Het is algemeen bekend dat Katwijk na dit seizoen met Robbert Susan en Kay Blokland niet alleen een brok ervaring, maar ook zijn leiders uit de kleedkamers verliest. Één van de beoogde nieuwe steunpilaren is Dalian Maatsen. Hij ziet een dergelijke rol zelf ook wel zitten, maar beseft ook dat het een natuurlijk proces moet zijn. “Eerst mijn voeten laten spreken”, zegt de huidige AFC-verdediger.

Maatsen staat er al enige jaren goed op bij de Krombewoners, maar voor het eerst kwam er nu ook concrete interesse vanuit de technische leiding op gang. “De supporters vroegen mij vaak na wedstijden tegen Katwijk: ‘wanneer kom je nou?’ Zij maakten dan altijd de opmerking dat Katwijk de mooiste amateurclub van Nederland is.”

Ditmaal hing ook technisch manager Cees Bruinink aan de lijn. “Hij had mij eerst geprobeerd te bellen, maar ik had zijn oproep gemist. Daarna hadden we contact via de app en werd er snel een afspraak gemaakt.”

‘Toe aan nieuwe uitdaging’
Maatsen besloot de belangstelling van Katwijk aan te horen en uiteindelijk ook de stap te gaan maken. “In de voorgaande vijf jaren heb ik nooit getwijfeld om bij AFC te blijven. Nu waren die twijfels er wel. Ik ben dertig en was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik dacht ook bij mezelf: als ik het nu niet doe, misschien komt die kans dan niet meer.”

‘Ik wist dat hij op wereldreis was, maar toen het bericht kwam dat hij ging stoppen bij Katwijk, was ik wel verrast.’

Bovendien ving Maatsen overwegend goede signalen op toen hij navraag pleegde. “Ik heb veel mensen gesproken die bij Katwijk of in de Bollenstreek hebben gespeeld. Zij waren allemaal positief. Ik wil dat zelf nu ook gaan ervaren.”

Maatsen’s oudere broer Darren was in het verleden actief voor Quick Boys, de grote rivaal van Katwijk. “Mijn broer zei dat het heel bijzondere wedstrijden zijn, maar was positief over de hele Bollenstreek. Hij vond ook dat ik de stap moest gaan maken.”

Ploeggenoten bij Feyenoord
Frappant genoeg moet Maatsen op de Krom de opvolger worden van een oud-ploeggenoot. Blokland en hij speelden samen in de jeugdopleiding van Feyenoord. “Ik wist dat hij op wereldreis was, maar toen het bericht kwam dat hij ging stoppen bij Katwijk, was ik wel verrast.”

Naast Blokland stopt dus ook Susan. Hoe kijkt Maatsen naar deze situatie? Beschouwt hij het als een groot gemis of ziet hij daardoor ook kansen om zichzelf makkelijker te profileren?

“Beide wel. Ik heb natuurlijk vaak tegen Kay en Robbert gespeeld. Zij waren en zijn allebei leiders. Die kun je altijd goed gebruiken. Ze geven veel energie en kunnen een team wakker maken als dat nodig is. Aan de andere kant:  het opent misschien ook wel weer alarmbellen bij andere jongens om op te staan.”

Leidersrol
In principe zou Maatsen een speler moeten zijn die redelijk hoog in de pikorde komt. “Ik denk dat dat wel bij me past”, vertelt hij over een eventuele leidersrol. “Sowieso als je ouder wordt, gaat zoiets vaak wat automatischer. Als ik een bepaalde rol kan pakken, zal ik dat doen. Maar ik zal eerst goed moeten presteren en laten zien dat ik het waard ben om het Katwijk-shirt te dragen.”

‘Ik hoop het aantal kampioenschappen sowieso te verdubbelen, maar misschien zit er wel meer in.’

Maatsen heeft zich al enigszins verdiept in de clubgeschiedenis. “Ik weet dat het een strijd is met IJsselmeervogels en de club hunkert naar een achtste landstitel. Ik hou van die gretigheid en vind ook dat een club als Katwijk moet uitstralen om voor het hoogste te gaan. Hopelijk kan ik daar mijn steentje aan bijdragen.”

‘Veel vrienden’
Als jeugdspeler was Maatsen dus actief voor Feyenoord. Hij bewaart warme herinneringen aan zijn tijd op Varkenoord. “Het is heel mooi als je als jongen uit de regio voor Feyenoord kunt spelen. Ik ben twee keer kampioen geworden en heb er veel vrienden aan overgehouden.”

Na zijn Feyenoord-tijd was Maatsen ook actief bij NAC Breda, MVV, FC Den Bosch, het Deense Vendsyssel FF en AFC. Is hij tevreden met het verloop van zijn carrière?

“Toevallig had ik er het laatst met mijn vader over. Hij vroeg me of ik als jonge speler er alles aan had gedaan. Ik geloof er zelf in dat dingen lopen zoals ze moeten lopen. Dat als je ergens komt te staan het zo had moeten zijn. Ik heb er vrede mee en ben tevreden hoe het is verlopen, al was dat op jonge leeftijd nog niet zo.”

Maatsen kent hoe dan ook een fraaie loopbaan in de top van het amateurvoetbal. Eentje die hem tot dusver één algehele amateurtitel opleverde: in 2019 met AFC. Als het aan Maatsen ligt, blijft het daar niet bij. “Ik hoop het aantal kampioenschappen sowieso te verdubbelen, maar misschien zit er wel meer in.”

Headerfoto: Orange Pictures
Foto in artikel: Katwijk

Lees ook: Verslag | Katwijk op leeg sportpark de Krom langs Excelsior Maassluis
Check ook: Katwijk versterkt zich met ervaren AFC-verdediger

POPULAIRE BERICHTEN