Met een drijfnat shirt en zijn gezicht flink onder de modder zocht Mike van Leeuwen zondagmiddag de kleedkamer op. In Schiedam had de grasmat het bij SVDPW – Foreholte (1-1) door hevige regenval zwaar te verduren gehad. ,,Dit was ideaal voetbalweer”, grijnsde Van Leeuwen.

De nieuwe voetbalgeneraties zweren bij kunstgras, maar zo niet Mike van Leeuwen. De fysiek sterke verdediger is niet geboetseerd voor lichtvoetig combinatiespel. Wel heeft Van Leeuwen een goede trap en is hij sterk in de duels. ,,Ik ben een liefhebber van natuurgras. Vandaag kon ik lekker de ruimtes dichtlopen en af en toe een mooie tackle maken.”

Van Leeuwen leidde bij de start van de nacompetitie-finale met verve de Voorhoutse verdediging, die met recht een gelegenheidsdefensie genoemd mocht worden. Linksachter stond Niels van der Salm, net terug van een kleine maand vakantie. Centraal speelden Van Leeuwen – die in februari terugkeerde van zestien maanden blessureleed – en Mink Schinkelshoek. Laatstgenoemde is doorgaans vleugelverdediger, maar werd een aantal weken terug nog rechtsbuiten gezet. Tim Vincenten was door een schorsing ook een tijd uit de roulatie geweest. Wonderbaarlijk genoeg hield de verdediging stand tegen de balvirtuozen van SVDPW. ,,Ik vond het goed staan”, aldus Van Leeuwen.

Van Leeuwen staat inmiddels weer zeven duels in de hoofdmacht. Hij profiteert van de langdurige afwezigheid van Wouter Vlasveld. De een zijn dood is de ander zijn brood. Zelf weet Van Leeuwen er alles van. In oktober 2013 sloeg het noodlot toe en raakte hij zelf buiten beeld: Hij scheurde zijn kruisband af. Zestien maanden later, in februari van dit jaar, maakte Van Leeuwen pas weer zijn rentree.

,,Ik heb geen angst”, vertelt Van Leeuwen. ,,In het begin nog wel een beetje, maar nu niet meer. Dat zou ook een slechte zaak zijn, omdat ik een speler ben die het van zijn inzet en duelkracht moet hebben. Ik ga met stapjes vooruit. Nu moet ik hard blijven werken om weer terug te komen op mijn oude niveau.”

Centraal

Van Leeuwen is bezig aan zijn vijfde seizoen bij de selectie. ,,De eerste drie jaar heb ik alles gespeeld. Eerst als rechtsachter. In het derde seizoen ben ik door Kees Zethof centraal gezet.” In het hart lijkt Van Leeuwen het best te gedijen. Al is de tegenstand soms hevig. Tegen SVDPW moest Foreholte serieus aan de bak en kwam het enkele keren goed weg. ,,Als er een ploeg had moeten winnen, waren zij het geweest. Maar wij hebben goed verdedigd. Ik schat de kansen in op 50/50. Het thuispubliek kan in ons voordeel gaan werken. Ik verwacht zeker 500 man.”

En zo kan het, hoewel hij pas weer een paar maanden speelt, toch een memorabel seizoen voor Van Leeuwen worden. Hij werd reeds kampioen met het tweede, hoewel hij de kampioenswedstrijd moest missen vanwege zijn rentree in het eerste.

,,Ik speelde tegen Den Hoorn voor het eerst weer, en een week later was die wedstrijd tegen GSC/Esdo (die compleet uit de hand liep, red.)”, vertelt Van Leeuwen. ,,Het is zuur dat we het kampioenschap uit handen hebben gegeven, maar gelukkig hebben we ons prima hersteld in de nacompetitie.”

Foto: Jeannette Dijkstra

logo-vankesteren-300


REACTIES OP DIT ARTIKEL

BEDRIJF VAN DE MAAND

Programma & Uitslagen

Di. 19 nov.
Oefenwedstrijd
VUC0-1Quick Boys
Do. 21 nov.
Districtsbeker
Van Nispen (zon.) 2-2SEP *wns
Za. 16 nov.
ODIN '5914.30FC Lisse
Barendrecht14.30VVSB
Ter Leede14.30DVS '33
DUNO14.30FC Rijnvogels
Valken '6814.30Te Werve
Van Nispen (zat.)15.00Kagia
Blauw Zwart15.00VVSB (zat.)
Warmunda15.00Meerburg
Rijnsburgse Boys15.30Katwijk
Jong Sparta15.30Noordwijk
Quick Boys15.30AFC
Zo. 24 nov.
SJC14.00Hoogeveen
Foreholte14.00Hillegom
RKDEO14.00Teylingen
Sporting Leiden14.00Van Nispen (zon.)