In een duel waarin voor de thuisclub niks meer op het spel stond, heeft FC Lisse (zondag) met 2-4 verloren van Sc Feyenoord. Desalniettemin had coach Stephan Spruijt na afloop positieve woorden voor zijn jongens: ,,We zijn niet weggespeeld.”

Al na een minuut of zes kijkt Lisse tegen een 0-1 achterstand aan. De verdedigers van de thuisclub hebben over het hoofd gezien dat centrale verdediger Dobber van Feyenoord is ingeschoven en hij staat dan ook volledig vrij in het zestienmetergebied en schiet koel raak. Het blijkt de opmaat tot een moeilijke eerste helft voor FC Lisse waarin het niet in staat is de bal in de ploeg te houden. Feyenoord is het betere team. Het hanteert de lange bal op de buitenspelers en vooral de rappe Faria (oud-prof bij o.a. Volendam) bezorgt zijn directe tegenstanders een hete middag. Uiteindelijk is 0-2 ruststand – Paul Norbruis kon bij de eerste paal ongestoord binnentikken – even logisch als verdiend.

Wonderfraaie goal
Na rust is het diezelfde Faria die aanvoerder Stefan Tibboel wegzet en de 0-3 binnen schiet. Wedstrijd gespeeld zou je zeggen. Dan, na ongeveer een uur wedstrijd, als Lisse nog nauwelijks een vloeiende aanval op mat heeft kunnen leggen, gebeurt er iets wonderlijks. Een snelle aanval over veel schijven belandt bij rechtsbuiten Tom ten Have. Van zijn schoen vertrekt een schitterende crosspass die bij de tweede paal binnen gekopt wordt door Stef van Dijk, als Bep Bakhuys in diens beste dagen. Een fraaie goal die letterlijk en figuurlijk uit de lucht komt vallen.

Kort daarna schiet spits Marco Seegers de 2-3 binnen, omdat Joey van Beelen weigert te gaan liggen voor een strafschop en zodoende de bal nog terug kan leggen. Zou de wedstrijd dan alsnog gaan kantelen?  Even is daar het vermoeden van wel, maar al snel blijkt dat een stunt er niet echt in zit. Tibboel. ,,We wilden die laatste 10 minuten echt alles geven en de laatste 5 minuten wel 1000% als het zou kunnen, maar we waren aardig leeg.”

Obiku
Het enige hoogtepuntje in het laatste kwart is het invallen bij Feyenoord van Obiku junior. U weet wel, de zoon van. Tegen de moegestreden Lisse-achterhoede heeft hij een speelkwartiertje. Gelukkig voor Lisse hebben zijn acties weinig rendement en blijft het tot de 90e minuut 2-3. Bijna wordt het dan nog gelijk uit een counter. De bal gaat er echter niet in, en er wordt geen corner gegeven.  De tegenaanval komt bij Obiku jr terecht, die nog maar eens een sprintje eruit gooit en uit zijn voorzet valt de 2-4. Wedstrijd gespeeld.

Achteraf toont coach Spruijt zich niet ontevreden: ,,Feyenoord heeft vandaag verdiend gewonnen, maar we zijn in deze zware poule niet één keer weggespeeld. Even was ik na de snelle 0-3 bang dat het een grote uitslag zou worden, maar we hebben compact gespeeld en konden zelfs nog wat terug doen via de counter.”

Volgende week start, door een omzetting in het schema, Lisse met een uitwedstrijd in en tegen Delft, de eerste in een serie van drie. Spruijt: ,,Tja daar zijn we niet zo blij mee, het wordt punten sprokkelen in de eerste weken.” Aanvoerder Tibboel heeft er vertrouwen in: ,,Dit was een goede oefenpot tegen een beter team. Dit moeten we gewoon meenemen naar de eerste competitiewedstrijd.”

Tekst: Stefan Rijnders

Archieffoto: Hubert Habers