De eerste twee jaren van de nieuwe voetbalpiramide verliepen niet zonder slag of stoot. De clubs en de KNVB moesten allebei wennen aan de vastgestelde uitgangspunten en de gemaakte afspraken. De beide partijen gingen daarom na twee seizoenen weer terug naar de tekentafel. Aan het begin van dit seizoen werden de ‘licentie-eisen 3.0’ gelanceerd door de bond. Lange tijd bleven die onopgemerkt totdat FC Lienden besloot om uit de Tweede Divisie te stappen. De club uit Gelderland had geldproblemen en kon daardoor niet aan de afspraken voldoen.

Zorgden de eisen voor te hoge kosten bij de clubs of droeg het juist bij aan de professionaliteit van de clubs? De voorzitters van onze drie tweededivisionisten komen aan het woord; Mart Vergouwen (VV Katwijk), Ad Hendriksen (Rijnsburgse Boys) en Arjan Broekhof (VVSB) vertellen hun verhaal en de ervaringen die zij hadden met de licentiecommissie.

FC Lienden en Achilles’29 
Alle drie de voorzitters zagen de instorting van FC Lienden al jaren aankomen. Te weinig bezoekers, geen achterland waar de club uit kon putten en teruglopende aantallen van sponsoren. Gek genoeg hadden die drie factoren bijna niets met de licentie-eisen te maken. Toch beweerde de landskampioen uit 2015-2016 dat het mede door die licenties geen zin meer had om door te gaan met voetballen in de Tweede Divisie.

Maar waren die eisen zo gek van de KNVB? In het document van de bond staan enkele ‘logische regels’ waar de clubs zich aan moeten houden. Na de bondsvergadering, die plaatsvond in juni 2018, werd besloten om de promotie richting het betaalde voetbal nog steeds te bevriezen. De kampioenen van dit en het komende seizoen hoeven niet te vrezen voor een verplichte promotie. Dat was een eis van de clubs en de KNVB hield haar woord. Met name de situatie die zich afspeelde bij Achilles’29 zorgde voor angst bij de clubs uit de Tweede Divisie.

,,Er zijn heel weinig mensen die beseffen wat voor impact dat heeft op een club”, legt Katwijk-voorzitter Vergouwen uit over het afschaffen van de verplichte promotie naar de Keuken Kampioen Divisie. ,,Denk jij dat wij hetzelfde aantal bezoekers kunnen werven als wij op de vrijdagavond of maandagavond moeten voetballen? Een club als Katwijk komt het best tot haar recht op de zaterdag. Dat is een aantal factoren waar, voor de afschaffing, niet goed naar werd gekeken.”

,,Neem bijvoorbeeld zo’n lichtinstallatie. Dat is voor sommige clubs gewoon een enorme investering”

,,Met Achilles’29 op het netvlies zal de stap naar het betaalde voetbal voorlopig nog niet komen”, begint Rijnsburgse Boys-voorzitter Hendriksen zijn verhaal over de promotieregeling. ,,Die club is er doodziek van geworden. Natuurlijk was daar ook een soort grootheidswaanzin, maar zolang de bond het nog niet goed uitgekristalliseerd heeft, zal promotie er niet van komen. De KNVB vergeet dat amateurclubs leven van vrijwilligers en het spelen op de zaterdag. Zolang amateurclubs daar geen garantie voor krijgen, wordt het een lastig verhaal.”

Huishoudelijke eisen
Promotie is één ding, maar in het pakket van de licentie-eisen staan nog veel meer zaken. Zo zouden clubs door de bond op hoge kosten worden gejaagd. De tweededivisionisten moeten in verband met live-uitzendingen van FOX Sports LED-verlichting  aanschaffen en er moeten verschillende faciliteiten zoals een EHBO-post, voorzieningen voor mindervalide toeschouwers, een dopingcontrolepost, bewegwijzering en omroepinstallatie aanwezig zijn op het sportpark. Daarnaast moeten de accommodaties van de clubs tenminste tweeduizend toeschouwers aankunnen rondom de wedstrijden in de Tweede of Derde Divisie.

