Het is een vrij competitieweekeinde voor de meeste clubs, maar in de Tweede Divisie staat er een onvervalste Bollenderby op het menu: FC Lisse-Katwijk. Afgelast vanwege de regen een aantal weken geleden en nu als inhaalduel.

,,De grasmat is voor ons nog steeds een voordeel”, denkt Lisse-middenvelder Boyd Stevens. ,,Wij kunnen er in ieder geval beter op uit de voeten dan op kunstgras.”

Voor de geelhemden wordt het tweede confrontatie met een topclub op een rij. Afgelopen zaterdag werd heel knap nummer twee van de Tweede Divisie, GVVV, geklopt met 2-0. Na het duel tegen Katwijk staat er over een ruime week het treffen tegen Kozakken Boys op het programma.

,,Je weet van te voren dat punten halen moeilijk wordt. Het zijn misschien wel de drie beste ploegen uit de competitie. Dat je de eerste wint, geeft lucht en vertrouwen. Tel daarbij op dat Katwijk het heel moeilijk had bij AFC op gewoon gras en we zijn niet kansloos.”

,,Ik heb nog met Raoul Esseboom, Stefan Plat en Mark de Loor gevoetbald bij FC Volendam.”

Toch ziet Stevens ook vooral de kracht van de opponent. ,,Ze hebben ervaring en veel goede voetballers. De selectie is breed ze scoren vaak en kregen weinig treffers tegen. Maar nu vijf in twee competitieduels. Het wordt zaak om ze niet te veel ruimte te geven. We moeten ons niet laten lokken en bij Katwijk moet dan het geduld een beetje gaan opraken. Dat is wel onze beste kans.”

Stevens treft aardig wat bekenden bij Katwijk. ,,Ik heb nog met Raoul Esseboom, Stefan Plat en Mark de Loor gevoetbald bij FC Volendam. Met de eerste twee zelfs in een elftal.”

Details
De 23-jarige man uit Hoorn is dit seizoen een vaste waarde onder Robbert de Ruiter. Eigenlijk heeft hij de lijn van zijn sterke eindschot voor de zomer doorgetrokken. ,,Ik miste vorig seizoen de eerste duels omdat ik nog niet speelgerechtigd was. Uiteindelijk kwam ik in december in het elftal en heb ik bijna alles gespeeld.”

,,Ik heb het ook naar m’n zin. De groep zit goed in elkaar. Vorig jaar was super. Nu is het lastiger. Maar dat hadden we ook wel verwacht. De verschillen zijn zo klein. De punten zijn duur. Het is zaak om aan te blijven haken en niet weg te zakken richting die onderste vier. Iedere wedstrijd is voor ons belangrijk in deze competitie.”

Pijntjes
Lisse kampt momenteel wel met een aantal blessures. Zo zijn Thierry Monteny en Koen Fokkema nog afwezig. Martin van Eeuwijk mag daarentegen weer spelen. ,,De trainer kiest ervoor om spelers die pijntjes hebben, sneller te sparen dan vorig seizoen. We spelen 34 wedstrijden. We trainen hard. Dan is het logisch dat er wat klachten komen. Maar dan kun je ze beter wat rust geven. Anders ben je snel ‘op.’”

Ook Stevens begon dit seizoen met een blessure. Z’n achillespees raakte ontstoken en dat kostte hem de openingsfase. ,,Ik had kunnen spelen, maar wat ik net al zei: beter wat rust pakken om weer helemaal fit te worden.”

,,Vorig seizoen speelde ik meer van achteruit. Als back of meer verdedigende middenvelder. Nu kom ik meer in scoringspositie.”

De linkspoot speelde zich daarna snel in het elftal, mede omdat teamgenoten ook blessures kregen. De laatste weken is Stevens goed op dreef en uitgegroeid tot een van de belangrijke mensen. ,,Iemand vertelde dat ik in de laatste vier duels twee keer had gescoord en drie assists had gegeven. Dat zijn mooie cijfers.”

Positie
Z’n voornaam doet Engels aan. Stroomt er soms Brits bloed door z’n aderen? ,,Haha, nee hoor. Ik ben helemaal Nederlands. Geboren en getogen in Hoorn”, aldus de man die in het dagelijks leven werkt als salarisadviseur bij een accountantskantoor.

Stevens opereert tegenwoordig als aanvallende linkshalf. Een plek die hem goed bevalt. ,,Vorig seizoen speelde ik meer van achteruit. Als back of meer verdedigende middenvelder. Nu kom ik meer in scoringspositie, ook omdat ik de diepste middenvelder ben. Daar blijk ik prima te functioneren. Kijken of ik die lijn zaterdag door kan trekken.”

Later nog een voorbeschouwing vanuit het Katwijk-kamp.

Foto: Hubert Habers
REACTIES OP DIT ARTIKEL

Programma & Uitslagen

Zat. 12 okt.
Noordwijk 1-3Excelsior Maassluis
FC Lisse 4-1ONS Sneek
DOVO 1-1Ter Leede
FC Rijnvogels 2-1Capelle
Kagia 1-3Valken'68
UVS 2-0Van Nispen (zat.)
Alphia 1-3VVSB (zat.)
Warmunda 3-2Bernardus
Koninklijke HFC 1-0Quick Boys
HHC Hardenberg 3-3Rijnsburgse Boys
TEC 1-0Katwijk
VVSB 2-2VVOG
Zon. 13 okt.
SJC 3-0Leonidas
Altior 1-2Hillegom
DOSR 1-2Foreholte
Wilhelmus 2-3Teylingen
Van Nispen (zon.) 0-0WVC