Vol frustratie smeet Joost Leonard in de 61e minuut zijn warming-up-hesje in de dug-out. Het was de spits af te zien dat hij pisnijdig was. Op de tribune riep Omroep West-verslaggever Willem van Zuilen dat hij voor het eerst van zijn leven een speler zag die boos was omdat hij moest invallen. Het was zojuist 0-3 voor Jong FC Groningen geworden en Leonard had daarmee het laatste beetje perspectief om nog iets van de wedstrijd te maken, zien vervliegen.

Althans, dat dacht hij. Want hoe anders zag de wereld er een halfuur later uit. Rijnsburgse Boys had echt in de dying seconds van de wedstrijd de gelijkmaker (3-3) gescoord en iedereen schoof de credits rijkelijk richting Leonard. De spits was de initiator achter de Rijnsburgse wederopstanding geweest. Aan de hand van zijn enthousiasme en werklust leefden de dode en gekooide vogeltjes op. Het waren niet ineens allemaal schitterende paradijsvogels, maar ze fladderden in ieder geval weer.

Positieve agressie
,,De afgelopen weken moet ik steeds invallen nadat er een extra tegengoal is gevallen, dan wordt het alleen maar moeilijker om er nog iets van te maken. Het was nu weer het geval, vandaar dat ik wat boos reageerde”, vertelde Leonard. De spits besloot er toch maar het beste van te maken en zijn frustratie om te zetten in positieve agressie. Het resultaat mocht er zijn. ,,Als je twee keer scoort en een assist geeft, is dat lekker.”

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Leonard er misschien wel vier had kunnen maken, maar niemand die dat hem kwalijk nam. De Nieuw-Venneper sleurt en trekt nu eenmaal, en dat gaat ook wel een ten koste van zijn doeltreffendheid, hoewel dat nu prima verzorgd was. ,,Ik probeerde een stukje agressiviteit en doorzettingsvermogen in de ploeg te brengen. Ik denk dat je mannelijk moet spelen tegen dit soort jongens. Voetballend zullen zij (de beloftenteams, red.) de bovenliggende partij zijn. Daar moet je wat tegenover stellen.”

,,Maar Wijks kende zijn plaats en liet het buitenkansje aan Leonard, toen al uitgeroepen tot man van de wedstrijd. De spits beschaamde het vertrouwen niet.”

Leonard was niet de enige in het Rijnsburg-kamp die zich het eerste uur kapot had geërgerd. Tenenkrommend was het hoe de thuisploeg voor de dag kwam. De 0-1, al in de derde minuut, leek de ploeg te verlammen. Trainer Pieter Mulders sprak na afloop niet voor niets ‘van hautain verdedigen’. ,,Na 7 of 8 min was het al geen wedstrijd meer. Sterker nog, na drie minuten al niet meer. We gaven de 0-1 gewoon weg. De jongens zijn er de eerste helft niet over heen gekomen.”

Pas toen Rijnsburgse Boys het over de opportunistische boeg ging gooien, raakte het aanvankelijk soevereine Jong FC Groningen in de war. Al leek de 1-3 van Leonard niet direct voor heel groot gevaar te zorgen. Maar in het zicht van de haven bezweken de noorderlingen alsnog. Na een onreglementaire redding op de doellijn met zijn handen moest Ronald Baas met direct rood inrukken. Leonard zag zijn kans schoon en eiste de bal op. Dat was opvallend, aangezien Marvin Wijks vorige week in Volendam tweemaal succesvol vanaf de strafschopstip was geweest.

Nog mooier scenario
Maar Wijks kende zijn plaats en liet het buitenkansje aan Leonard, toen al uitgeroepen tot man van de wedstrijd. De spits beschaamde het vertrouwen niet. Het werd nog mooier voor de Uien, die voor de tweede week op rij in blessuretijd de 3-3 maakten. Leonard legde klaar, en Martijn Tjon-A-Noek drukte af. De spits liet daarmee de Middelmors ontploffen.

,,Een compliment voor de jongens. Als je op dit niveau van 0-3 terugkomt tot 3-3, dan is dat heel knap”, besloot Mulders, die ook Leonard een pluim gaf. ,,Joost was bij alle goals betrokken. Een knappe invalbeurt. Ik vind het ook belangrijk dat Martijn scoorde. Dat is goed voor het vertrouwen.”

Rijnsburgse Boys – Jong FC Groningen 3-3 (0-2)
3. Breij 0-1, 8. Jasper 0-2, 61. Breij 0-3, 80. Leonard 1-3, 90+1. Leonard (strafschop) 2-3, 90+3. Tjon-A-Njoek 3-3

Rijnsburgse Boys: Van Nieuwkoop, Tillema (67. Leonard), Artien, Verlaan, Strooker, Verdam (22. Freke), Goeman, Van Lunteren, Hudepohl, Tjon-A-Njoek, Wijks

Samenvatting Omroep West
[youtube id=”Rup7ED6-iK4″ width=”728″ height=”360″]

Interview Joost Leonard
[youtube id=”rL77uTMiNgk” width=”728″ height=”360″]

Archieffoto: Hans Heemskerk


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys20.00TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk12.30Quick Boys
FC Lisse14.30VVSB
Rijsoord14.30FC Rijnvogels
HVC'1014.30Valken '68
Soccer Boys14.30Kagia
VVSB (zat.)14.30Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys15.00Jong Volendam
ONS Sneek15.00Ter Leede
Van Nispen (zat.)15.00DoCoS
SJC (zat.)16.00Warmunda
TEC18.00Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC14.00Quick '20
Hillegom14.00ASC
Foreholte14.00RKDEO
Altior14.00Teylingen
VSV14.00Van Nispen (zon.)