Afgelopen zomer was het dan éindelijk zover voor Yannick van der Putten. De Lisser besloot zijn geluk als jeugdtrainer te gaan beproeven in Amerika bij Houston Dutch Lions FC. Van der Putten (24) deed in Nederland ervaring op bij AFC, FC Volendam en Ajax, maar wilde voor zijn kans gaan in het buitenland. Wat zijn de verschillen tussen de USA en Nederland en waarom koos hij voor deze overstap?

Nadat de Lisser zijn diploma’s haalde op het CIOS, KNVB en Johan Cruyff Institute zag hij het al helemaal voor zich. Het leven leek zo normaal in Nederland, maar het werd ‘te gewoon’. Van der Putten had een uitdaging nodig. En toen kwam Houston Dutch Lions FC op zijn pad kwam.

,,Ik heb het hier enorm naar mijn zin”, opent de twintiger. ,,De club bestaat nu vier jaar en je ziet echt de ‘Nederlandse kwaliteit’ binnen de club. Ik werk hier met allemaal geschoolde trainers. Sommige jongens hebben bij Sparta en Cambuur Leeuwarden getraind. Van dat soort mensen leer ik enorm veel. Ik ben zeven dagen per week met voetbal bezig.”


,,In Nederland word je klaargestoomd om op je 17e je debuut te maken in het eerste elftal. Hier gaan spelers eerst naar college en spelen een veel kortere periode dan wij in Nederland. Ik denk dat dat ook de reden is dat veel talenten niet doorbreken in Amerika.”

Yannick van der Putten


Aan Van der Putten is te zien dat hij het naar zijn zin heeft. De verbinding van het video-bellen laat dan nog wel eens te wensen over, maar zijn humeur lijdt er absoluut niet onder. Toch heeft hij in het begin, net zoals zoveel mensen, wat moeite gehad met aanpassen.

,,De eerste weken waren heel raar. Ik was er al maanden qua voorbereiding mee bezig en dan ben je er ineens. Het werken hier is ook heel anders. Ik denk dat het twee tot drie weken heeft gekost voordat ik me had aangepast. Ik ben hier ook gekomen met een missie. Net als alle andere jeugdtrainers wil ik hier iets neerzetten en opbouwen.”

Verschillen
Daar waar in Nederland de trainers naar hun werk gaan en ongeveer een 40-uur durende werkweek hebben is dat in Amerika totaal anders. Zeker bij een academie als die van Houston Dutch Lions FC. Van de trainers wordt veel verwacht.

,,Zoals ik net al zei, ik ben zeven dagen per week met voetbal bezig. Dat is al wat anders dan in Nederland. Ik heb een fulltime baan als jeugdtrainer. Ik ben naast alle activiteiten in de jeugdacademie ook verantwoordelijk voor een seniorenteam. Daarbij komt de selectieprocedure, video-analyses, financiën, training- en wedstrijdvoorbereiding, vriendschappelijke wedstrijden organiseren et cetera. Het team is de brug tussen de jeugd en het NPSL team dat in de zomer op semi-professioneel niveau speelt.”

Langs de lijn tijdens een wedstrijd van zijn team. 

,,Je kan het een beetje vergelijken met het spel Football Manager, haha”, gaat Van der Putten verder. ,,Als jeugdtrainer maak ik hier veel kantooruren. Dit is wel even wat anders dan in Nederland.’’

,,Daarnaast ben ik ook nog trainer van de Onder-10 en -11 en -12. Verder ben ik betrokken bij de scouting en tryouts die wij organiseren voor het NPSL team in Nederland en Amerika. Wat natuurlijk ook een verschil is, is dat de jeugdtrainers hier beter betaald krijgen dan in Nederland. In Nederland worden veel ambitieuze trainers een beetje misbruikt…”

,,Het is vooral heel fysiek en het lijkt op American Football, diep spelen om meters te winnen.”

,,In Nederland krijg je als jeugdtrainer vaak te horen: ‘je bent nog jong en je moet nog veel leren’. Ik ben hier naartoe gekomen om een nieuwe stap te maken als trainer. Niet alleen als trainer, maar ik had ook iets nieuws nodig in m’n leven. Ik had het goed voor elkaar in Nederland, maar ik wist dat er de komende drie jaar niks zou gaan veranderen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een avontuur.”

,,Ik leer hier ontzettend veel. De eerste twee weken dat ik me een beetje eenzaam voelde, werd ik er wel snel bewust van dat dit goed voor me is. Je groeit hier als mens van. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn selectie, dan zijn er veel cultuurverschillen, maar hetgeen wat ons bindt is het spelletje. Dit is een persoonlijk doel geworden, een team maken van deze groep individuen.”

,,Daarnaast ga ik ook beginnen met een cursus Spaans. Het lijkt mij geweldig om de taal te beheersen en dat maakt het communiceren met mijn spelersgroep een stuk makkelijker.’’

Van der Putten op een elftalfoto van één van zijn teams

De Houston Dutch Lions FC is opgezet vanuit een Nederlandse gedachte. In de opleiding streeft men naar de oer-Hollandse gedachte van het ‘totaalvoetbal’. Lang niet alle tegenstanders van de Houston Dutch Lions FC spelen, waardoor elke wedstrijd bol staat van spanning.

,,Je maakt hier echt de gekste dingen mee tijdens de wedstrijden”, gaat de Lisser verder. ,,Als een team achterkomt dan gaan de coaches ineens paniekerig doen en sommigen worden heel emotioneel. Het niveau is ook niet te vergelijken. Het is vooral heel fysiek en het lijkt op American Football, diep spelen om meters te winnen.”

Negatief
,,Ik moet wel zeggen dat het hier wel meevalt met die Amerikaanse discipline. Dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Daar ben ik op het moment veel mee bezig. Het systeem hier in Amerika is ook wel vreemd. In Nederland word je klaargestoomd om op je 17e je debuut te maken in het eerste elftal. Hier gaan spelers eerst naar college en spelen een veel kortere periode dan wij in Nederland. Ik denk dat dat ook de reden is dat veel talenten niet doorbreken in Amerika.”

,,In Nederland zijn we op het moment best negatief over de opleidingen. Maar ik kan je verzekeren dat die echt niet zo slecht zijn. In Nederland is voetbal ingeweven in de cultuur en we hebben zo ongelooflijk veel goede trainers, hier is dat anders. Of ik hierna als hoofdtrainer aan de slag wil? Geen idee, ik zie wel wat de toekomst brengt. Eerst maar eens deze missie afmaken.”

Lees ook:Quick Boys-aanwinst Anderson: ,,Ik heb een beetje pech gehad.'”

Foto’s: Yannick van der Putten
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 22 okt.
Districtsbeker
Voorschoten '9720.00Kagia
Za. 26 okt.
GVVV14.30Noordwijk
SteDoCO14.30VVSB
Ter Leede14.30Jong Almere City FC
Ajax (ama.)14.30FC Lisse
Achilles Veen14.30FC Rijnvogels
DSO14.30Valken'68
Kagia14.30Wateringse Veld
FC Oudewater14.30VVSB (zat.)
Kozakken Boys15.00Katwijk
Quick Boys15.00Scheveningen
Van Nispen (zat.)15.00Berkel
Warmunda15.00LSVV '70
Rijnsburgse Boys15.30AFC
Zo. 27 okt.
Alphense Boys14.00SJC
DOSR14.00Hillegom
Laakkwartier14.00Foreholte
Wippolder14.00Teylingen
Voorschoten '9714.00Van Nispen (zon.)