actieve carrière het trainersvak in te rollen. Dat gevoel is alleen maar sterker geworden.”

Zijn toekomstbeelden deelde hij ook met de club. Noordwijk wilde hem daarin de ruimte bieden zichzelf te ontplooien. ,,Ook voor hun ben ik een goed uithangbord. Een jongen die al vijf jaar bij de club speelt. Dat vertaalt zich ook door richting de jeugd. Hoe we het precies gaan concretiseren, moeten we nog gaan bepalen met elkaar. Maar in de toekomst zie ik mezelf wel voor een groep staan in de Tweede of Derde Divisie.”

Over zijn plannen sprak hij onder andere met z’n oud-coach Dogan Corneille. Die verzekerde hem dat hij, naarmate hij ouder zou worden en het trainersvak in zou rollen hij steeds beter de ‘groepsdynamiek’ zou gaan begrijpen. ,,Dat is wel een ‘containerbegrip”, lacht Le Congé.

,,Die basis is ooit bij mij al gelegd toen ik speler was van Feyenoord en Excelsior.”

,,Maar ik begrijp wel wat hij bedoelt. Ik heb nu zelf ook in een teleurstellende situatie gezeten. Ik heb als voetballer genoeg gezien en meegemaakt om zelf mijn keuzes te kunnen maken en te weten hoe ik bepaalde situatie’s als trainer zou aanpakken. Die basis is ooit bij mij al gelegd toen ik speler was van Feyenoord en Excelsior.”

Brede selectie
Al met al sleepte die bagage de middenvelder ook door de lastige sportieve fase. Nu hij zich daar doorheen heeft geslagen, wil hij vooral z’n basisplek vasthouden. ,,Het toffe van deze groep is dat we verschillende speelstijlen onder de knie hebben. Tegen Quick Boys startte ik samen met Dylan Rietveld centraal achterin. Wie had dat enkele weken geleden verwacht? Ik niet. En volgens mij hebben we best een goede partij afgeleverd met elkaar? Ook als spelers als Denzel James, Tjeerd Westdijk of bijvoorbeeld Raïes niet kunnen spelen, staan er anderen op. Dat is absoluut een kracht van dit Noordwijk.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Blik op de jeugd (FC Lisse): ,,Adouch en Gozeling zijn geen uitzonderingen meer”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht14.30Katwijk
FC Lisse14.30Achilles '29
SJC14.30Eemdijk
DFS Opheusden14.30Ter Leede
TAVV14.30Valken '68
CVC Reeuwijk14.30Van Nispen (zat.)
DWO14.30VVSB (zat.)
Quick Boys15.00Noordwijk
Rijnsburgse Boys15.30De Treffers
Jong Sparta15.30VVSB
Overbos15.30Kagia
TAC '9017.00Foreholte
Jong FC Den Bosch18.00FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom14.00sv Hoofddorp
ESTO14.00Teylingen
Warmunda14.00Madestein