Hij zette zijn ploeg Kagia zaterdag in de met 6-1 gewonnen wedstrijd tegen Hoofddorp op het goede spoor, door de 1-1 en de 2-1 voor zijn rekening te nemen. Dirk-Jan Ligtenberg is dit seizoen opnieuw de dienstdoende spits van de Lisserbroekers en deed wat er van hem verwacht werd. Coach Anton Wijsman duldt echter ook van zijn sterkhouders geen afwijkend gedrag en dus werd Ligtenberg na dik een uur naar de kant gehaald, omdat hij een afspraak niet zou zijn nagekomen.

,,En juist in de slotfase kun je als spits nog een goaltje meepikken. Zeker tegen deze tegenstander. Ze waren helemaal kapot”, sipte Ligtenberg, die vorig seizoen tot tien treffers kwam en nu al op vier staat. De spits stuurde bij een vrije trap Tijs van der Schinkel weg, en dat was niet de afspraak, volgens Wijsman. ,,Mijn assistent wist al direct hoe laat het was”, liet de oefenmeester na afloop weten. ,,De afspraak is dat Tijs en Timo Sluymer de vrije trappen nemen van die kant. Dan moet Dirk-Jan niet Tijs gaan wegsturen. Daar zullen we het nog wel even over hebben deze week.”

Ligtenberg had zijn versie van de situatie. ,,De wedstrijd was gespeeld en dan vind ik best dat je de touwtjes iets mag laten vieren, toch? Maar het was inderdaad niet de afspraak.” Het voorval moet niet groter gemaakt worden dan het is, maar Wijsman wil er een duidelijk signaal mee afgeven. ,,Tijs is een hele jonge speler. Niet heel veel praatjes, maar juist in zo’n geval mag hij best zeggen: ‘Dirk-Jan dit is de afspraak en mijn bal.’ Dat is een proces waar we mee bezig zijn. Dat jongens dat zelf kunnen gaan oplossen.”

‘Het voorval moet niet groter gemaakt worden dan het is, maar Wijsman wil er een duidelijk signaal mee afgeven.’

De spits is net zoals veel spelers een product uit de jeugdopleiding van FC Lisse en speelde een tijd in het tweede alvorens hij geblesseerd raakte. Ligtenberg maakte al twee jaar geleden de overstap naar de oranjehemden, waar hij Rens Lamboo en Timo Sluymer tegenkwam. Samen met Tom Hoejenbos, Patrick Schaap en Jelle Boot, vormen zij gezamenlijk de Lisse-clan. ,,Kagia zocht destijds een spits en Rens en Timo zeiden; ‘dan moet je Dirk-Jan bellen.’ Op dat moment speelde ik als voorstopper bij Lisse, maar met mijn kwaliteiten kon ik ook wel uit de voeten in de aanval, dachten zij.”

De transformatie gaat steeds beter. Vorig seizoen maakte hij tien treffers, nu al vier in een klasse waarin het lekker voetballen is voor een spits van Kagia. Kansen komen er altijd, iedere wedstrijd kun je jezelf laten gelden. Ligtenberg voelt zich nog altijd goed, maar ziet nog zat verbeterpunten. ,,Aanvallend koppen kan nog altijd beter. Verdedigend koppen is heel anders. Dat heb ik heel lang gedaan en zit nog in m’n systeem.”

Luxe
Ook is hij nog te veel bezig met andere spelers, wat hij gewend was als centrumverdediger. Ligtenberg, zeker niet op zijn mondje gevallen, praat en is soms met van alles en nog wat bezig. ,,Als verdediger heb je het spel voor je en moet je coachen. Soms ben ik meer met anderen bezig dan met mijzelf. Ik wil graag helpen, maar als spits moet je juist focussen op die ene bal, of kans.”

Hij voorziet voor zijn elftal een mooi seizoen. ,,We hebben een goede selectie. Eigenlijk met wel achttien jongens die vrij gelijkwaardig zijn. Dat is een luxe in deze klasse. Het voetballen gaat steeds makkelijker, al spelen vrijwel alle ploegen verdedigend tegen ons. Dat is soms lastig, maar moeten we met onze kwaliteiten, wel mee om kunnen gaan.”

Foto: Johanna Wever


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 17 sept.
Oefenduel
Quick Boys6-2TOGB
Za. 21 sept.
Katwijk0-0Quick Boys
FC Lisse2-4VVSB
FC Rijnvogels3-1Rijsoord
HVC'101-0Valken '68
Soccer Boys1-2Kagia
VVSB (zat.)5-1Nieuwkoop
Rijnsburgse Boys1-1Jong Volendam
ONS Sneek3-3Ter Leede
Van Nispen (zat.)3-1DoCoS
SJC (zat.)2-0Warmunda
TEC1-1Noordwijk
Zo. 22 sept.
SJC3-2Quick '20
Hillegom5-1ASC
Foreholte3-2RKDEO
Altior1-3Teylingen
VSV1-1Van Nispen (zon.)