"bannerHet was de job waar Ron Bouman op loerde: het hoofdtrainerschap bij sv Hillegom. De oefenmeester komt over van ‘zijn’ RKVV DEM waar hij goed zit en een bekend gezicht is. Toch kriebelde het bij de trainer om weer eens een kijkje te nemen in een andere keuken. Het werd Hillegom. Bij die club wil hij zijn eigen ambities waarmaken en iets neerzetten. Onder zijn leiding moeten de Hillegommers écht een stabiele eersteklasser worden. 

Bouman werkte al eens eerder in de Bollenstreek. Eerst was hij als speler actief voor FC Lisse waarna hij een paar jaar later terugkeerde op Ter Specke om als assistent-trainer aan de slag te gaan. Daarna ging hij op eigen voeten staan.

Dat was een succes, want bij DEM stond hij zeven jaar lang aan het roer en promoveerde hij met de club van de Derde naar de Eerste Klasse. Daarna volgden dienstverbanden bij VSV, waar hij voortijdig weg moest wegens financiële problemen bij de club, en FC Uitgeest. Dit seizoen was hij  eindverantwoordelijk voor de zaterdagtak van DEM. Een leuke klus, maar het strookte niet met zijn ambities.

,,Ik heb vorig jaar ook met de club gesproken. Toen viel de keuze niet op mij, maar ben ik de club wel blijven volgen.”

,,De Onder-17 van de club speelt Eerste Divisie en de Onder-19 Tweede Divisie. Daarnaast speelt onze zondagtak tegenwoordig Hoofdklasse en merkten we dat de overstap naar het eerste elftal niet meer zo makkelijk was. Daarom hebben ze de zaterdagtak opgericht, zodat de talenten een paar jaar onder weerstand kunnen voetballen en wennen aan het niveau. De club wil namelijk zoveel mogelijk jongens uit de eigen jeugd aan het eerste elftal op de zondag afleveren.”

Vorig seizoen niet, dit seizoen wel
Kortom: Bouman was hoofdtrainer van een opleidingsteam waar ook wat oud-spelers van het eerste zondagelftal inzaten. ,,Eigenlijk ben je qua samenstelling van je selectie altijd afhankelijk van de zondag. Het is een mooie job, maar je bent in principe altijd ondergeschikt aan een ander team en dat is logisch hoor.”

,,De beleving zet zich ook door naar andere clubs in de Bollenstreek, want ook bij Hillegom is er de nodige publieke belangstelling.”

Toch wilde de oud-speler van Lisse nog eens de stap maken naar een club waar zijn eigen elftal in de spotlights staat. Het werd Hillegom. Een club waar hij al eens eerder werkzaam voor wilde zijn. ,,Ik heb vorig jaar ook met de club gesproken. Toen viel de keuze niet op mij, maar ik ben de club wel blijven volgen. Ik had als trainer in ieder geval nog de ambitie om in de Bollenstreek aan de slag te gaan.”

Ambitie van de club
Na een aantal gesprekken met de spelersraad, technische commissie en uiteindelijk het bestuur tekende de Beverwijker een contract voor één seizoen op De Zanderij. Daarmee heeft hij zijn lang gekoesterde wens, werken in de Bollenstreek, eindelijk te pakken.

,,Ik heb als speler natuurlijk alles al meegemaakt in deze streek. Met Lisse speelden we derby’s tegen Quick Boys, Katwijk, Rijnsburgse Boys en ga zo maar door. Dat was fantastisch om mee te maken. Het leeft in deze regio op een hele andere manier. Dat komt ook doordat er zoveel clubs actief zijn op het hoogste niveau. De beleving zet zich ook door naar andere clubs in de Bollenstreek, want ook bij Hillegom is er de nodige publieke belangstelling. Ik ben daar wel gevoelig voor en vind dat prachtig.”

,,Ik wil niet naïef zijn. Natuurlijk wil ik het publiek vermaken en aanvallen waar het kan.”

Het is nog maar de vraag op welk niveau de nieuwe trainer instapt bij de club. De blauw-witten vechten op dit moment tegen degradatie naar de Tweede Klasse. Bouman volgt het proces op gepaste afstand. ,,Ik ben tegen AFC’34 (1-0 verlies, red.) wezen kijken om een goed beeld te vormen. Het is heel simpel: als ze degraderen naar de Tweede Klasse, dan gaan we voor promotie. Blijven ze erin, dan zal het doel zijn om een stabiele eersteklasser te worden. Dat is ook de ambitie van de club.”

Voetbalvisie
De vijftiger gelooft dat de ambities van de club waar te maken zijn en wil daar dan ook zijn steentje aan bijdragen. Dat wil hij bereiken met zijn eigen voetbalvisie. ,,Het ligt ook aan het spelersmateriaal dat je hebt. We gaan eerst kijken in wat voor teamorganisatie we gaan spelen. In dat kader kun je weer kiezen of je aanvallend of verdedigend gaat spelen.”

,,Ik wil niet naïef zijn. Natuurlijk wil ik het publiek vermaken en aanvallen waar het kan. Ik denk dat het voor deze ploeg volgend seizoen belangrijk is om wedstrijden te lezen. Dat bepaalt uiteindelijk hoe je een wedstrijd afsluit, maar ook hoe je die begint.”

Archieffoto: Dirk van der Reep

Lees ook:Van den Berg (Hillegom): ,,Had vanaf de bank niet het geloof dat het goed zou komen”‘


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 13 jul.
Oefenwedstrijd
FC Rijnvogels4-0FC Lisse
Za. 20 jul.
Oefenwedstrijd
Katwijk14.30FC Rijnvogels