Katwijk sluit niet uit dat het in de toekomst ooit een keer in de Jupiler League moet gaan spelen. Om die reden wordt op De Krom een nieuw beleid uitgestippeld, waarover Cees Bruinink en Mart Vergouwen zondagavond al uitgebreid tekst- en uitleg gaven. Toch hopen de technisch directeur en de voorzitter niet dat het dit seizoen al tot een stap hogerop komt. Dat zou in hun ogen mogelijke verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Met de komst van de Tweede Divisie verandert er het nodige voor topamateurclubs. De licentie-eisen gaan een zware stempel drukken, verwacht Bruinink, die vreest dat zonder een goede visie het voortbestaan van de club in het geding zou kunnen komen. Hij geeft een voorbeeld.

,,Waar we nu mee te maken krijgen is dat we door de licentie-eisen opleidingsvergoedingen moeten gaan betalen voor jongens onder de 23 jaar. Dat komt omdat de contracten onder het betaalde voetbal vallen. 550 euro per jaar voor de clubs waar de desbetreffende speler gespeeld heeft. En dat tien jaar lang, wat ons dus zomaar 5500,00 per speler kan gaan kosten. Reken maar uit. Daardoor krijgen we er heel veel extra kosten bij.”

Le Havre
Toch ziet hij ook voordelen. ,,Met de tweejarige contracten die we nu afsluiten, kunnen we op gegeven moment als dit op ons pad komt spelers gaan verkopen”, vervolgt Bruinink. ,,Clubs uit de Jupiler League leven van transfers. Die hebben hun selecties vaak pas in augustus rond omdat ze geen geld hebben. Sponsors zijn er bijna niet meer te vinden.”

,,En over het algemeen zijn de supportersaantallen in de Tweede Divisie hoger dan bij de meeste clubs uit de Jupiler League. Als die clubs wat kunnen verdienen, is het met transfers. Dat Tarik Tissoudali afgelopen zomer voor ontzettend veel geld werd verkocht aan Le Havre, is voor een club als Telstar een enorme uitkomst en zorgt dat hun budget voor de komende jaren weer voor een deel is afgedekt.”

Jeugdopleiding
Om geld in de toekomst te besparen is het volgens Bruinink ontzettend belangrijk om de jeugdopleiding van Katwijk een verdere impuls te gaan geven. ,,Bij onze jongste jeugd gaat het gelukkig al hartstikke goed en zie je ontzettende goede ontwikkelingen ontstaan. Onze gestarte talententraining voor jonge spelers vanaf 17 jaar, die van oud 1e elftalspelers extra training krijgen, moet er tevens voor zorgen dat talenten straks graag bij ons aansluiten om via een gerichte weg bij ons door te breken in het 1e elftal.”

,,Dan willen de spelers, logischerwijs allemaal meer salaris  omdat ze meer uren aan het werk zijn. Waar halen we het geld vandaan?”

,,Ook zijn we gestart met een ‘talentenpool’. Deze jonge spelers voetballen regelmatig extra doordeweeks en trainen één keer per week mee met de 1e selectie om straks hopelijk de laatste moeilijke stap naar de basis van het 1e elftal te maken.”

Zelf hopen Bruinink en Vergouwen dat talenten van vv Katwijk ooit ook een klapper maken. ,,Dat zou hartstikke mooi zijn, want wij hebben geen geldboom. Daarmee zouden wij het voortbestaan van spelen op hoog niveau weer kunnen verlengen. Het zou voor de vereniging hartstikke mooi zijn als spelers transfers kunnen maken. Dat betekent dat er in het eerste elftal altijd ruimte moet zijn voor jonge spelers.”

Meer geld
Mocht Katwijk ooit hogerop gaan, dan vraagt dat nogal wat van de organisatie. Daar gaan de Katwijkers achter de schermen mee aan de slag. ,,In de Jupiler League kan je niet drie keer blijven trainen, dat moet minimaal vier keer of misschien wel vijf keer. Dan willen de spelers, logischerwijs allemaal meer salaris  omdat ze meer uren aan het werk zijn. Waar halen we het geld vandaan?”

,,We willen absoluut niet in een vergelijkbare  situatie als Achilles ’29 terechtkomen.  Daarnaast is het  wellicht vrijwel onmogelijk voor de vrijwilligers, die werken ook op vrijdag en op maandag. Dan moet je mogelijk met betaalde krachten gaan werken als we op andere dagen dan de zaterdag moeten voetballen.”

,,Daarnaast hebben we sportief een uitdaging als spelers niet in de Jupiler League willen spelen omdat ze overdag moeten werken.”

Bruinink en Vergouwen kondigden het in het eerdere interview al aan: op dit moment is Katwijk nog niet klaar voor de Jupiler League. ,,Daarom willen we dit seizoen liever geen kampioen worden.” En wat als het toch zover kan gaan komen dit seizoen? Als Katwijk op de laatste slotdag nog kansrijk is?

,,Dan zullen we intern goede gesprekken moeten gaan voeren. de mensen die over het geld gaan, moeten beoordelen of het financieel haalbaar is. Daarnaast hebben we sportief een uitdaging als spelers niet in de Jupiler League willen spelen omdat ze overdag moeten werken. Binnen de club zullen we dan met alle verantwoordelijken en de spelers moeten praten om te bepalen wat wijsheid is.”


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)