Michiel van Dam tikte Katwijk tegen Jong Almere City FC in blessuretijd naar dromenland. Dromen van een seizoen geleden, dromen van succes, wegdrijven in weelderige gedachte. Op de doellijn bracht hij op De Krom de euforie die zich vorig jaar vaker meester maakte van het stadion in Katwijk-Noord. Dat gevoel van IJsselmeervogels-thuis, van Lienden-uit. Die eruptie van gevoelens. Even leek het weer begin 2018, heel eventjes maar.

Want iedereen was na afloop wel zo eerlijk dat het duel tegen de beloften van Almere zeer matig was van Katwijkse zijde.  ,,Wij werden op een manier overbluft, zoals wij hen wilden overbluffen”, concludeerde de gevierde verdediger na afloop. In één zin vatte hij daarmee de hele middag samen op De Krom.

Het gevoel was nog het meeste te merken op de tribune. Het vorig jaar zo verwende publiek, vanwege de vijfde ster, zag de ploeg van Jan Zoutman spartelen. Het gezeur op de scheidsrechter van dienst bewees de onmacht die het Katwijkse publiek bijna anderhalf uur lang voelde.

,,Blokland schoot ‘m haast binnen.”

,,Het was gewoon een matige wedstrijd van onze kant”, erkende Van Dam. ,,Daarbij moet ik wel zeggen dat Jong Almere City de zaakjes goed op orde had. Ze hadden druk op de bal, stonden positioneel goed. Als je dit soort wedstrijden alsnog wint, is dat absoluut het maximaal haalbare.”

Bijna eigen goal
In de eerste helft viel er werkelijk niks te genieten voor het thuispubliek. De enige noemenswaardige kans van de Katwijkers viel pas na bijna veertig minuten te noteren. En ook dat werd niet meer dan een schot van een meter of twintig van Joey Jongman. Zijn poging ging een metertje over.

De oranjehemden hadden juist keeper Ricardo Kieboom te danken dat het niet op achterstand kwam. Eerst reageerde hij attent bij een schot van Anass Ahannach, maar toonde helemaal z’n goede reflexen bij een voorzet die volledig verkeerd werd getaxeerd door Kay Blokland.

Gif
,,Blokland schoot ‘m haast binnen”, ontstond er een grote ‘smile’ van opluchting op het gezicht van de goalie. ,,Als keeper kan ik ‘m zelf niet maken, het enige wat ik kan doen is de nul houden. Dat is gelukt. Die bal kwam met de wind wat lastig van de zijkant, hij was moeilijk in te schatten. Daarin hadden we onderling beter moeten communiceren wie wat ging doen.”

De Rotterdamse goalie behoedde zijn ploeg voor een achterstand. Ook de lat hielp de Katwijkers nog een handje bij een inzet van Jelle Goselink. In de tweede helft leek Katwijk het onheil over zichzelf af te roepen. Robbert Susan kreeg z’n tweede geel van de wedstrijd na een uur spelen. De aanvoerder mist daardoor AFC-uit en kan alvast zijn winterstop starten.

Maar juist die rode kaart gaf Katwijk het broodnodige gif. Even keerde het principe van ‘kin omhoog en borst vooruit’ weer terug op De Krom. Ook het publiek beantwoordde dat gevoel.

‘Ssstt.. maak de Katwijkers maar even niet wakker op dit moment. Laat ze even genieten.’

Het voetbal werd er niet beter op, kansen waren er amper, maar de magie van vorig seizoen keerde met de goal in de absolute slotminuten van Van Dam uiteindelijk wel terug op De Krom. ,,Laten we het hopen”, droomde Kieboom door. ,,Dan staan we aan het einde van het seizoen weer op het bordes.”

Afgelopen mei
Even ging de blik van Kieboom op een canvas van een kampioenschap van drie-en-een-half jaar geleden, hangende aan een wand in de catacomben. ,,Daar was ik niet bij, maar iedereen herinnert zich de beelden nog wel van afgelopen mei.” Ook de doelman droomde daarmee even weg. Ssstt.. maak de Katwijkers maar even niet wakker op dit moment. Laat ze even genieten. Dat het spel pover was, mogen ze even vergeten.

Katwijk – Jong Almere City FC 1-0 (0-0) 90. Van Dam 1-0

Katwijk: Kieboom, Hamdi, Vreekamp (62. Sinteur), Blokland, Van Weerdenburg, Susan, Jongman, Van der Ban (73. Van den Ban), Mamedov, Mengerink, Sanchez Angulo (89. Van Dam)

Foto: Peter Teunissen

Lees ook: ‘SJC vecht zich langs tiental Harderwijkers’

Interview met Michel van Dam na afloop van Katwijk – Jong Almere City FC


REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Di. 20 aug.
Oefenduels
Valken '680-1DEM 2
Teylingen 2-0Kagia
Van Nispen (zat.)2-1FC Lisse 2
Wo. 21 aug.
Oefenduels
ARC4-0Foreholte
Do. 22 aug.
Oefenduels
Hoofddorp20.15Hillegom
Za. 24 aug.
Scheveningen14.30Katwijk
Ter Leede14.30VVSB
Hoek14.30FC Lisse
Rijnsburgse Boys15.00De Treffers
Quick Boys15.30Noordwijk
Oefenduels
Noordwijk 210.30Van Nispen (zat.)
FC Rijnvogels11.30SJC
Valken '6812.00Excelsior Maassluis 2
Kagia14.30VVSB (zat.)
Teylingen15.00Ter Leede 2
Zo. 25 aug.
Oefenduels
Hillegom14.00ZSGOWMS
Van Nispen (zon.)14.00Onze Gazellen