Het leukste voor het laatst bewaren. Dat deden FC Lisse en laagvlieger Eemdijk zaterdagmiddag op een waterkoud Ter Specke. Beide teams bakten er in een uur voetbal aanvankelijk weinig tot niets van. Pas na de 1-1 van de bezoekers kwam er wat vuur in de wedstrijd. Die ontbrandde met nog een kwartier op de klok echter volledig.

Vier goals in vijf minuten tijd, waarbij de thuisploeg een 1-3 achterstand egaliseerde, zorgden voor een 3-3 tussenstand. Diep in blessure maakte FC Lisse-captain Lars Rauws het geel-blauwe feest compleet door voor de winnende 4-3 te tekenen.

Vergeten was de 1-3 achterstand, die tegen alle verhoudingen in – met nog ruim tien minuten te gaan – op het scorebord stond. Daar waar de Eemdijk-spelers stuk voor stuk gefrustreerd de kleedkamer opzochten, vierde heel FC Lisse haar feestje. De massale vreugde-uitingen volgden op de wonderbaarlijke wederopstanding van kort daarvoor. Niemand in het geelblauwe kamp had een kwartier eerder nog een dubbeltje durven te zetten op een goede afloop.

,,We leken wel op een peutergroep die de weg kwijt was.”

Knotsgek
Glunderend van oor tot oor moest ook Robbert de Ruiter direct na afloop nog even bijkomen van de gebeurtenissen. ,,Na de snelle 1-0 zijn we niet in staat om die marge te verdubbelen, terwijl we de wedstrijd helemaal in handen hebben. Dan vraag je je af hoe diep een ploeg kan vallen na de 1-1 en hoe diep dan die andere ploeg vervolgens valt na de 2-3. Dat is nou voetbal”, vatte de winnende trainer de knotsgekke slotfase samen.

,,Na de 1-1 waren we het al een beetje kwijt. Na de 1-3 leek ook het laatste stukje zelfvertrouwen ver te zoeken. We leken wel op een peutergroep die de weg kwijt was. Na de snelle aansluitingstreffer van Luca Tarani draaide dat volledig om en was Eemdijk aan de beurt.”

Voor het zover was, viel er op Ter Specke bar weinig te beleven. De snelle 1-0 van Moubarak Adouch die op aangeven van Thierry Monteny beheerst diagonaal raakschot, kreeg geen vervolg. FC Lisse heerste over het hele veld, maar slaagde er niet om dat in goals te vertalen. ,,We creëerden zelf niet eens iets. Ondanks meer dan een handvol hoekschoppen en een aantal vrije trappen rond hun zestien”, was de kritische conclusie van De Ruiter over die langdurige fase.

Malaise
De beste mogelijkheid voor de thee was zelfs voor Eemdijk. Bij de eerste en enige keer dat de ploeg gevaarlijk voor de goal van Erik Cummins verscheen, produceerde Yannick Bouw niet meer dan een slap rollertje.

Aanvankelijk veranderde er na de pauze niets. Een vrije trap van de gasten leek na een uur spelen een gemakkelijke prooi te worden voor Erik Cummins. Via de borst van de doelman stuitte de bal echter voor de voeten van Yannic Bouw die dankbaar profiteerde van de blunder van de goalie, die op dat moment volop meedeelde in de heersende malaise.

,,Ik scoor bijna nooit. Vorig jaar tegen IJsselmeervogels was geloof ik de laatste keer, maar dit is dan wel meteen een heel lekkere.”

Hernieuwd evenwicht
Verdiend of niet, de 1-1 deed Eemdijk helemaal opbloeien. Dat kwam mede door het inbrengen van de rappe Syrano Morrison, die de jeugdige Tom Enthoven handenvol werk bezorgde. De gevolgen bleven dan ook niet uit. Binnen twee minuten vonden Jeffrey van den Dikkenberg en opnieuw Yannick Bouw het net. Met dank aan de schutterende Lisse-defensie. Het ‘tien, tien, tien’, dat vervolgens uit enkele Spakenburgse kelen opklonk, was echter nauwelijks verstomd, toen invaller Luca Tarani datzelfde kunstje aan de overzijde herhaalde (2-3). Direct hierop volgde een rake uithaal van Adouch, waardoor beide ploegen net als vijf minuten daarvoor weer in evenwicht waren.

FC Lisse ging vervolgens op zoek naar meer, maar leek te stranden in de speurtocht naar de winnende treffer. Die kwam er op de valreep uiteindelijk toch nog, toen een door Justin Valk doorgekopte hoekschop in de doelmond belandde bij Lars Rauws. ,,Ik kon de bal met de borst controleren, waarna ik met een soort halve omhaal uit de draai uit kon halen”, aldus de dolgelukkige matchwinnaar. ,,Nee, ik scoor bijna nooit. Vorig jaar tegen IJsselmeervogels was geloof ik de laatste keer, maar dit is dan wel meteen een heel lekkere.”

Voorzichtig
Door deze zege sluit FC Lisse aan in de grote middenmoot. Hoewel het scoren de ploeg deze middag lange tijd niet lukte en een slechte fase na de pauze bijna desastreuze gevolgen had, richtte de thuisploeg zich alsnog op. Behalve de drie punten moet die mentale weerbaarheid de Lissenaren naar een hoger plan kunnen brengen. De Ruiter bleef echter voorzichtig. De euforie na de ontsnapping tegen Eemdijk wilde de oefenmeester toch nog graag in het juiste perspectief plaatsen.

,,Een aantal weken geleden hadden we zomaar van koploper Noordwijk kunnen winnen, terwijl we tegen SJC verliezen en vandaag tegen Eemdijk het tij op het nippertje nog weten te keren. Dus zeg het maar.”

FC Lisse-Eemdijk 4–3 (1-0). 9. Adouch 1-0, 56. Bouw 1-1, 77. Van den Dikkenberg 1-2, 79. Bouw 1-3, 81. Tarani 2-3, 82. Adouch 3-3, 90+3 Rauws 4-3

FC Lisse: Cummins, Koomen, Valk, Stevens, Enthoven, Rauws, Adouch, Monteny (78. Tarani), Klooster (72. Iliohan), Van der Putten, Siali (60. Vermeulen).

Foto: Hubers Habers

Lees ook: ‘FC Lisse haalt winterse versterking uit Rijnsburg’
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Za. 16 mrt.
Noordwijk0-1FC Lisse
Xerxes DZB1-2Ter Leede
Nootdorpafg.FC Rijnvogels
Valken '681-1SC Monster
Van Nispen (zat.)4-0DSVP
NSV '461-2VVSB (zat.)
Quick Boys5-0DOVO
ONS Sneek4-3SJC
VVA/Spartaan1-1Kagia
IJsselmeervogels1-1Katwijk
Rijnsburgse Boys3-2Barendrecht
VVSB3-2Koninklijke HFC
Zo. 17 mrt.
JOS/Watergraafsmeer2-1Hillegom
ROAC2-1Foreholte
Teylingen0-2DOSR
Van Nispen (zon.)8-3Toofan