width=

De pech die de VVSB-bus na het duel tegen Excelsior Maassluis trof, had een maand geleden een prachtige metafoor kunnen zijn op de status van de Noordwijkerhouters. De accu van het voertuig was leeg. De tweededivisionist oogde in november mentaal op. Een maand later gaat die vergelijking niet meer op vindt verdediger Tomas Arroyo. Hij speelde met z’n ploeg gelijk in Maassluis: 0-0.

De jonge Voorhouter had z’n eerste half jaar in Noordwijkerhout vast anders voorgesteld. De verdediger koos na een aantal jaar Ter Leede bewust voor een stapje hogerop. Wel weer bij een club waar de ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ mentaliteit heerst. Een redelijk identieke vereniging als Ter Leede, maar net een stapje groter.

Rust
Al na een paar weken op De Boekhorst vertrok trainer Wilfred van Leeuwen naar FC Eindhoven. Mark Schenning kwam, maar hield het niet langer dan een paar maanden vol in Noordwijkerhout. De paars-gelen oogden in die dagen voor het congé van de coach uit Hilvarenbeek flets. Een paar weken later ziet de wereld er weer anders uit.

,,We hebben het na die fase goed opgepakt als groep, maar ook trainer Jack Honsbeek zelf. Hij heeft benadrukt hoe belangrijk het is dat de rust weer terugkeert binnen de spelersgroep”, blikt Arroyo terug. ,,En dat is ‘m goed gelukt. We begonnen goed geconcentreerd aan het duel in Maassluis. En eigenlijk zag je na afloop weer hoe gezellig het daarna met de groep was.”

,,De toeschouwers hebben weinig entertainment gezien.”

Het gedisciplineerde spel kon VVSB vooral in de eerste helft in Maassluis volhouden. De Noordwijkerhouters creëerden via Mo El Osrouti de eerste kans van de wedstrijd. Hij stuitte op doelman Jean-Paul van Leeuwen. In de rebound stond spits Pieter Koopman buitenspel. Vlak voor rust was de thuisploeg gevaarlijk met een vrije trap van Stephan Kruithof bovenop de lat bij Ruben Valk.

,,De toeschouwers hebben weinig entertainment gezien”, concludeerde Arroyo achteraf. ,,Het was vooral een tactisch spelletje. Ik vond ons in de eerste helft voetballend beter. Uit de analyse voor de wedstrijd bleek dat Excelsior Maassluis een beetje een luizenploeg was. Dat klopte aardig, want we kwamen er niet doorheen.”

,,In de tweede helft waren we ook zoekende. Vooral voorin. We scoren gewoon niet makkelijk dit seizoen. Achterin stond het als een huis. Naarmate de tweede helft vorderde kreeg Excelsior Maassluis de grotere kansen, raakten ze twee keer de lat, en leefde bij ons meer het idee: ‘dan maar voor een puntje’. Dat is achteraf ook een prima uitslag. Elk punt is belangrijk op dit moment. En Excelsior Maassluis heeft een hele goede thuisbalans.”

Hoewel de eerste seizoenshelft van dit seizoen voor VVSB naar eigen zeggen ‘rommelig’ was, oogde Arroyo als een stabiele factor in het team. En dat is vrij knap voor de 22-jarige verdediger die toch de stap heeft moeten maken van de Hoofdklasse naar de Tweede Divisie. Nadat hij de eerste drie wedstrijden vanaf de bank zag, knokte hij zich in de basis. Daaruit verdween hij niet meer.

,,Toen VVSB twee jaar geleden zo ver kwam zat ik voor de TV. Nu speel ik zelf op dat podium.”

,,Zo begon ik destijds ook bij Ter Leede. Ik hoef niet zo heel lang te wennen, maar de eerste dagen bij een nieuwe club is het toch altijd even aankijken. Daarna ben ik bij Ter Leede ook in de basis terecht gekomen, om er niet meer uit te verdwijnen. Ik had het vertrouwen wel dat ik het niveau van VVSB aan zou kunnen. Het is me toch gelukt om dat plekje te bemachtigen.”

Roda JC
Voor de Noordwijkerhouters is de winterstop nog niet begonnen. Donderdag wacht er nog één duel in de achtste finale van de KNVB-beker tegen Roda JC. ,,Er is ons de laatste dagen goed ingepeperd om eerst de focus te leggen op Excelsior Maassluis en daarna pas aan Roda te denken. Vanaf nu mogen we gaan genieten.”

,,En ik denk dat wij helemaal niet kansloos zijn. Als zij het sportpark op komen lopen zullen ze toch een beetje het idee hebben: ‘wij zijn iets anders gewend’. Roda is in de Eredivisie ook niet lekker bezig en heeft nu ook alles te verliezen. Zelf heb ik wel zin in het voetbalfeest. Toen VVSB twee jaar geleden zo ver kwam in de KNVB-beker zat ik voor de TV. Nu speel ik zelf op dat podium.”

Excelsior Maassluis – VVSB (0-0)

VVSB: Valk, Fecunda, Arroyo, Zwart, Vijlbrief, Jozic, De Rijk, Van Niel, El Osrouti (90. Van der Wilden), Koopman, Bekooij

Archieffoto: Orange Pictures


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)