De één is al zo goed als zeker geplaatst voor de Tweede Divisie en gaat voor de titel. De andere ploeg worstelt al het hele seizoen met zichzelf en hoopt de komende weken op een ommekeer. Katwijk-Rijnsburgse Boys is altijd een beladen duel. Met de huidige noteringen zeker. VIDB beschouwt voor met Rijnsburg-spits Joost Leonard en Katwijk-back Omar Hamdi.

De oranjehemden verloren vorige week na acht overwinning op rij weer eens. Exelsior Maassluis was thuis met 3-1 de betere. ,,Zonde. Het was een rare wedstrijd, niet Katwijk-waardig”, stelt Hamdi. ,,Normaal gesproken krijgen we heel weinig goals tegen. We hebben onszelf verbaasd, maar in negatieve zin. Persoonlijke fouten doen ons uiteindelijk de das om, terwijl we na de 1-1 kansen krijgen op 2-1.”

Hamdi brengt de nederlaag snel terug in perspectief. ,,Het is niet het einde van de wereld. Maar als ploeg wil je altijd meer. En er zit ook meer in. Dat is wel duidelijk. De verschillen in de top zijn klein. Als wij zaterdag een slecht resultaat neerzetten, sta je zo weer derde. Dat is de Topklasse.”

Rijnsburg won zaterdag met 4-3 van ONS Sneek, na met de rust met 3-0 te hebben voorgestaan. Leonard is door de blessure van Raily Ignacio tot het einde van de competitie de onbetwiste aanvalsleider van de Uien ,,Het is natuurlijk zuur voor Raily. Voor mij biedt het een kans om de laatste tien duels te laten zien wat ik nog kan. Uiteraard had ik dat liever met Raily gedaan, maar dat is helaas niet zo. Ik denk dat we dat goede gevoel uit de eerste helft tegen ONS Sneek mee moet nemen naar zaterdag. De rest moeten we maar vergeten. Het is wel heel lekker dat je hem nog wint. Anders haak je toch een beetje af.”

Doelstelling
De trotse koploper van de Topklasse op dit moment heet Katwijk. Op De Krom werd lange tijd de doelstelling ‘eerste zeven’ gebezigd, terwijl al maanden duidelijk is dat de ploeg mee gaat strijden om de titel. Dat beseft Hamdi ook. ,,Een doelstelling kun je altijd aanpassen. Dat moet ook wel als je nu bovenaan staat. Maar om te zeggen dat wij nu de titelkandidaat zijn. Dat is moeilijk. Wel als het vier duels voor het einde nog zo is. Dan kan je dat wat zekerder zeggen. Dan moet je het ook afmaken. Ik zie HHC wel als een hele gevaarlijke ploeg. Beter dan Spakenburg. Die vielen mij tegen. Kozakken Boys is degelijk.”

Hij merkt dat het duel met Rijnsburg wel voor wat meer reuring zorgt. ,,Je merkt dat een derby altijd leeft. Er gebeurt dan iets. Dat is ook tegen FC Lisse zo. Feit is wel dat Katwijk het altijd moeilijk heeft met zowel Lisse als Rijnsburg. Ik weet niet waarom dat is, maar dit seizoen winnen we heel moeizaam van Lisse en spelen we net aan gelijk tegen Rijnsburg. Je kan dus niet zeggen dat wij die pot ‘even’ gaan winnen. Wel moeten we die wedstrijd ingaan zoals we dat altijd doen. We zijn de koploper en dat moeten we uitstralen.”

Leonard onderschrijft de stelling van Hamdi. ,,In die drie jaar Katwijk hebben we ook weinig van Rijnsburg gewonnen. Het is altijd lastig. Er liggen dus wel kansen. Wij zullen moeten laten zien dat we voor die top-zeven willen strijden en dat we Rijnsburg zijn en niet zomaar een middenmoter uit de Topklasse.”

De oud-VVSB’er, Hamdi, bestrijdt dat het afhaken van Raily Ignacio bij de Uien het een makkelijkere opgave maakt. De rechtsback ziet wel, zoals iedereen, dat Rijnsburg op dit moment niet in de beste vorm steekt. ,,Ze maken wel drie goals zonder Ignacio. Dat zegt wel iets. Ze zijn dus niet heel afhankelijk van hem. Aan de andere kant krijgen ze te veel goals tegen. Daar ligt duidelijk hun zwakte. Als wij ons eigen spel spelen vanuit een goede organisatie, krijgen we altijd kansen. Tegen iedere tegenstander. Dan is het zaak om die te benutten en niet zoals zaterdag het deksel op je neus krijgen.”

Bij Katwijk is Mark de Loor nog afwezig met een blessure. Donny van Oijen was ziek, maar keert weer terug. ,,Ik denk dat Mark de komende twee weken nog geen risico’s neemt. Hij is wel al bezig op de club met trainen. Donny traint weer mee en is dus beschikbaar voor zaterdag.” Bij Rijnsburg zijn Jeroen Hessing en Danny van der Vijver geschorst.