,,Wij vinden bij Rijnsburgse Boys dat deze zaken alleen maar bijdragen aan de professionaliteit van de club”, pareert Hendriksen alvast eventuele kritiek op de licentie-eisen. ,,Eigenlijk word je via deze weg klaargestoomd om een eventuele stap naar boven te maken.” Ook Vergouwen is in een aantal opzichten tevreden over de licentie-eisen, maar ziet wel dat clubs op bepaalde kosten worden gejaagd.

,,Neem bijvoorbeeld zo’n lichtinstallatie. Dat is voor sommige clubs gewoon een enorme investering”, gaat de Katwijk-voorzitter verder. ,,Een club als AFC heeft bijvoorbeeld gezegd dat aan te gaan schaffen bij de verhuizing naar het nieuwe complex. Volkomen logisch als je het mij vraagt. Daarnaast moeten alle clubs in het seizoen 2019/2020 voldoen aan een lichtinstallatie die voldoet aan de eisen van de KNVB. Dit seizoen wordt het nog gedoogd als je een juiste verklaring hebt.”

,,Bij Katwijk hebben wij na het horen van de licentie-eisen in onze businessclub gekeken naar de mogelijkheden. Wij hebben voor deze verplichtingen een apart budget samengesteld en daar sponsors bij gezocht om bepaalde zaken te financieren. Wij kunnen niet van het sponsorgeld wat naar het eerste elftal gaat die zaken mee bekostigen. Dan krijgen we ineens gaten in onze uitgaven en dat is niet de bedoeling. Verder hebben wij er niet zo gek veel extra kosten aan gehad. Een paar kleine dingetjes, maar de schade aan geld viel wel mee.”

,,Vier tot vijfduizend euro is natuurlijk veel geld, maar waarom haal je dan een spits met een salaris van zeventigduizend euro?”

Ook vanuit Noordwijkerhout klinken er relatief positieve geluiden over de gemaakte afspraken. Zo heeft voorzitter Arjan Broekhof al een aantal keer zijn tevredenheid uitgesproken als het gaat om de lichten die rondom het hoofdveld zijn geïnstalleerd. Volgens de Noordwijkerhouter levert het ‘een mooi sfeertje’ op, op De Boekhorst.

Daarnaast werd de club genoodzaakt om dergelijke uitgaven aan het licht te doen, omdat het wegens de volle zaterdagen bijna geen mogelijkheid heeft om de aanvangstijd van 15.30 uur te handhaven. De Noordwijkerhouters kozen ervoor om uit te wijken naar 18.00 uur.

Financiële zaken
Buiten de zaken op het sportpark, wil de bond dat de clubs er een gezonde financiële huishouding op nahouden. De KNVB vraagt jaarlijks bij de clubs de jaarrekeningen en de statuten op. Doet een club dit niet op tijd, dan zal er een boete worden uitgedeeld.

,,Dat is soms wel eens bizar hoor”, vertelt Broekhof. ,,Wij hebben wel eens boetes gekregen voor kleine rotdingetjes. Dat gaat mij dan weer net te ver. De KNVB moet ook beseffen dat een amateurclub niet 24 uur per dag gerund kan worden en dat heel veel vrijwilligers keihard werken voor de club.”

,,Wij waren bijvoorbeeld een keer te laat met het aanleveren van onze statuten richting de bond, want er moest wat aangepast worden. Probleem was alleen dat daarvoor een ledenvergadering nodig was. En dan krijg je dus een boete voor het te laat inleveren. Erg kinderachtig. We waren er al een tijdje mee bezig en dat wist de KNVB. Dan werkt zo’n boete niet echt motiverend.”

Toch wil zijn Rijnsburgse collega, Hendriksen, het positief houden. ,,Ik vind het fantastisch dat die licentiecommissie er is. Daarom snap ik ook niet dat er bij FC Lienden negatief op wordt gereageerd. Zij zeggen dat ze mede door de licenties niet door kunnen met voetballen in de Tweede Divisie.”

,,Sorry hoor, maar dat zijn echt krokodillentranen. Misschien dat ze in totaal voor vier tot vijfduizend euro aan boetes hebben gehad. Dat is natuurlijk veel geld, maar waarom haal je dan een spits met een salaris van zeventigduizend euro? Daar kan ik met mijn hoofd niet bij.”

