Slechts één dag was scheidsrechter Allard Lindhout terug van vakantie toen hij zich dinsdag voor een conditietest moest melden in de Zeister bossen. Met dertig graden in de volle zon bracht de arbiter, die opgroeide in Warmond, het er qua fitheid goed vanaf. Lindhout kan niet wachten op een nieuw seizoen in de Eredivisie. Die start voor hem komende zaterdag niet op het veld, maar achter een beeldscherm als Video Assistent Referee bij de wedstrijd FC Twente – PSV.

,,Gelijk een duel waar vele ogen op gericht zijn. De traditionele top drie is altijd interessant en veel mensen zijn benieuwd naar hoe FC Twente het dit seizoen gaan doen, nu ze terug zijn in de Eredivisie. Met zo’n duel zit je er gelijk weer in.” De woorden uit de mond van de leidsman, die nu woonachtig is in Voorhout, klinken krachtig, doordrenkt met een gezonde dosis aan zin in het nieuwe seizoen.

Vakantie
De afgelopen twee weken kon hij voor zichzelf, na een drukke zomer, tot rust komen in Spanje. Lindhout trouwde met zijn vrouw en ging daarna met het gezin naar Spanje. Naast een portie ontspanning, bleef de 31-jarige scheidsrechter werken aan zijn conditie.

,,De omgeving nodigt uit om fit te blijven. We zitten op een camping vlak naast een goed kunstgrasveldje, waar ik rustig wat testjes kon doen en sprintjes kon trekken in de vrije momenten die ik daar had. Daarnaast heb ik dus al in lekker hoge temperatuur kunnen trainen, wat mij dinsdag goed van pas kwam. Voor enkele scheidsrechters was die temperatuur in Nederland ook een aanslag op het lichaam, maar die van mij had er al gelukkig aan kunnen wennen. Het viel natuurlijk net een dag achter mijn vakantie, maar dat kon echt niet anders in verband met mijn kinderen. Dan moet je alles rond de schoolvakanties plannen.”

,,Als scheidsrechters zullen wij degene nu moeten zijn die niet verrast worden door trucjes die spelers of trainers toch wel gaan uitproberen.”

Nu de vakantie achter de rug is kan de focus op het nieuwe seizoen. Daarin worden zes nieuwe spelregels toegevoegd aan de competities voor prof- en amateurvoetballers. Ook voor de arbitrage is dat nieuw. Net zoals de beslissingen van de VAR die op grote schermen in de stadions worden geprojecteerd. Tijdens de Johan Cruijff Schaal werd er al een pilot gedraaid met het nieuwe systeem.

Na de goal van Daley Blind voor Ajax tegen PSV werd op de beeldschermen in de Johan Cruijff ArenA geprojecteerd waarom de VAR nog naar de beelden keek. ,,Op het moment dat de fans dat in het stadion zien, heeft de assistent videoscheidsrechter een tablet voor z’n neus. Hij heeft de optie om voor ‘verschillende routes’ te kiezen waarom de beelden worden teruggekeken. Bijvoorbeeld vanwege het checken van een rode kaart of een buitenspelsituatie. Die route wordt in een tekst geprojecteerd op de stadionschermen. Zo weet het publiek ook waarom het spel stil ligt.”

Spelregels
Ook zullen er zes nieuwe spelregels worden toegevoegd aan het voetbal. Zo moet een aanvaller minimaal een meter van een verdedigend muurtje staan bij een vrije trap, een doeltrap van een keeper hoeft niet meer per se uit het strafschopgebied voordat een medespeler ‘m mag raken en de scheidsrechter mag bepalen op welke plek een speler het veld af mag lopen bij een wissel. ,,Eigenlijk vind ik het best verfrissend dat er nieuwe spelregels zijn”, geeft Lindhout toe. ,,Als scheidsrechters zullen wij degene nu moeten zijn die niet verrast worden door trucjes die spelers of trainers toch wel gaan uitproberen.”

,,Eerst was dat een ambitie. Nu durf ik wel keihard te zeggen dat het een doel is.”

De Voorhouter klinkt scherp na een welverdiende rustperiode na een lang seizoen. Samen met Dennis Higler floot de 31-jarige arbiter de meeste wedstrijden het afgelopen seizoen. Z’n teller stopte bij 25 duels in de Eredivisie. Een goed teken, al zet Lindhout zelf dat lijstje in een ander perspectief.

,,We hebben in de Eredivisie zeven scheidsrechters die actief zijn in Europa. De kans in Nederland is klein dat wanneer je doordeweeks in Europa hebt gefloten, dat je daarna in het eerstvolgende weekend gelijk weer wordt ingezet. Daardoor heb ik misschien meer duels gefloten dan een andere goede scheidsrechter.”

Doel
Lindhout hoopt zelf ook ooit in dat rijtje van zeven internationale scheidsrechters te komen. ,,Eerst was dat een ambitie. Nu durf ik wel keihard te zeggen dat het een doel is. Het lijstje van zeven is en blijft een lijstje van zeven. Dat zijn de regels. Op dit moment fluiten Higler, Kevin Blom, Pol van Boekel, Serdar Gözübüyük, Björn Kuipers, Danny Makkelie en Bas Nijhuis internationale wedstrijden. Dat is een prachtig rijtje. Als ik nu weer een goed seizoen kan draaien, komt het doel wel steeds dichterbij.”

Foto: Orange Pictures

Lees ook: ‘Oversloot: ,,Niet naar Noordwijk gekomen voor de bank”‘
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC