Leonard de Beste heeft zich op ‘6’ ontwikkeld tot een dragende kracht bij FC Rijnvogels, een positie die hij tegen wil en dank aannam, maar hem als een warme jas lijkt te passen. “Zijn ontwikkeling is ongelooflijk”, stelt trainer Thomas Duivenvoorden. “En hij kan nog veel beter.”

Duivenvoorden vertelde woensdagavond na de bekernederlaag tegen SC Cambuur (0-3) gepassioneerd over de ontwikkeling van De Beste, die tegen de eredivisionist één van de uitblinkers was. De Noordwijkerhouter ziet hem als een ideale verbindingsspeler.

“Met zijn power en voetballende vermogen heeft hij eigenlijk alle eigenschappen die wij voor een ‘6’ zoeken. Wij zijn natuurlijk best aanvallend met onze backs. Dan heb je een speler nodig met power, die meters kan overbruggen. Tegelijkertijd willen we ook voetballen, dan is het ook belangrijk om daar een speler te hebben die de bal kan verplaatsen. Dat kan Leonard allebei.”

Niet meteen enthousiast
Toch was het geen ABC-tje dat de Katwijker zich de positie van verdedigende middenvelder eigen zou maken. Hij stond er eigenlijk helemaal niet voor open. Duivenvoorden: “Hij was natuurlijk bij Quick Boys een spits of een aanvallende middenvelder, een jongen die alleen maar vooruit keek in zijn spel. We hebben een ‘6’ van hem gemaakt. Dat vond-ie heel raar in het begin, begreep het zelfs niet.”

‘Het is niet zo dat ik daar elke nacht over nadenk, zeker niet, maar het spookt wel eens door je hoofd.’

Geconfronteerd met die opmerkingen moest De Beste grijnzen. “Dat heeft de trainer toch goed gezien”, lachte hij. “Nee, maar dat klopt wel. Het was zeker onverwacht, maar ook een beetje uit nood voor mij. Ik zat toch op de bank, dan vind je het prima als je wel gaat spelen. Het ging goed en toen ben ik niet meer uit de basis weggegaan. Voor mezelf dus wel een goede ontwikkeling.”

FC Rijnvogels speelde tegen SC Cambuur een zeer sterke eerste helft en legde de opponent zijn wil op. De Beste leek als aanjager een voorname rol te spelen, maar weigerde de credits op te eisen. “In het power en druk zetten vond ik iedereen goed en ook mezelf.” Dat Cambuur in de tweede helft alsnog uitliep naar een 0-3-zege zorgde niet voor grote frustratie. “Dat we zo’n eerste helft neerzetten, is al heel mooi. Je verliest uiteindelijk, maar ik denk dat iedereen er wel mee kan leven.”

Duivenvoorden toonde zich al zeer enthousiast over De Beste, maar benadrukte ook zijn verbeterpunten. “Ik denk dat hij nog veel beter kan. Het herkennen van de momenten om het spel te versnellen of juist te vertragen, daarin moet hij nog leren.”

Dromen van Nieuw Zuid
De Beste is afkomstig van Quick Boys, een terugkeer op Nieuw Zuid zou voor hem het ultieme zijn en de cirkel rond maken. “Dat is de enige club waar ik van droom. Of misschien de Eredivisie, maar dan eigenlijk alleen Feyenoord”, grapt De Beste over zijn favoriete club.

“Als ik ergens ooit nog heen zou willen is het Quick Boys wel. Het is niet zo dat ik daar elke nacht over nadenk, zeker niet, maar het spookt wel eens door je hoofd. Zo van: als ik lekker op deze voet doorga, wie weet zien ze het dan misschien wel zitten.”

Foto: Orange Pictures

POPULAIRE BERICHTEN