Sportieve eisen
Naast de financiële eisen, blijft er nog een sportief pakket over. De jeugdopleidingen moeten gecertificeerde trainers hebben, de opleiding moet minimaal van ‘lokaal niveau’ zijn. Daarnaast moeten de A-selecties van de clubs voldoen aan tien contractspelers die bepaalde opleiding hebben genoten en is er voor de voetballers in de Tweede en Derde Divisie een minimumloon naar leeftijd.

,,Dat hebben we dit seizoen niet gedaan, omdat wij het onzin vonden”

Clubs van het hoogste amateurniveau moeten in hun jeugdopleidingen minimaal in elke leeftijdscategorie, dus van JO-9 tot JO-19, één team actief hebben in een competitie die georganiseerd wordt door de KNVB. Clubs die zijn gepromoveerd naar de Tweede Divisie krijgen een jaar dispensatie om dit voor elkaar te krijgen. Verenigingen uit de Derde Divisie moeten teams uit de categorieën JO-15 tot JO-19 in een competitie actief hebben. Mocht dit niet het geval zijn, dan krijgt de desbetreffende club een boete.

,,Wij hebben onze jeugdopleiding nu op orde, als je kijkt naar de licentievoorwaarden”, gaat Hendriksen verder. ,,Wij zijn daar door de KNVB op aangesproken. Ik vind dat een club die zo groot is als Rijnsburgse Boys daar ook aan moet voldoen. Als je blaft, moet je ook kunnen bijten toch?” Ook Katwijk beschikt vanaf komend seizoen over een compleet gestructureerde jeugdopleiding. Toch is het opzetten van een professionele jeugdopleiding een dure investering volgens Vergouwen.

,,Ik denk dat Lienden een boodschap aan de bond heeft gegeven”

,,Alle jeugdteams die op selectieniveau spelen moeten een trainer hebben die is gecertificeerd en aangesloten bij de KNVB”, legt de voorzitter van de oranjehemden uit. ,,Wie gaat dat betalen dan? Gelukkig hebben wij op dit moment een opleiding van lokaal niveau en vanaf komend seizoen is onze JO-19 ook weer een selectieteam. Dat hebben we dit seizoen niet gedaan, omdat wij het onzin vonden om een dure jeugdtrainer aan te stellen. Daarom hebben we één seizoen dispensatie gekregen. Vanaf komend seizoen hebben al onze selectietrainers een opleiding die ze bij de KNVB hebben gehaald.”

Toekomst van de licentie-eisen
Tot slot gaat Vergouwen nog even in op de toekomst van de huidige licentie-eisen. De Katwijker denkt dat clubs na het opstappen van FC Lienden de eisen weer onder een vergrootglas gaan leggen. ,,Ik denk dat Lienden een boodschap aan de bond heeft gegeven. Eigenlijk is het een soort achterhoede gevecht wat we aan het voeren zijn. Misschien hebben wij als clubs te weinig richting de KNVB kenbaar gemaakt dat sommige eisen iets te gortig zijn.”

,,Ik denk wel dat de discussie nu weer terugkomt. Gelukkig is er een commissie die zich bezighoudt met deze licenties en is er een vertegenwoordiging van de Tweede en Derde Divisie. Zij houden zich bezig met de ontwikkelingen en we horen wel wat er de komende tijd gaat gebeuren.”

Foto’s: Peter Teunissen, Hans Heemskerk, Aad de Winter

Lees ook: ‘Duivenvoorden over nieuw avontuur: ,,Het is pas een tussenstap als je presteert”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 16 apr.
Districtsbeker
FC 's-Gravenzande4-0Ter Leede 2
Za. 20 apr.
Barendrecht1-1Katwijk
FC Lisse5-0Achilles '29
SJC0-5Eemdijk
DFS Opheusden0-2Ter Leede
TAVV2-5Valken '68
CVC Reeuwijk1-4Van Nispen (zat.)
DWO3-0VVSB (zat.)
Quick Boys2-0Noordwijk
Rijnsburgse Boys3-1De Treffers
Jong Sparta2-1VVSB
Overbos2-7Kagia
TAC '906-1Foreholte
Jong FC Den Bosch2-1FC Rijnvogels
Ma. 22 apr.
Hillegom2-3sv Hoofddorp
ESTO1-1Teylingen
Warmunda3-1Madestein