Meedogenlozer
Leonard zag tegen Sneek dat zijn ploeg opnieuw drie tegengoals moest slikken. En niet omdat de tegenstander nu zo goed voetbalde. ,,We moeten achterin wat meedogenlozer zijn. Soms die bal weg rammen in plaats van de voetballende oplossing. Als je vier goals maakt, moet dat toch makkelijk genoeg zijn voor de zege? Bij ons niet. We zijn deze week op de training daar ook mee bezig geweest. Dat zal moeten verbeteren. Een keer 1-0 winnen zou heel lekker zijn.”

Het zelfvertrouwen dat op dit moment ontbreekt bij zijn ploeg kwam goed tot uiting bij de ineenstorting tegen de Friezen. ,,We hebben een paar tikkies gehad en dan valt die 3-1. Het zelfvertrouwen is broos en dat zie je dan op dat moment. Dan gaan er dingen zomaar mis. We doen er echt alles aan, maar door individuele fouten komen we in de problemen. Dat is ons seizoen in een notendop. “

Leonard verwacht zoals altijd tussen beide ploegen een attractieve wedstrijd. ,,Katwijk ken ik door en door. Ze hebben goede spelers en laten het balletje snel rondgaan en proberen dan met de snelheid van Jeffrey Jongeneelen en Marciano Mengerink gevaar te stichten. We zullen zeker geen open huis moeten geven. Ook wij zullen onze kansen krijgen omdat het een open wedstrijd wordt. Die moet je maken.”

Hij weet wat hem te doen staat tegen zijn oude ploeg. Een kapstok vormen voor de rest van de ploeg. ,,Dat zal mijn taak worden. Anderen beter laten spelen. Houvast bieden in het aanvalsspel. Zoals ik dat altijd probeer. En als er zich een kans voordoet, moet je die pakken. Ik ben gewoon ook blij dat ik weer vaak speel. Zeker tegen Katwijk, waar ik nog altijd graag kom omdat er hele aardige mensen rondlopen.

Rijnsburg krijgt met Katwijk, HHC Hardenberg en Kozakken Boys drie toppers op rij. Een slechter moment in de strijd om de top-zeven is er eigenlijk niet. ,,Drie keer verliezen, is wel afhaken ja. Dus we moeten wel punten blijven pakken. Daarna zijn er wel nog zeven duels. Daarin kan nog wel het een en ander, maar het wordt moeilijker en moeilijker. Dan gaan ook andere dingen meespelen en ploegen rekenen.”

Focus
Hamdi kende een dramatische seizoensstart na het overlijden van zijn moeder waardoor hij voor even terugkeerde naar Marokko. Daarna heeft Hamdi, misschien wel de beste rechtsback uit de Topklasse, zijn oude niveau moeiteloos weer gehaald. ,,Het gaat weer lekker gelukkig. Op bepaalde vlakken ben ik de laatste tijd slimmer en rustiger geworden. Ik focus mij nu wat meer op mijn verdedigende taken en kies beter m’n momenten om diep te gaan. Dat is er dit seizoen een beetje ingeslopen. Daarom krijgen we denk ik ook weinig tegengoals. Het staat gewoon. Vroeger ging ik vaak diep, ook als het niet nodig was. Nu zit er een idee achter. Het kost namelijk ook kracht, en die kracht gaat soms ten koste van de scherpte bij het verdedigen. Dat mag niet.”

Voor de oud-Noordwijker Leonard is het nog niet duidelijk of hij ook volgend seizoen op de Middelmors acteert. De club en nieuwe trainer Pieter Mulders zijn er nog niet uit. ,,Afgelopen zaterdag was hij er toevallig. Het ziet er wel goed uit hoor. Ik heb een paar weken geleden even gesproken met hem en nu is het even afwachten. Ik heb het goed naar m’n zin dus er is geen reden om weg te gaan. Ik hoop dat ik volgende week duidelijkheid krijg.”

Foto: Aad de Winter/bobkat.nl


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Za. 7 dec.
Excelsior'31 2-2FC Lisse
Ter Leede 4-3VVOG
SC Feyenoord 3-0FC Rijnvogels
SVC'083-2Kagia
Valken'68 3-1DoCoS
VVSB (zat.) 1-1Be Fair
Roodenburg 0-4Warmunda
IJsselmeervogels 4-2Noordwijk
Quick Boys 1-1Excelsior Maassluis
Rijnsburgse Boys 1-0TEC
Sparta Nijkerk 3-1VVSB
Van Nispen (zat.) 1-2Westlandia
Koninklijke HFC 1-1Katwijk
SV Hillegom 5-1Teylingen
Zo. 8 dec.
SJC0-3RKAVV
Foreholte2-1Concordia
Zwanenburg 3-1Van Nispen (zon.)