Dat Bas Naber direct na afloop van SV Hillegom – Foreholte (2-0) uitkeek naar het volgende onderlinge treffen in mei, zei voldoende. ,,Zo’n wedstrijd hoort niet met zoveel wind, maar juist met een lekker zonnetje gespeeld te worden”, sprak de winnende coach. ,,Dan kan het ook echt een topper worden.” 

In tijden van teruglopende belangstelling voor het zondagvoetbal zijn SV Hillegom en Foreholte positieve uitzonderingen. Beide verenigingen zitten in de lift en dat vertaalt zich in stijgende bezoekersaantallen langs de lijn. Foreholte is al jaren een springlevende vereniging, maar onder Marcel IJzendoorn heeft de hoofdmacht aan uitstraling en exposure gewonnen. Eind vorig seizoen speelde de Voorhoutse club wedstrijden om promotie in ambiances die kort daarvoor nog voor onmogelijk waren beschouwd.

SV Hillegom levert het bewijs dat fusies tot sportieve vooruitgang kunnen leiden. Nu verliezen voor de plaatselijke trots een zeldzaamheid is geworden (twee nederlagen in anderhalf jaar) wordt het tweewekelijks steeds drukker. De Hillegommers lijken een thuiswedstrijd van de SV nog echt als een middagje uit te beschouwen, zoals dat een aantal jaar geleden bij VVSB ook het geval was.

Mooie derby’s
Derby’s gaan er op de Zanderij in als pap. SV Hillegom prijst zich gelukkig voor het tweede jaar op rij ingedeeld te zijn in West 2. Hoogtepunt was de uitwedstrijd vorig seizoen bij kleine broertje Van Nispen, met zo’n 1750 supporters langs de lijn. Uniek in de huidige, zorgwekkende tijden van het zondagvoetbal. Ook voor het treffen met Teylingen liep Hillegom uit, en dat was gisteren niet anders toen gemeentegenoot Foreholte op bezoek kwam. Een heuse topper in de Tweede Klasse C: de nummer twee tegen de nummer drie. Verwachtingsvol geroezemoes was waarneembaar op de – ondanks het troosteloze weer –   goed bevolkte tribune.

Uiteindelijk werden zij die het weer trotseerden teleurgesteld en kreeg de (sporadische) thuisblijver gelijk. SV Hillegom – Foreholte was een armetierig schouwspel. Natuurlijk was de wind een overheersende en vooral storende factor. Maar dan nog: wat beide ploegen op de mat legden, was wel heel povertjes.

Wie kijkt naar vorig seizoen, zou de (voorbarige) conclusie kunnen trekken dat Foreholte verder moet zijn dan Hillegom. De Voorhouters waren op meerdere fronten enorm dichtbij promotie. Omdat Foreholte geen spelbepalende spelers kwijtraakte, en er enkele talentvolle jeugdspelers doorstroomden, werd de ploeg getipt als favoriet.

1-0 Nick van Staveren-1Nick van Staveren kopt uit een corner de 1-0 binnen

SV Hillegom was vorig seizoen een klasse apart in 3A, maar de vraag was of de withemden het een niveautje hogerop ook konden laten zien. Het antwoord wordt overtuigend gegeven, al liet de ploeg vorige week een gevoelige veer in de titelrace met verlies bij concurrent BMT. Foreholte draait mee in de subtop, maar van harte gaat het nog niet. ,,Ik heb geen kampioensploeg”, zei IJzendoorn al vaker. ,,Wel een goed collectief.”

Vooral het verschil in leeftijd en ervaring speelt een rol. IJzendoorn moet noodgedwongen een beroep doen op veel onervaren, maar talentvolle spelers. Achterin stonden met Joost van Dam, Jelle Kraakman en Pim Spreeuw drie rookies opgesteld. ,,Die hebben samen misschien tien wedstrijden in het eerste gespeeld”, zei IJzendoorn. En dan speelde voorin ook nog de 18-jarige Casper Brabander, die leeftijdsgenoot Christian Guijt verving.

Opleiden voor opvolger
In zekere zin zou je kunnen stellen dat IJzendoorn aan het opleiden voor zijn opvolger is. Natuurlijk staat de coach volgend seizoen nog aan het roer. Maar het ligt in de lijn der verwachting dat de ambitieuze IJzendoorn gevlogen is voordat de talenten tot volledige wasdom komen. Wat dat betreft zit Naber in een luxepositie. Hij hoopt met zijn uitgebalanceerde ploeg dit seizoen wederom te oogsten en te promoveren naar de Eerste Klasse.

Om te spreken van de jongens tegen de mannen zou overdreven zijn, maar het gemiddeld veel oudere SV Hillegom boekte een verdiende zege. De ploeg van Naber nam de eerste helft een terechte voorsprong via een kopbal van Nick van Staveren uit een corner. Na rust – opvallend genoeg met wind in de rug – viel Hillegom terug. Foreholte hield zich defensief betrekkelijk eenvoudig staande, maar gevaarlijk werd de ploeg nooit. In blessuretijd verdubbelde Van Staveren de score, toen de bezoekers vrijwel al hun manschappen naar het front hadden gestuurd. Aan de goal hing een luchtje van buitenspel.

,,Ik vond dat er bij ons meer voetbal inzat, vooral de eerste helft. Wij hebben continu de intentie gehad om te voetballen”, zei Naber. ,,Foreholte moest het vooral hebben van strijd – en vechtlust, daar waar ze ook om bekend staan.” Collega IJzendoorn was het er niet mee eens dat Hillegom voetballend meer creativiteit heeft. ,,Als ik straks Toni Arroyo terug heb, Rik Grondel zijn vorm terugvindt en ook met Christian Guijt kan spelen, hebben wij aanvallend minimaal hetzelfde in huis.”

SV Hillegom – Foreholte 2-0 (1-0). 18. Van Staveren 1-0, 90+2. Van Staveren 2-0

SV Hillegom: Ruigrok, Van den Berg, De Groot, Van der Neut, Van Leeuwen (67. Maitan), Van de Paard, Pijpers, Beentjes (90+1. Damen), Ryan (75. Van Ruiten), Van Staveren, Dedel

Foreholte: Van Schie, Van Dam, Kraakman, Spreeuw (80. Dickhoff), Vlasveld, Jongbloed, Bleijswijk, Lemmers, Brabander (67. Stavleu), Wiering, Grondel (67. Geerlings)

Later volgt nog een stuk met uitgebreide reacties van Naber en IJzendoorn

 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '971-1Kagia *w.n.s.
Oefenwedstrijd
OFC 1-1Quick Boys
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)