Voor het eerst in meer dan twee maanden tijd zegevierde FC Lisse afgelopen zaterdag weer eens. Op bezoek bij Scheveningen werd met 1-0 gewonnen. De drie punten waren broodnodig om aansluiting te houden met de onderkant van de middenmoot. Zaterdag staat opnieuw een belangrijk treffen op het programma. Promovendus Sparta Nijkerk komt naar Ter Specke. VIDB beschouwt voor met Koen Fokkema en Lisse-trainer Misha Salden.

,,Het is een hele belangrijke. Ze staan vlak onder ons”, zegt Fokkema. De zege van zaterdag geeft hem weer vertrouwen. ,,Het was hard nodig en ook terecht. We speelden stukken beter dan de laatste weken.” Ook Salden was vanzelfsprekend blij. ,,We snakten naar een overwinning.”

Van de vijf duels daarvoor werd alleen tegen HHC Hardenberg een puntje gepakt. Ajax, GVVV en Spakenburg maakten korte metten met Lisse en ook tegen Barendrecht werd verloren. Waarom ging het zo mis? Salden: ,,We hebben wat spelers moeten inpassen. En een aantal jongens was nog niet helemaal fit. Wie speelt er deze week? Dat was steeds de vraag. We zijn collectief een aantal keer weggespeeld. De kentering kwam nadat we bij ONS Sneek een 2-0 voorsprong hadden weggegeven en tegen Rijnsburg in de laatste minuut verloren. Daarna zijn we met minder vertrouwen gaan spelen.”

Teleurstelling

Voor Fokkema is het ook gissen. ,,Misschien onzekerheid inderdaad of vorm die er niet was. Ik weet het ook niet. We hebben een goede selectie, waar weinig aan is veranderd. We hebben wel veel goede tegenstanders gehad, maar de manier waarop we steeds verloren was teleurstellend. Als wij niet op ons best zijn, kunnen we van iedereen verliezen. “

Dat weet Salden maar al te goed. ,,We moeten hard blijven werken. Voorzichtigheid is nu geboden. De polonaise lopen is er niet bij. Maar het einde is in zicht. We zijn op de goede weg. Iedereen heeft nu een stijgende lijn te pakken qua vorm en fitheid. Ik ben altijd een beetje sceptisch als er wordt gezegd; deze moet je winnen. Ploegen kijken zo namelijk ook naar ons.”

Toch is dat wel wat er van de thuisploeg wordt verwacht. Met Sparta, Hoek en Genemuiden breken er cruciale weken aan voor de topklasser.  ,,Dat klopt. Maar ik heb onze ploeg al gewaarschuwd. Er zijn geen kleintjes meer. Zeker Sparta niet. De resultaten spreken voor zich. Het is een lastige ploeg die veel scoort.” Fokkema: ,,Het kan nog alle kanten op. Maar ook van Sparta Nijkerk kunnen we verliezen. Tegen goed voetballende ploegen spelen wij over het algemeen ook iets beter.”

Zoekende

Het is te hopen voor Salden dat Fokkema in de komende weken zijn ploeg bij de hand neemt. De buitenspeler was er drie weken uit wegens een hamstringblessure. De linksbuiten is sinds een paar weken terug en is nog zoekende naar zijn topvorm. ,,Het gaat steeds beter. Het zit ook nog niet mee. Ik heb een aantal keer de lat geraakt. Ik wil weer toe naar het niveau van de tweede seizoenshelft van vorig seizoen. Destijds speelden we met Lisse ook lekker.”

Lisse zit naarstig verlegen om doelpunten. Slechts elf keer vonden de Lissenaren het net dit seizoen. Slachtoffer van de slechte prestaties was onder andere spits Renaldo Jongebloet. ,,Guido Pauw krijgt nu de kans om te laten zien wat zijn meerwaarde is”, zegt Salden. ,,Net zoals de teruggekeerde Kevin Weijers. Die zit ook nog niet op z’n topniveau. Een fitte groep betekent dat ik jongens moet teleurstellen. De concurrentie is groter. Hoe de jongens daar mee om gaan, bepaalt uiteindelijk de kracht van je elftal.”

,,We hebben een goede ploeg en ik heb vertrouwen in die jongens”, vervolgt Salden. ,,Maar er zijn genoeg voorbeelden van ploegen die het de afgelopen seizoenen ook moeilijk hebben gehad, terwijl ze op papier een goede ploeg hadden. Het komt niet zomaar goed. Dat realiseer ik mij. Feit is dat we tegen de grote ploegen soms iets tekort komen. Dat is geen schande. Maar we leggen onszelf wel een bepaald verwachtingspatroon op.” 


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 12 nov.
Districtsbeker
SJC2-4SVC '08
Oefenwedstrijd
Katwijk6-4FC Lisse
Warmunda 3-0Ter Leede 2
Do. 14 nov.
Oefenwedstrijd
Ter Leede2-2SJC
Za. 16 nov.
Noordwijk2-0HHC Hardenberg
FC Lisse4-2SteDoCo
Sporting Leiden3-3VVSB (zat.)
ASWH0-1Quick Boys
Warmunda4-7Hazerswoude Boys
Katwijk2-0De Treffers
Koninklijke HFC2-1Rijnsburgse Boys
VVSB0-2GOES
Districtsbeker
FC Rijnvogels4-1Roda '76
Brielle1-0Kagia
Zo. 17 nov.
ASC14.00Foreholte
Van Nispen (zon.)14.00Spaarnwoude