Een slotoffensief kon je het amper noemen. Katwijk spartelde wat in de slotfase tegen FC Lienden. Wel willen, maar amper nog iets kunnen. De wedstrijd had z’n sporen achter gelaten op het melkzuurgehalte van de Katwijkers. Tot die ene bal. Guus van Weerdenburg op Marciano Mengerink. Eén laatste kans. Een ferme uithaal. Bam, raak! 1-2. Einde wedstrijd.

De Amsterdammer rende z’n adrenaline weg over het veld. Een rits van supporters achtervolgende de door hun zo geliefde topspits. Vijftig meter verderop beende FC Lienden-trainer Hans Kraaij Jr. nog voor het laatste fluitsignaal naar de kleedkamer. Boos, extreem gefrustreerd. ,,Pure onkunde”, noemde de bekende trainer de absolute slotfase van zijn elftal, waarin drie verdedigers zich geen raad wisten met Mengerink. De coach ging daar misschien voorbij aan de klasse van de speler die zijn ploeg op de guillotine had gelegd.

Titanenstrijd
Voor de wedstrijd werd zijn naam wat minder genoemd dan voorheen. Mengerink had ‘het’ niet de laatste weken. Z’n topvorm van voor de winterstop had de Kerst niet overleefd. Maar terg hem niet met zulke uitspraken. Dan heb je de Amsterdammer op z’n best.

Hij besliste in het hol van de leeuw de clash tussen de twee topspitsen van de Tweede Divisie. Daar waar Liendenaar Danny van den Meiracker in de wedstrijd meer met frustratie tussen z’n oren liep, daar suisde de euforie bij Mengerink door z’n lichaam heen in extremis. Hij won niet de titanenstrijd, hij nam eigenhandig de drie punten mee de bus in.

,,Een goede spits is het halve werk hè?”

De topscorer van de Tweede Divisie was in Lienden weer die man van voor de winterstop. Verdedigers bezig houden, naar de zijkanten uitwijken als ’t nodig is om z’n teammaat Steven Sanchez Angulo de ruimte te geven in de spits, loopacties weer ouderwets.

,,Een goede spits is het halve werk hè?”, kneep Katwijk-trainer Jack van den Berg zich in z’n handen na afloop van het duel. De 59-jarige van oorsprong Rotterdammer kende veel ‘amateur-successen’ in z’n leven maar keek even z’n ogen uit na de late goal tegen FC Lienden. ,,Ik heb wel vaker met mijn teams doelpunten gemaakt in de absolute slotfase. Maar de ontlading met de supporters erbij in de hoek van het veld was even nieuw. Dat gaf wel iets extra’s.”

De ontlading kwam ook voort uit het spelbeeld. De Katwijkers oogden in de eerste helft de meerdere van FC Lienden. Met Bennie van Noord en Stefan Plat op de plekken van de geblesseerden Robbert Susan en Paul de Lange trok de koploper van de Tweede Divisie de teugels strak aan. Dat leidde tot kansen voor onder andere Mengerink en Kilian Berkhout in de openingsfase. Ook Bennie van Noord zou vlak voor rust vanaf dichtbij over koppen.

De teugels werden na een kwartiertje iets losser gelaten, zodat optisch gezien FC Lienden wat meer in het spel kwam, maar Katwijk vooral bepaalde wie er de overhand had.

Dat duurde tot de 0-1 van de Amsterdamse spits zo’n tien minuten na rust. Daarna leek het Katwijk van de eerste helft gas terug te nemen. Bewust of onbewust voor het publiek op dat moment. Mengerink zou na afloop toegeven dat er een soort gemakzucht in de ploeg sloop na de bewuste openingstreffer.

,,Even dacht ik shit, komen ze alsnog weer een stapje dichtbij. Kunnen we nog zo’n goede eerste helft spelen, waarin er ‘geen reet’ aan de hand was.”

Van den Berg verweet z’n ploeg vooral killersinstinct in helft één. ,,We hebben een uur lang echt heel lekker gevoetbald. Snelle aanvallen, beetje temporiseren wanneer nodig. Dat vond ik echt heel goed. We hadden ons alleen na zes grote kansen moeten belonen.”

‘Baalmomentje’
De wedstrijd kantelde na de treffer. Lienden vocht voor z’n laatste kans en zo’n twintig minuten voor tijd greep het de macht. Rond de tachtigste minuut werd die macht beloond toen Nick Hak op de rand van het strafschopgebied werd getorpedeerd door doelman Ricardo Kieboom. Die kreeg de gele kaart voor z’n charge. Van den Meiracker pakte z’n momentje vanaf elf meter en zette Lienden op 1-1.

Een baalmomentje voor Van den Berg. ,,Vlak voor tijd hoorde ik dat Kozakken Boys met 3-2 had gewonnen van VVSB”, dacht de oefenmeester terug aan de slotfase. ,,Even dacht ik shit, komen ze alsnog weer een stapje dichtbij. Kunnen we nog zo’n goede eerste helft spelen, waarin er ‘geen reet’ aan de hand was.” Tot Mengerink z’n moment kreeg in de 94e minuut. Een bal de diepte in en raak. Voor even gekroond tot de koning van de Betuwe.

FC Lienden – Katwijk 1-2 (0-0) 54. Mengerink 0-1, 83. Van den Meiracker 1-1 (penalty), 90+4. Mengerink 1-2

Katwijk: Kieboom, Van Dam, Blokland, Esseboom, Van Weerdenburg, Van Noord, Plat, Berkhout (82. Hamdi), Sanchez Angulo, Schet (67. De Loor), Mengerink